Hlavní obsah

Městský byt vyměnili za bungalov v klidné lokalitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé si přáli žít v klidném prostředí, a tak opustili městský byt a nechali si postavit dům v klidné lokalitě.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Dům je postaven v nízkoenergetickém standardu, což umožňuje využívat elektrické podlahové topení k vytápění, tepelné čerpadlo k ohřevu vody a decentrální rekuperaci.

Článek

Rodina dříve bydlela a pracovala ve městě. „Takže jsme žili životy plné shonu a stresu. Proto jsme čím dál víc toužili po životě v přírodě, v klidu a harmonii. Nakonec jsme si svůj sen splnili a postavili si dům uprostřed přírody, kde můžeme čas po práci trávit jako relaxaci a nejenom jako prostor pro ‚práci po práci‘. I z toho důvodu jsme si zvolili bungalov, abychom se o dům museli starat co nejméně a zbylo nám více času na odpočinek,“ vysvětluje paní Gabriela okolnosti vzniku domu.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Snaha opustit stresující život ve městě přiměla tříčlennou rodinu pořídit si vlastní dům doslova „v náručí přírody“. Volba padla na bungalov.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Kombinace dvou povrchů fasády – dřeva a cihelného obkladu působí velmi přirozeně. Nízký dům s klasickým tvarem střechy tak citlivě zapadá do okolního prostředí.

Pro splnění společného snu bylo třeba splnit dvě věci. Najít parcelu na vhodném místě a také najít kvalitní projekční i stavební firmu. Parcelu objevil pán domu v lokalitě, kam mnoho let jezdil na chalupu. Takže když se naskytla příležitost a bylo možné získat pozemek v krásné přírodě a navíc u vody, manželé neváhali.

Potom začali hledat vhodný stavební systém a rozhodovali se mezi několika variantami, až při jedné návštěvě Výstaviště objevili společnost Haas Fertigbau.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Pohled do kuchyně odhalí maximální využití obvodových stěn místnosti pro umístění kuchyňské linky. Kromě obvyklých spotřebičů zde najdeme i zabudovanou vinotéku.

K tomu, že si vybrali tuto společnost, přispěly i pozitivní reference od kamaráda a osobní setkání se zástupci společnosti. Stavebníci byli spokojeni s osobním přístupem i s nabídkou, takže podepsali smlouvu a věci se daly do pohybu.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Majitelé si přáli, aby vnitřní uspořádání místností i celková filozofie domu umožňovala a napomáhala relaxaci a odpočinku, což se jim podle jejich slov beze zbytku splnilo.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Pohled přes jídelní stůl do části obývacího pokoje, který tvoří hlavní místnost v domě. Ve střední ose obrázku vidíte vchod na částečně zastřešenou terasu a dále na zahradu.

Vnitřní dispozice

Manželé si nejprve načrtli na papír, jak by si vnitřní uspořádání domu představovali, a pak vše doladili s projektantem Ing. Kuchynkou z projekční kanceláře PilsProjekt, který s výše uvedenou společností velmi často spolupracuje.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Koupelny jsou v domě dvě – jedna přináleží dětskému pokoji (dnes už studentskému) a druhá, větší koupelna navazuje na šatnu a ložnici rodičů.

Při vstupu do domu se prochází zádveřím do chodby, která slouží i jako příruční šatna, a dále do obývacího pokoje s jídelnou.

Z obývacího pokoje se z jedné strany dostanete do technické místnosti, pracovny, šatny, koupelny a ložnice a z druhé strany do pokoje studenta s přidruženou koupelnou a toaletou a do kuchyně. Francouzskými okny lze vyjít na terasu, pod kterou je vybudován vinný sklípek.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Pod terasou najdeme i vinný sklep, který působí velmi příjemným starosvětským dojmem – jako by byl postaven o sto let dřív než vlastní dům.

Vytápění a ohřev vody

V domě se topí elektrickým podlahovým topením a každá místnost má samostatný termostat a regulaci. Voda je ohřívána tepelným čerpadlem vzduch/voda. K dotápění a pro atmosféru slouží krbová kamna.

Dům má malé tepelné ztráty, protože je dobře zaizolován. Náklady na vytápění jsou dokonce nižší než v původním a menším bytě. Celkové tepelné ztráty domu činí 5,8 kW při venkovní teplotě – 17 °C, což je dobrá hodnota vzhledem k užitné ploše 154 m2.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Pohled z terasy na vodní hladinu a zelenou hradbu stromů je prostě úchvatný a potvrzuje, že záměr majitelů i projektanta vytvořit dům určený k relaxaci nejsou jen prázdná slova.

Na závěr nezbývá než konstatovat, že si celá rodina nový dům velmi pochvaluje, dokonce natolik, že díky její kladné referenci vyrostl na sousední parcele další dům od stejné společnosti.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Půdorys domu

Adam Krejčík, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 219 m2

Zpevněné plochy nad rámec zastavěné plochy: 70 m2

Plocha stavebního pozemku: 1147 m2

Užitná plocha: 154 m2

Konstrukce: betonová základová deska, montovaná dřevostavba ze sendvičových stěnových dílců s difuzně otevřenou skladbou, střecha z příhradových vazníků, krytina Bramac Tegalit.

Vytápění: elektrické podlahové topení, v koupelně navíc topný žebřík, ohřev vody v zásobníku Nilan VT s integrovaným tepelným čerpadlem, které energii saje z vnějšího prostředí, v obývacím pokoji osazeny prvky decentrální rekuperace

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám