Hlavní obsah

Dům ve svahu majitelé postavili z přírodních a recyklovaných materiálů

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pasivní rodinný dům postavený z přírodních a recyklovaných materiálů stojí ve stráni v Rýnovicích, na kraji Jablonce nad Nisou. Majitelé se na podobě stavby sami podíleli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přesahy střech rozšiřují obytnou a užitkovou plochu domu.

Článek

Dům se s umístěním v prudkém svahu vyrovnává tak, že stojí na betonových sloupech z rušeného elektrického vedení. Sloupů je celkem dvacet, spodní část domu ještě podpírá stěna ve tvaru písmene L, která stavbu tzv. zavětrovává, vyztužuje tesařskou konstrukci a zajišťuje její tvarovou tuhost při zatížení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

S nadsázkou lze říct, že majitelé domu žijí díky sloupům nikoli na vysoké noze, ale hned na několika vysokých nohách. Předěly povrchů – vápenné omítky a smrkového obkladu – odrážejí vnitřní rozčlenění domu.

Dalšími oporami konstrukce jsou masivní borovicové sloupy. Kompaktní tvar stavby oživují tři ozeleněné střechy. Výraznými přesahy rozšiřují obytnou a užitkovou plochu kolem domu. V létě poskytují oknům na jižní straně přívětivý stín.

Na střechách se daří sukulentům, bylinkám i jahodám.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na ozeleněných střechách se rostlinám daří. Na centrální střeše je několik solárních panelů pro ohřev vody i vytápění interiéru.

Dřevo a balíky slámy

Konstrukci stavby tvoří dřevěné sloupky s deskovým opláštěním. Na severní straně je stěna izolována dvěma vrstvami balíků slámy (56 cm slámy) a 10 cm celulózy, jižní stranu pokrývá jedna vrstva slaměných balíků (28 cm slámy), 10 cm celulózy a 6 cm dřevovlákna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čajové pódium pod sníženým stropem a knihovna v patře nad ním jsou vhodné pro chvilky klidu. Závěsná svítidla z ručně foukaného skla se spouštějí z výšky téměř 6 m.

Balíky slámy jsou lisované na hustotu 90 kg/m³ a kryté hliněnou omítkou tak, aby se do nich nedostal průvan. Lať nebo OSB deska umístěná mezi balíky a upínací popruhy na výrobu nábytku přitahují balíky slámy ke konstrukci, na vnější straně latě nesou obklad. Balíky byly kladeny a stlačovány vertikálně. Podlahy a stropy izoluje foukaná celulóza z recyklovaného papíru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kuchyň na míru ze smrkového dřeva a s dubovou deskou. Hliněná omítka u pracovních zón je omyvatelná.

Kromě přírodních materiálů využili stavebníci i recyklované. Vedle prefabrikovaných sloupů z rušeného elektrického vedení jsou to např. staré silniční panely použité na střechu sklípku nebo substrát z recyklovaných cihel na zelené střeše.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pohled z patra – stěna u kuchyně je posetá jasanovými lístky vyškrábanými do probarvené hliněné omítky. Mezi sloupem a cihlovou zídkou už brzy bude prosklené zábradlí.

Vzhled a skladba fasády odkazují na tradiční stavby – vápenná omítka na balících slámy tvoří mírně zvlněný povrch, smrkový obklad v překládaném provedení, tradičním v oblasti Jizerských hor, chrání stavbu z návětrných stran.

Dvoupodlažní střed

Centrem interiéru stavby je dvoupodlažní obytný prostor. V nejvyšším bodě měří přes 6 m, střecha se směrem k zadní části domu postupně svažuje.

V obytné části nechybí jídelna s dřevěným stolem a židlemi Merano značky Ton. Typ Merano navrhl italský designér Alexandr Gufler, získal za něj ocenění Red Dot Design Award 2011.

Kuchyně je postavena na míru ze smrkového dřeva. Krbová vložka naproti jídelnímu stolu vyhřeje většinu prostoru domu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ložnice se sgrafitem. Jediná nevestavěná šatní skříň v domě je originál z počátku 20. století.

Snížená výška stropu nad pódiem určeným k čajovým dýchánkům a odpočinku vytváří soukromou zónu obytné části a nahrazuje obvyklou sedací soupravu u televize. Pod celou délkou pódia jsou zasunuty tři velké zásuvky.

V patře nad pódiem je knihovna z nesámovaných jasanových fošen s jasanovými špalky jako odkládacími stolky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hřejivé barvy a jasan

Za zmínku stojí vnitřní povrchy. Ve vstupní chodbě a v jídelní části tvoří zeď lehce vystupující šedohnědé nepálené cihly. Jsou ošetřeny kaseinovou penetrací. Interiéru vévodí hřejivé odstíny žluté, oranžové až hnědé hliněných probarvených omítek.

Praktická je tmavší hliněná omítka napuštěná lněným olejem s voskem u kuchyňských pracovních zón, je totiž omyvatelná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Knihovna v patře nad pódiem s odkládacími stolky z upravených dřevěných špalků na kolečkách.

Jasanové listy ze stromů před domem najdeme jako motiv sgrafita i vypískované ve skle dveří do pracovny v přízemí a u koupelnových dveří v patře. Zdobné prosklené dveře propouštějí světlo z jižních pokojů do prostoru chodeb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Postel s vestavěnou skříní a bylinou vyrytou do omítky v pokoji pro hosty. Přiznanou konstrukci domu osvětluje mosazný lustr po babičce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sgrafita vyrytá do omítky najdeme na stěnách v obytné části, v ložnici a v pokoji pro hosty. Ten v současnosti propojují zasunovací dveře s vedlejší pracovnou, protože majitelé pracují částečně z domova.

Údaje o domě

Konstrukce: sloupková dřevostavba

Energeticky pasivní

Využívá obnovitelnou energii

Užitná plocha vytápěné části 136 m2

Dispozice: jídelna s kuchyní, pracovna, pokoj pro hosty, koupelna. V patře 3 ložnice a koupelna.

Architektonický návrh: Jan Márton, Petr a Eva Klápšťovi, atelier Nature Systems

V budoucnu je možné tento prostor bez problémů rozdělit na dva pokoje se samostatnými vchody ze vstupní chodby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám