Hlavní obsah

Startovací byt mladého páru zaujme jednoduchou dispozicí i útulností

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé Karel a Kamila Horákovi měli o místě vlastního bydlení jasno. Svůj první byt 2+kk si pořizují v nově vznikající Britské čtvrti, v lokalitě Západního Města v pražských Stodůlkách. Vedle bytových a rodinných domů tu vyrůstají i administrativní budovy, restaurace a obchody.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obývací prostor spojuje kuchyň, jídelnu i televizní kout se sedačkou a křeslem.

Článek

„Měli jsme tu nejprve byt v pronájmu a nyní tu již bydlíme dva roky ve svém. Oba dva máme v této lokalitě práci a nechceme nic měnit. Proto jsme se rozhodli zakotvit tu na delší dobu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bílý kulatý jídelní stůl doplňují černé plastové židle na kovových nožkách. Jídelna tvoří funkční předěl mezi kuchyní a relaxačním prostorem s televizí.

S místem jsme spokojeni z mnoha důvodů. Je tu spousta zeleně, cyklotrasy, lavičky, také nově otevřené dětské hřiště s vodními prvky v parku. K rozhodnutí nás vedly i další důvody, jako je dostupnost centra Prahy díky stanici metra umístěné přímo na centrálním náměstí, dostupná nákupní centra, letiště, návaznost na Pražský okruh či dálnici D5. Prostě je to to pravé místo k životu,“ zdůvodňuje své rozhodnutí mladý pár.

Vzorový byt napoví

Horákovi využili možnost navštívit před koupí svého bydlení jeden ze vzorových bytů přímo v Britské čtvrti, ale také showroom v centru Prahy, kde si prošli s interiérovým poradcem různé typy realizací malých i větších bytů, což pro ně bylo dost důležité.

„Získali jsme tu názornou představu o možnostech a způsobu vybavení bytu a jedinečnou inspiraci,“ konstatuje Karel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V propojeném obývacím prostoru dominují bílé stěny a nábytek ve vysokém lesku. Ložnici a obývák oddělují posuvné dveře z tvrzeného mléčného skla.

Vybrali si byt 2+kk o velikosti 50,6 m2, kde tvoří obytnou část kuchyňský kout s jídelním stolem a sedačka s televizní stěnou. Jejich ložnice má i prostor pro vestavěnou skříň. Od propojené obytné části je oddělena posuvnými dveřmi z tvrzeného mléčného skla.

V bytě se dále nachází nezbytná komora, prostorná koupelna s WC a místem pro pračku i menší chodba.

„Velikost bytu nám prozatím vyhovuje a myslím, že to tu zvládneme i s malým dítětem,“ plánuje budoucnost Kamila.

Co ovlivnilo volbu

Rozhodnutí Horákových podstatně ovlivnila i městská infrastruktura včetně již zmíněné dopravy, obchodů, škol i nabídka služeb v okolí nového bydliště.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Výrazným dekorativním prvkem v ložnici je tapeta s květinovým motivem.

„Nekupujeme si byt jen pro přespání, ale pro život, proto jsme přivítali v okolí jak dětská hřiště, tak i relaxační zóny se zelení, lavičkami a parkovou úpravou. To vše navíc určitě oceníme s dítětem.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Za dělicí stěnou v ložnici s originální policí je šatna.

Jasná dispozice bytu

Současná moderní architektura a jednoduchá dispozice bytu dělají z projektu zajímavé moderní bydlení.

Ve vzorovém bytě, na který se Horákovi přišli podívat, získali nejen konkrétní představu o jeho velikosti a prostorovém řešení, ale seznámili se také s kvalitou standardního vybavení, ať už jde o podlahy, obklady, dlažbu, sanitu či dveře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prostorná koupelna s WC a vanou v antracitově bílém provedení a s lahvově zelenými koberečky.

„Vzorový byt nás oslovil na první pohled. Tím, že je praktický, útulný, univerzální i originální. Zaujaly nás také kontrasty barev,“ pochvaluje si Karel a dodává: „Líbilo se nám propojení obytné kuchyně s obývákem. Oba prostory jsou propojené, nedělí se, a přitom hranice mezi nimi je zcela viditelná a srozumitelná.“

Příjemná dispozice bytu nabízí ložnici diskrétně skrytou v zadní části bytu. Tím, že je oddělena od zbytku bytu posuvnými dveřmi, poskytuje důležitou intimitu. Výhodou je volný prostor za stěnou, kam lze umístit i v tak malém bytě šatnu či skříň na míru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Byt disponuje balkónem orientovaným na východ do vnitrobloku a garážovým stáním v přízemí bytového domu.

Charakteristická pro tento byt je jeho barevnost. Je tu dostatečné množství světla, proto bylo záměrem bytového designéra vytvořit takové pozadí, kde bude vše barevné výrazně kontrastovat s bílou barvou, která tvoří základ. Bílé jsou stěny a nábytek ve vysokém lesku. Ostatní barevné doplňky na pozadí bílých stěn efektně vyniknou.

Technické údaje

Projekt: Britská čtvrť

Lokalita: Západní Město, Praha Stodůlky 

Developer: FINEP

Typ bytu: 2+kk, balkón, garážové stání

Užitná plocha: 50,6 m2

Orientace bytu: na východ 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám