Hlavní obsah

Staré koupelny prokouknou díky retro stylu

Právo, Sylva Svobodová

Minimalistická koupelna s nerez prvky je hezká na fotkách. Lépe se ale cítíme v prostoru, který je útulný a nese ducha dávných časů. Retro dlažba, obklady a sanita vykouzlí tu správnou atmosféru.

Foto: Rako (2x)

Série Majolika je osobitá, poctivá na pohled i na dotyk. Obklady velikosti 20 x 60 cm inspirované tradicí. Cena 629 Kč/m2

Článek

Chalupaření je fenomén, stále rádi trávíme čas v klidu, blízko lesa. Mnozí dokonce uvažují o trvalém bydlení na venkově. Byt ve městě pronajmou a začnou žít na chalupě či v domku po rodičích.

Kdo chce lepší komfort, dospěje k rekonstrukci. A jako první na řadě bývá koupelna, která může být v retro stylu nebo nést rustikální prvky.

Foto: Sapho

Sanitární keramika ve stylu retro nás z uspěchané doby vrátí o několik desítek let zpátky. S umyvadlem sladíme i ostatní vybavení, nezapomeneme na zrcadlo a vhodné osvětlení.

Než začneme bourat

Zamyslíme se: kolik osob bude koupelnu každý den využívat, bude součástí koupelny i toaleta, plánujeme samostatný bidet, podlahové vytápění, preferujeme vanu či sprchový kout, kam umístíme radiátor, případně topný žebřík, bude tam i pračka, elektrický ohřívač či bojler?

Myslíme i na budoucnost, na případná zdravotní omezení. A na závěr si ujasníme, jakou částku chceme do rekonstrukce investovat, abychom nepřesáhli rozpočet.

Foto: Jika

Kolekce Fly inspirovaná vzorem cementové stěrky. Hezky se kombinuje se dřevem, dekorační prvek nabízí tři různé typy ve čtyřech barvách. Vybírat lze klidné tóny nebo dekorace od jemné krajky po zlatě kropenaté. Obklady v rozměru 25 x 70 cm.

Ve starých chalupách samostatná koupelna nebývala, a tak ji mnohdy budujeme v místě původních chlívků, komůrek, vstupních prostor, nejmenších místností. Čeká nás rozsáhlá rekonstrukce spojená s výměnou dlažby a obkladů, nákup sanitární keramiky, rozvedení nové elektroinstalace, rozvodů vody a odpadu.

Často je nutné odvedení vlhkosti z prostoru, odizolování koupelny, penetrace zdí. Složité bývají i rozvody, protože na venkově nebývá veřejná kanalizace. Řešením je bezodtoková jímka na vyvážení nebo domácí čistírna.

Cena rekonstrukce i s bouracími pracemi tak může vyjít na poměrně vysokou částku, záleží také na zvoleném vybavení. V průměru je to při kompletní rekonstrukci kolem 300 000 Kč.

Foto: Dřevojas

Hezké smaltované umyvadlo Kaldewei v retro stylu nabízí spoustu úložného prostoru a chalupě sluší. Má úpravu PerlEffekt, kdy voda na tvrdém hladkém povrchu sklouzne a vezme s sebou všechny nečistoty.

Celek tvoří detail

Když už se pustíme do stavebních úprav, je dobré zainvestovat i do podlahového vytápění, nové dlažby a obkladů. Oceníme i pohodlnou vanu, praktický sprchový kout, topný žebřík na mokré ručníky a decentní koupelnový nábytek, který nabízí spoustu úložných prostor.

Firmy mají i ucelené retro kolekce, takže nemusíme hledat každý kousek do koupelny samostatně.

Foto: Laufen

Jednoduché, elegantní linie, extrémně úzké okraje a kvalitní povrchová textura. To je řada VAL, která zahrnuje kromě umyvadla i poličky, sprchy, samostatně stojící vany. Vestavěné umyvadlo je dostupné v šesti šířkách, od 450 do 950 mm.

Vždy preferujeme kvalitní materiály, jež se snadno udržují, jsou odolné. V našem případě se poohlédneme po sanitě, která se inspiruje tradicí, je retro (přelom 19. a 20. století), vintage (bydlení z doby 20. až 60. let minulého století), připomíná staré dobré časy a vytvoří na chalupě neopakovatelnou atmosféru.

Ladíme každý detail, který styl podtrhne: zrcadlo v krásném rámu, jemné osvětlení, kohoutkovou baterii na umyvadle, měkké ručníky, voňavé svíčky, porcelánový mýdelník.

Foto: Rako

Imitace dřeva, to je keramická série Era, která osloví všechny, kteří se chtějí v koupelně obklopit dřevěnou podlahou i stěnou. Dobrá odolnost, snadná údržba. Cena 377 Kč/m2.

Vsaďte na obklady a dlažbu

Podlaha na chalupě, konkrétně v koupelně, je nejlepší z keramiky. Je to materiál odolný, snadno udržovatelný, cenově dostupný. Má skvělé vlastnosti, nabízí pestrou škálu barev, vzorů, imitací (přírodního kamene, dřeva).

Keramická dlažba má své označení a specifické užitné vlastnosti a podle toho je vhodná do určitých prostor. Některé dlažbě nevadí voda ani znečištěné podrážky bot a lze ji použít na chodbu, jiná je vhodná výhradně do interiéru.

Slinuté neglazované dlaždice mají velmi nízkou nasákavost a hodí se na podlahy do interiéru i vstupní chodby. Snesou mechanické namáhání, znečištění. Prodávají se v jednobarevném i vícebarevném provedení, mohou být s reliéfem, protiskluzné.

Foto: Jika

Stylová série Sicily je inspirovaná dekorativními dlažbami, které jsou k vidění ve středomořských oblastech. Typická je elegance, šarm a atmosféra dob minulých. K dostání ve dvou barevných variantách, obklady o rozměru 31 x 61 cm a dlažba 45 x 45 cm.

Slinuté glazované dlaždice mají univerzální použití, slouží jako obklad i dlažba interiérů a exteriérů. Lze je použít na terasu před chalupu, na balkón.

Glazované dlaždice s nasákavostí do 3 % patří na vnitřní podlahy a stěny. Použijeme je do koupelny, kuchyně. Mají lesklý i matný povrch, jsou zdobené různými technikami (tisk, sypání, stříkání). Glazura může být v protiskluzném nebo otěruvzdorném provedení.

Glazované obkládačky s nasákavostí nad 10 % jsou určeny k obkladu stěn v interiéru, vhodné do koupelen, kuchyní, prádelen. Povrch je hladký, jemně reliéfní, s lesklou, polomatnou nebo matnou glazurou.

Foto: Sapho

Řada Antique nabízí klasické tvary a jemné zpracování detailů. Leptaný retro vzor na skle dodá koupelně osobitý styl. Čtvrtkruhová zástěna 900 mm x 900 mm (posuvné dveře dvoukřídlé, čiré sklo, bronz) vyjde na 37 890 Kč.

Hra s materiály

Koupelna na chalupě má vypadat jinak než doma. Když změníme prostředí, odpočineme si. Určitě se rozhodneme pro materiály, které se do paneláku nehodí: zaměříme se na rustikální kámen, masivní dřevo, retro keramiku, kameninovou dlažbu, režné cihly, klasickou bílou omítku.

Můžeme kreativně experimentovat a obklady zvolit pouze kolem vany, sprchového koutu a na zbylých stěnách nechat režnou omítku, která dá vyniknout struktuře. Osvědčená je kombinace bílé a modré s doplňky ze dřeva.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám