Hlavní obsah

Vila v Čižicích umožňuje proměnu prostoru dle aktuálních potřeb

Novinky, Text: Petr Ulrich, editace: tnk

Dům v Čižicích je ukázkou práce s tradičním řešením, které se promítá do moderního půdorysu i vzhledu, a je výsledkem dobrého vztahu stavebníka a architekta. Díky důmyslně řešené dispozici je možné interiér v případě potřeby členit na menší prostory. Stavba je dobrým příkladem dobového stavebnictví.

Foto: Ester Havlová, Slavné vily Plzeňského kraje

Vila v Čižicích vznikla mezi lety 2004 až 2005.

Článek

Na nevšedním nepravidelném půdorysu zvolila architektka Pavla Burešová systém šesti masivních příčných a nosných stěn, ze kterých tři kolmé k základní osnově jsou doplněny třemi diagonálně vychýlenými.

Ty se otevírají k volným prostorám prosluněné zahrady s dřevěnými terasami v přízemí. Interiéry vynikají především velkými prosklenými plochami.

Foto: Radovan Kodera, Slavné vily Plzeňského kraje

Architektce se podařilo propojit interiér s exteriérem.

Otevřený systém obytných prostor nabízí propojení přírody s vlastním bydlením. To je orientováno na slunečnou jižní stranu.

Foto: Radovan Kodera, Slavné vily Plzeňského kraje

Vnitřním prostorům dominují přírodní tóny.

Na severní fasádě převažuje horizontální řešení dřevěných obkladů. Dřevo se objevuje i v interiérech a dodává jim hřejivý a vlídný vzhled.

Foto: Radovan Kodera, Slavné vily Plzeňského kraje

Koupelna působí luxusním dojmem hlavně díky důmyslně promyšleným obkladům.

Výtvarně zajímavé schodiště s netradičním nůžkovitým zábradlím s přesahy je prostorově neodděleno, vytváří návaznost přízemí s podkrovím. To zaručuje variabilitu umožňující členění na menší prostory v případě rozrůstání rodiny.

Foto: Radovan Kodera, Slavné vily Plzeňského kraje

Interiíéry mají celkem nevšední tvary.

V interiérech převažuje dřevěná podlaha, kladená v paralelním směru s okny. V kuchyni a sanitárních prostorách se uplatňují velkoplošné kamenné desky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám