Hlavní obsah

Otevřený obytný prostor pozvedne modulový nábytek

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modernímu vzhledu otevřených obytných prostor prospívá jednoduchý design nábytkových programů. Oblíbené jsou nábytkové moduly na stěnu a také variabilní sedací pohovky.

Foto: J. V. Pohoda (3x)

Designová knihovna Piquant v bílém nebo grafitovém laku, dostupná v levé i pravé variantě. Dvířka jsou posuvná a jsou k dodání jako lakovaná, dubová či ořechová. Rozměr knihovny je š. 104,5 x hl. 30 x v. 196,5 cm.

Článek

Vzhled interiéru přeci jen neměníme tak často, proto před pořízením nábytku vše promyslíme do detailu. Je dobré poradit se s designérem.

Kvalitu nábytku určují nejen materiály a jejich zpracování, ale i kování, způsob jeho otvírání, také další vybavení, třeba integrované osvětlení.

Foto: Ligne Roset

Modulární police Tricolore v saténové lakované MDF. Každá police může být otevřená směrem nahoru nebo dozadu.

Dobře vypadá kombinace matných a lesklých skříněk z MDF desek, ale i fólií upravené povrchy, které jsou na první pohled téměř k nerozeznání od povrchů z přírodních dřevin.

Výhody modulů

Rychlost – v porovnání s tradičními nábytkovými stěnami je montáž snazší a rychlejší. Nábytek se dá rychle obměnit, proto ho tvoří jednotlivé kusy.

Variabilita – jednotlivé moduly lze nainstalovat podle vlastních představ, případně libovolně rozšířit nebo obměnit vzhled. Lze kombinovat tvarově odlišné moduly, otevřené i zavřené díly i různé povrchové úpravy (např. dřevěný dekor s barevným lakem či sklem).

Mobilita – moduly se dají kdykoli na místě rozebrat, převézt jinam a tam složit ve stejném nebo jinak upraveném provedení. Univerzálnost modulových sestav je vlastnost, pro kterou jsou ve stálé nabídce designových i cenově dostupných obchodů.

Jeden typ modulu

Moduly jsou příkladem toho, jak se dá jedním typem nábytku v různých obměnách vybavit celý interiér. Dobře zvolený závěsný kus poslouží jako police, knihovna, ale často i jako odkládací nebo konferenční stolek.

Programy na stěnu se skládají z tvarově či funkčně odlišných skříněk a polic. Základ tvoří např. třídílná sestava a my si pořídíme jejich počet podle potřeby. Dají se uspořádat v pravidelných liniích, schodovitě, v oddělených pásech nebo v nepravidelných tvarech.

Foto: J. V. Pohoda

Designová police Cross z bíle nebo grafitově lakovaného dřeva je dostupná ve třech rozměrech.

Police dokážou stěnu zajímavě rozčlenit. Použijeme-li jeden prvek víckrát, vtiskneme interiéru jedinečnost, kterou můžeme opakovat i v dalších místnostech. Tak lze v bytě využít jeden modulový systém na více místech a vytvořit originální řešení.

Princip modulového nábytku

Každý díl sestavy se dá využít samostatně i ve skladbě s dalšími částmi. Vzhled sestavy lze mnohokrát snadno změnit, kdykoli lze na stěnu zavěsit další díl.

Moduly lze využít také na podlaze jako konferenční nebo odkládací stolek, skříňku či samostatnou dekoraci.

Na pohovce se nenudíme

Modulové pohovky kombinují sedačku a křeslo. Kouzlo tohoto nábytku spočívá v možnosti sestavit si pohovku podle svého s ohledem na dispozici prostoru. Lze kombinovat hloubky sedacích dílů i výšky opěradel.

Foto: J. V. Pohoda

Designová sedací souprava Breton s nastavitelnými opěrkami hlavy a područkami i s možností manuálně či elektricky výsuvných sedáků. Soupravu lze složit z několika komponentů téměř „na přání zákazníka“.

Bezpečné sezení i ležení

Sezení je maximálně pohodlné, protože si tvrdost, rozměry i polohu opěry vybíráme podle vlastní úvahy. Díly u sebe drží díky silným suchým zipům nebo skrytým poutkům, takže pád nehrozí!

Takto variabilní pohovka umožňuje pohodlné natažení nohou, také příležitostné spaní pro hosty.

Foto: Nábytek Říha

V měkké polštářové sedací soupravě Kery od Polstrin Design se bude cítit dobře celá rodina. Je pohodlná a prostorná, vejdou se do ní rodiče i děti a snese i větší zátěž.

Možná kombinace barev

Pohovky vybíráme obvykle v neutrálních barvách, jako je šedá, antracitová, bílá, béžová nebo čokoládově hnědá, které se dobře doplňují se zbytkem interiéru.

Foto: Bonami

Hledáte pohovku, kterou lze rozkládat a ještě do ní ukrýt věci, které doma překážejí? Taková je pohovka A-Maze, prodloužená strana nabízí úložný prostor a jedním tahem se dá celá rozložit na postel, která je pohodlná jako jakákoli jiná běžná postel.

Ale modulový sedací nábytek je k dostání v dalších barevných variacích. Ať už jde o stupňující se barevnou sytost potahu jednotlivých modulů, nebo o jeden modul ve výrazně jiné barevnosti podle stylu interiéru. S modulovými pohovkami se fantazii meze nekladou!

Výhody modulové pohovky

  • všestranné využití jednotlivých dílů
  • uspořádání sezení podle potřeby a počtu osob
  • využití modulů v jiných místnostech

Jaké moduly má mít sedačka

Rohový, s opěrkami, bez opěrek, s prostorem na ukládání, se zabudovaným odkládacím stolkem, taburet (podnožku) na prodloužení sedací části. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám