Hlavní obsah

Chladnou obálku bytu mladých manželů protepluje jeho zařízení

Novinky, nes

Na jihu brazilského Sao Paula ve striktně rezidenční čtvrti se majitelé rozhodli nechat si rekonstruovat byt vykazující všechny rysy tamní zástavby z 80. a 90. let minulého století. Jeho hlavním rysem proto byla spousta příček důrazně oddělujících všechny zóny interiéru. Bylo zřejmé, že jedním z prvních kroků, jež na osloveného architekta Diega Revolla čekaly, bude odlehčení a otevření celého prostoru.

Foto: Alain Brugier

Byt ve staré zástavbě architekt otevřel a sjednotil vzhled všech stěn, stropu i podlahy.

Článek

Majitelem bytu je mladý manželský pár. Jeho přáním bylo byt důkladně přestavět tak, aby odpovídal modernímu stylu života.

Foto: Alain Brugier

Hlavní část bytu zabírá společenský prostor vzniklý sloučením obývacího pokoje, kuchyně a jídelny.

Foto: Alain Brugier

Vchod do bytu je obložen masivním dřevem brazilského teaku.

S architektem se manželé dohodli na základní myšlence prázdného, ničím nerušeného boxu, jehož vnitřní stěny, stejně jako podlahy a stropy budou mít jednotný povrch z pigmentované cementové stěrky.

Velkou pozornost bylo třeba věnovat výběru vhodného odstínu šedé barvy. Ta měla být moderní, ovšem ne příliš studená a měla se zároveň co nejvíce blížit přirozené barvě cementu.

Foto: Alain Brugier

Masivní teak doplňují dřevěné kusy nábytku potažené dýhou imitující žakarandu.

Dalším přáním majitelů bylo vytvořit prostředí, které bude elegantní a bude svým způsobem vzrušující. Chtěli domov, který bude pohodlný. Proto architekt navrhl proteplit interiér použitím dřevěných prvků v kaštanové barvě.

Některé prvky, například obložení vstupních dveří, jídelní lavice nebo set na balkóně jsou vyrobeny z masivního dřeva brazilského teaku. Jeho dřevo je totiž vyhlášené svou tvrdostí a odolností.

Foto: Alain Brugier

V bezprostředí blízkosti vstupu do bytu je umístěna toaleta.

Tam, kde z jakýchkoli důvodů nebylo možné použít masivní dřevo, využil architekt dýhu imitující vzhled dřeva žakarandy, které se v Brazílii v období 50. a 60. let minulého století používalo v nábytkářském průmyslu nejčastěji.

Foto: Alain Brugier

Kuchyň je atypicky rozdělena do dvou zón. Ta, kde se vaří, je součástí společenského prostoru a bezprostředně na ni navazuje jídelní kout. Část, kde se myje nádopbí a připravují potraviny, je zasunuta vzadu.

Foto: Alain Brugier

Jídelní stůl přímo navazuje na ostrůvek s varnou deskou.

Víte, že...
Žakaranda je rod stromů a keřů z čeledi trubačovitých. Pyšní se záplavou charakteristických modrých či modrofialových květů ve tvaru zvonků.
Foto: Alain Brugier

Zařízení zadní části kuchyně se liší od zbytku bytu. Převládá zde barva granitu. Sem také vede druhý vstup do bytu.

V podobném stylu navrhl architekt také zařízení bytu. Pro nábytek a další prvky volil převážně len a patinovanou kůži. Obojí napomáhá zvýšit pocit pohodlí a útulnosti.

Foto: Alain Brugier

Architekt nechal odstranit velké množství příček v bytě. Někde je ovšem nahradil policemi a nabídl tak majitelům hezké úložné prostory.

Výsledkem je interiér, který na první pohled upoutá zajímavým dialogem jisté surovosti cementové betonové skořepiny a jejího komfortně laděného vybavení, to vše ústí v moderně pojatý interiér odpovídající potřebám mladého páru, který si prozatím hodlá především užívat života.

Foto: Alain Brugier

Čalouněné panely na zdi v ložnici jsou potažené lněnou látkou, stejně jako sedací souprava v obývacím pokoji.

Foto: Alain Brugier

K ložnici je připojena koupelna.

Nová dispozice 105 m2 velkého bytu není tak úplně typická. Do bytu se vstupuje hlavním vchodem do prostoru obýváku. Před sebou návštěvník krom posezení spatří jídelní stůl navazující na varný ostrůvek kuchyně. Ta je rozdělena ovšem do dvou částí. Již zmiňovaná varná zóna je součástí společenského prostoru domácnosti, zatímco část kuchyně určená pro mytí nádobí, skladování a přípravu potravin je ponechána stranou. Sem se také vstupuje druhým vchodem do bytu.

Zadní část bytu pak tvoří klidová zóna zahrnující ložnici s bezprostředně navazující koupelnou a za ní umístěnou šatnou, v níž je i pracovní koutek.

Foto: Alain Brugier

Vana v ložnici je navržena ve stejném stylu, jako vzhled bytu - v podobě šedého betonového boxu.

Foto: Alain Brugier

Také v koupelně protepluje chladný vzhled místnosti dřevěný mobiliář.

Foto: Diego Revollo

Uspořádání bytu v jeho nové podobě. Přerušované linky naznačují, kudy vedly původní příčky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám