V převážné většině domovů představuje výhled spíše jakýsi doplněk, bonus, ke kouzlu vlastního interiéru. Pokud se divákovi naskytne tak impozantní panoramatický obraz zachycující velkou část celého města, stojí architekti před těžkou otázkou, jak vlastně takový byt zařídit, aby mohl alespoň trochu důstojně konkurovat něčemu tak úžasnému?

Zvolenému motivu plynoucího toku odpovídá i tvar kuchyňského pultu.

Zvolenému motivu plynoucího toku odpovídá i tvar kuchyňského pultu.

FOTO: Hannah Anthonyszová

Motiv dvou doplňujících se barev na podlaze se zrcadlí i na stropě.

Motiv dvou doplňujících se barev na podlaze se zrcadlí i na stropě.

FOTO: Hannah Anthonyszová

Architekti z 123DV studia se rozhodli pro cestu, kterou lze nejlépe charakterizovat jako cestu pokory. Jejich návrh s výhledem nesoutěží. Ponechává nádheru města, které je vidět z oken sahajících od země ke stropu, naplno vyznít a domov pro jeho budoucí majitele zařídili ve striktně minimalistickém stylu tak, aby nic ústřední dojem nenarušovalo.

Interiér je zařízen v klidných, šedobílých barvách, proteplujícím prvkem je pak zadní stěna obložená dřevem.

Interiér je zařízen v klidných, šedobílých barvách, proteplujícím prvkem je pak zadní stěna obložená dřevem.

FOTO: Hannah Anthonyszová

Po celé délce se před okny penthousu táhne úzká lodžie.

Po celé délce se před okny penthousu táhne úzká lodžie.

FOTO: Hannah Anthonyszová

Naopak z výjevu, který budou mít obyvatelé penthousu denně na očích, přejali jeho nejvýraznější prvek, jímž je řeka Máza proplétající se městem. Její tok a její plynutí se staly hlavním sjednocujícím rysem zařízení bytu. Interiér díky tomu působí dojmem, jako by byl v neustálém pohybu, jako by zvolna odplouval jedním směrem.

Také z hlavní ložnice je nádherný výhled na město.

Také z hlavní ložnice je nádherný výhled na město.

FOTO: Hannah Anthonyszová

Přímo v ložnici je umístěna kruhová hydromasážní vana.

Přímo v ložnici je umístěna kruhová hydromasážní vana.

FOTO: Hannah Anthonyszová

Tento dojem pomáhá navodit nejenom lineární vlnitý kuchyňský pult v hlavním společenském prostoru, táhnoucí se podél jedné z jeho delších stěn, ale i podlaha, na níž jsou použity dvě barvy. Vzor, který spolu vytvářejí, se pak navíc zrcadlí na stropě, což opět vyvolává dojem nejenom toku, ale zároveň i řeky a v ní se zrcadlící oblohy.

K hlavní ložnici je připojena koupelna netradičního tvaru.

K hlavní ložnici je připojena koupelna netradičního tvaru.

FOTO: Hannah Anthonyszová

Z praktického hlediska měli architekti k dispozici prostor o celkové ploše 250 čtverečních metrů, kde kromě hlavní společenské místnosti spojující v sobě kuchyň, jídelnu a obývací pokoj, vyčlenili tři ložnice. K té hlavní připojili nejenom vlastní koupelnu, ale velice blízko postele umístili i kruhovou hydromasážní vanu.

Uspořádání penthousu včetně využití barev na podlahách a na stropě.

Uspořádání penthousu včetně využití barev na podlahách a stropě

FOTO: 123DV