Hlavní obsah

Rodinný dům nad vodopádem vyhrál soutěž pro energetické projekty

Novinky, nes

Novinkou letošního již osmého ročníku soutěže E.ON Energy Globe, jejímž iniciátorem v České republice je energetická společnost E.ON, je nová kategorie nazvaná prostě: Stavba. Jejím prvním vítězem se stal rodinný dům přihlášený jako Dům nad vodopádem v Telči.

Foto: E.ON Energy Globe (7x)

Dům nad vodopádem je dřevostavba vyzdvižená na betonových sloupech nad okolní terén.

Článek

Oceněný dům upoutá na první pohled svou nenápadností. Je to především proto, že jeho střecha je na úrovni kolem procházející komunikace a v podstatě i hladiny rybníka, který je hned za silnicí. Aby toho nebylo málo, je střecha objektu ještě zazeleněna.

Foto: E.ON Energy Globe

Stavba má pravidelný tvar kvádru.

Majitelé si pro svůj dům nalezli po léta nevyužívaný pozemek uprostřed města, doslova na hranici historického jádra, jež je zapsáno na seznam UNESCO.

Foto: E.ON Energy Globe

Jedním z nejzajímavějších rysů domu je jeho nenápadné začlenění do okolního prostředí.

Z technického hlediska je dům dřevostavbou, kvůli riziku povodní je ovšem vyzdvižen nad okolní terén na betonové sloupy. Ty v případě kalamity umožní vodě, aby protékala pod domem. V časech klidu je prostor pod domem volně průchozí.

Foto: E.ON Energy Globe

Interiér dřevostavby je řešen ve světlých barvách, bílou výmalbu doplňuje dřevo ve své přírodní podobě.

Stavba, jež se dostala mj. i do finále posledního ročníku soutěže Pasivní dům roku, má tvar kvádru o rozměrech 19 x 7 x 4 m. Svým obyvatelům nabízí obytnou plochu velkou 90 m2.

Majitelé dům postavili během dvou let společně s partou přátel, a to v kvalitě splňující požadavky na pasivní budovy.

Foto: E.ON Energy Globe

Dům majitelé postavili v kvalitě spolňující nároky na energeticky pasivní stavby.

Fasáda je obložena dřevem ze sibiřského modřínu. Tento materiál architekt vybral jako vzpomínku na původní dřevěné mlýnské domky, které na daném místě stávaly v minulém století.

Foto: E.ON Energy Globe

Dům má celkovou plochu podlah 90 čtverečních metrů.

„Minimalistický rodinný dům je postaven z přírodních i tradičních materiálů a díky střeše, kterou pokrývá zeleň, dokonale splývá s krajinou pod hrazeným přepadem rybníka. Dřevostavba, která souzní s geniem loci a zároveň respektuje historickou zástavbu města, je ukázkovým konceptem pro bydlení na zdánlivě nevyužitelném pozemku," oceňují na vítězném projektu organizátoři soutěže.

Foto: E.ON Energy Globe

Úzkou chodbu opticky zvětšují zrcadla.

O soutěži
Soutěž E.ON Energy Globe patří k nejvýznamnějším oceněním v oblasti ekologie v ČR. Od roku 2008 jsou takto u nás oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence přilákala bezmála 2000 projektů. Tradičními kategoriemi jsou: Obec, Firma, Mládež a Kutil. Letos poprvé přibyla také kategorie Stavba. V letošním roce bylo do soutěže přihlášeno 307 projektů z celé republiky, do kategorie Stavba pak 50 z nich. O vítězi v každé kategorii i o celkovém vítězi ročníku rozhoduje veřejnost.

Další vítězové letošního ročníku soutěže

Vítěz kategorie Obec a zároveň Celkový vítěz 2016

Obec Haňovice

Díky spolupráci s místním zemědělským družstvem a městem Litovel se podařilo snížit množství spotřebované energie a zabránit znečištění spodních vod. Objekty města jsou dále zdarma vytápěny z místní bioplynové stanice. Aktuálně v Haňovicích dokončují skleníky na pěstování zeleniny, čímž vznikne 30 - 35 pracovních míst.

Vítěz kategorie Firma

Energeticky soběstačný Hotel na Farmě

Hotel, jenž stojí v obci Choťovice (Středočeský kraj), je energeticky zcela soběstačný. Je ukázkou firemního provozu fungujícího na principu uzavřeného koloběhu - veškerou energii, živočišné produkty i odpad nejenomže sám vytvoří, ale také spotřebuje. V areálu je kromě hotelu také bioplynová stanice, dvě farmy s chovem zvířat a bourárna s prodejem masa.

Vítěz kategorie Mládež

Ekotým školáků ze Zbirohu

Ekotým 36 žáků ZŠ J. V. Sládka ve Zbirohu se dlouhodobě zabývá aktivitami zaměřenými na ochranu přírody a úspory energií. Výjimečný je tím, že si na svou činnost získává finance sám. Děti prodávají například sušené byliny, čajové směsi nebo marmelády z plodů vypěstovaných na školní zahradě.

Vítěz v kategorii Kutil

Jaromír März

Český kutil projel Šumavu na elektrokoloběžce vlastní výroby. K jeho dalším výtvorům patří také solární automobil a elektrocentrála na dřevoplyn. O své nápady se dělí s ostatními prostřednictvím názorných videonávodů umístěných na internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám