Hlavní obsah

Dřevo jako příjemný společník v domácnosti

Právo, Sylva Svobodová

Dřevo je voňavé, příjemné na dotek, živý materiál, který každému interiéru prospěje. Používáme ho jako podlahovou krytinu, na rámy oken, dveře, obklad stropu či stěny, designový kus nábytku, dekoraci i servírovací nádobí.

Foto: Kratochvíl Parket Profi

Dubové podlahové palubky se využívají i jako dekorativní obklady stěn a stropů. Mají přirozený vzhled, jsou světlejší, bělené až šedavé.

Článek

Dřevo je přírodní materiál, který umí nabírat i vydávat vlhkost, pracuje a neustále reaguje na své okolí. Je choulostivé na špatné zacházení a vděčné, když se o něj dobře staráme. Slouží roky, kdy je zároveň krásným prvkem interiéru.

Foto: Triant

Otevřená dřevěná knihovna s dřevěnými policemi a mřížkou, klasický styl vhodný do pracovny. Cena 37 301 Kč

Podlaha určuje směr

Dřevěná podlaha v domě je skutečný skvost. Je to velká plocha, kterou nelze přehlédnout, má vliv na celkový dojem z interiéru. Podle typu dřeviny pak ladíme i ostatní vybavení. Platí pravidlo: žádné používání více odstínů, kreseb a zabarvení, jinak vznikne chaos. Jasně si určíme, který dekor bude hrát prim, a ten opakujeme na ostatních prvcích.

Nesmí se nám stát, že v obývacím pokoji je tmavé ořechové dřevo, police či knihovna z jasanu a kuchyňská linka v červeném odstínu třešně. Pozor dáváme i na výraznou kresbu, zejména u exotických dřevin, jako je zebrano, wenge.

Frčí přirozený vzhled

Velmi oblíbené jsou velkoformátové palubky z dubu, protože frčí přirozený vzhled. Dub je světlejší, částečně bělavý až šedý, působí rustikálně, je tvrdý, odolný a nenáročný na údržbu. Dominují podlahy dubové jednolamelové (palubkové), které připomínají prkna z masivu.

Foto: Kaplan nábytek

Celomasivní stůl Gatta se prodává v rozkládací i nerozkládací verzi, má velmi tenkou elegantní desku. Materiál podle výběru: buk, dub či ořech, mnoho typů rozměrů a moření. Získal cenu Grand Prix.

Dub má skvělé tepelně izolační vlastnosti, oproti buku a javoru je stabilnější při umístění podlahového vytápění. Jeho přirozenost podtrhneme zejména olejovou úpravou, která mu dodá matný, sametový, na pohled měkký vzhled.

Dřevo na stěně i stropu

Odborníci říkají, že ustoupila obliba červených odstínů dřevin, jako jsou jatoba, merbau nebo třešeň. V kurzu jsou kromě dubu stále ořech nebo borovice, ze které se vyrábějí spíše masivnější podlahy.

V popředí jsou velké formáty s rozmanitými technikami barvení a moření: třeba tzv. čpavkování dodá krytině sytě tmavý vzhled, dále kartáčování.

Foto: Lugi

Minimalistické dřevěné hodiny - čistě vykrojený kruh. Materiál dýha - jasan, ořech, dub nebo třešeň. Malé hodiny mají průměr 440 mm, cena 2950 Kč.

Pomalu začínají ustupovat ryze rustikální podlahy, výrazný design, vyhledáváme čistší a na oko jednodušší dekory. Novým směrem jsou dřevěné obklady stěn, stropů a schodišť, zejména v moderních vzdušných interiérech.

Podlahové palubky se většinou ke zdi lepí napevno, alternativou je připevnění na rošt. Vícevrstvé palubky se používají i ke kompletnímu obložení schodišť. V domě tak dosáhneme čistého, jednolitého provedení designu a propojení s podlahou.

Pozor! Dřevo v zimě sesychá, mění se, nemá rádo střídání teplot. Dělá mu dobře, když je relativní vlhkost v místnostech 40-50 %.

Nabije nás energií

Jak dodáme interiéru pocit hřejivého domova? Použijeme bytové textilie a dřevěné prvky. Dřevo působí pozitivně na lidskou psychiku a podle zásad Feng Shui je to nejlepší materiál pro jídelní stůl a postel.

Foto: Lugi

Servírovat snídani na příjemném dřevěném tácu, vzít do ruky dřevěný mlýnek s pepřem z masivního dřeva. To nám udělá v kuchyni radost. Materiál podle výběru: americký ořech, javor, dub, třešeň, design Matěj Chabera.

Krásný, velký rodinný stůl v kuchyni nám dodá pocit stability, jistoty, že naše rodina stojí na pevných základech. Volíme tvar kulatý, kde jsou si všichni členové rovni, nebo obdélník. Ten nevyžaduje tolik prostoru.

Na výběru jídelního stolu si dáme záležet, na trhu jsou designové kousky, které jsou zároveň plně funkční a nabízejí možnosti rozložení v případě oslav, návštěv přátel. Podobně preferujeme i dřevěný stůl do pracovny. Je příjemný na omak, nestudí do loktů, lépe se u něho soustředíme.

Foto: Rott design

Stůl Bahamas, rozkládací, se zásuvkami, které mohou být na jedné, nebo na obou čelních stranách stolu. Nástavná deska má délku 46 cm nebo 51 cm.

Dřevo je prvek aktivní, jeho energie směřuje nahoru a do stran, typickým tvarem je obdélník. Dřevěná knihovna, police, rámečky fotografií, dřevěná mísa, soška, lampa v kombinaci s textilním stínítkem - to vše vyzařuje energii, která nás nabíjí. Doma podpoříme pohodovou atmosféru i obrazy či tapetami stromů, lesa a živými květinami.

Péče o dřevěný nábytek

Dřevo nesnáší vodu, proto platí: čím méně, tím lépe! Zapomeneme rovněž na abrazivní a agresivní prostředky. Dřevu nesvědčí ani blízký zdroj tepla - radiátor či přímé sluneční paprsky.

Foto: Narki Furniture

Propojení dvou řemesel - užitného a volného umění -reprezentuje kolekce nábytku NARKi. Inspiraci čerpá z historických slohů baroka, rokoka a klasicismu.

Běžně usazený prach odstraníme suchým, měkkým hadrem, jemnou prachovkou, která nepouští vlákna (bavlněná, lněná nebo jelenice).

Více znečištěný povrch lakovaného nábytku lze ošetřit větším množstvím saponátu, ale ne koncentrovaným. Netlačíme na povrch, hned ho vyčistíme hadříkem s čistou vodou a pečlivě vysušíme.

Voskové povrchy nejsou odolné proti vodě, páře ani jiným tekutinám. Čištění provádíme suchým hadříkem, povrch nábytku oživujeme voskovou politurou. Jestliže jsou na ploše nábytku skvrny, rýhy, lze je jemně opravit obroušením až na dřevo a nanesením nové voskové politury.

Foto: Lugi

Jídelní stůl Personi nabízí klasickou funkčnost v kombinaci s dynamickým tvarováním a unikátními detaily. Velký výběr dýh umožňuje stůl skvěle sladit se zbytkem interiéru. Materiál dýha palisandr, leštěný nerez. Design Jan Padrnos

Nábytek s olejovaným povrchem odolá vodě po velmi krátkou dobu, čištění provádíme zvlhčeným hadříkem, ideální je flísová utěrka. Pro oživení opotřebovaných ploch se používá voskovo-olejová politura.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám