Hlavní obsah

Rodina vyměnila dům v Praze za vesnickou usedlost

Novinky, nes

O rekonstrukci svého nového domova ve vesnici na Nymbursku nám napsala čtenářka Alena. S manželem byli prý původně zapřisáhlí Pražáci, nakonec se ovšem rozhodli pro změnu, prodali dům v hlavním městě a přestěhovali se na vesnici. Změnu si užívají a svého rozhodnutí nelitují.

Foto: Archiv čtenářky (14x)

Původně zapřisáhlí Pražáci si koupili venkovské stavení. Po jeho rekonstrukci nedají na život na venkově dopustit.

Článek

„Koupili jsme nakonec nemovitost, která byla nejdále ze všech námi navštívených, a také v nejhorším stavu, a skládala se ze tří stavení. Když jsme dojeli na místo, hned jsme ale věděli, že je to přesně to, co od stěhování očekáváme. Klidná, neprůjezdná vesnice, přitom stavení na návsi, okolo lesy a dokonalé trasy pro vycházky se psem, nedaleko Nymburk s nákupními možnostmi, do centra Prahy 45 km. Prostě ideální situace,“ pochvaluje si Alena.

Foto: Archiv čtenářky

Hned po koupi nemovitosti začali majitelé s rekonstrukcí vejminku, který byl v zachovalejším stavu. Po pár měsících už v něm mohli bydlet.

Foto: Archiv čtenářky

Rekonstrukce hlavního domu se podařilo dokončit hned v následujícím roce po koupi. Přestože bylo třeba ho část strhnout a dostavit znovu.

V době, kdy rodina čtenářky nemovitost kupovala, prodávala zároveň dům v Praze. Bylo tedy nezbytné rekonstruovat alespoň jednu část co nejrychleji, aby bylo kde bydlet. Práce proto začaly nejprve na menším domku.

„Začali jsme proto ihned po koupi v lednu 2012, v červnu 2012 jsme se mohli nastěhovat. Větší dům byl staticky narušen, museli jsme ho proto více než polovinu zbourat a nově jej dostavět,“ popisuje čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Nová podoba kuchyně

Foto: Archiv čtenářky

Jeden z pokojů v rekosntruovaném vejminku (malém domě)

Majitelé využili nutnosti dostavby domu a rozšířili jej zhruba o 1,5 metru. Původní dispozici 3+kk ovšem zachovali. Současná výměra domu činí 180 m2.

Kromě obytných místností se mohou těšit ze dvou koupelen s WC, nechybí venkovní WC, nově je v domě příjemná zastřešená terasa, kde rodina tráví příjemné chvíle od jara až do podzimu a někdy i v zimě, pokud to teploty dovolí.

Foto: Archiv čtenářky

První Vánoce ve velkém, hlavním domě.

Foto: Archiv čtenářky

Koupelna ve velkém domě je zařízena v příjemné kombinaci modré a bílé barvy.

Menší domek, po přestěhování rodiny do velkého domu v červnu 2013, zůstal volný pro děti, eventuálně jej využívají společně s babičkou.

Třetím objektem na pozemku, který manželé koupili, je stodola. V ní vybudovali posezení s krbem. Tam se odehrávají rodinné oslavy a tam si majitelé užívají návštěvy přátel.

Foto: Archiv čtenářky

Jeden z pokojů v hlavním domě

Foto: Archiv čtenářky

V hlavním domě se hezky doplňuje modrá barva s ostatními prvky, ať již dlažbou v přírodním hnědavém odstínu, anebo přírodní barvou dřevěných prvků a nábytku.

„Přesto, že rekonstrukce probíhala rekordním tempem, propadali jsme někdy beznaději - především kvůli hromadám suti, roští, hlíny po výkopech atd. Díky místní firmě a také ochotným kontaktům z místní hospůdky proběhlo ale nakonec vše k naší spokojenosti. Manžel je řemeslník, takže přiložil ruku k dílu. Mojí prací bylo navrhnout uspořádání nového domova, vybrat například obklady a dlažby i zařizovací předměty. V neposlední řadě jsem si pak vzala na starost i nákup nábytku po bazarech,“ upřesňuje čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Posezení ve stodole má své veliké kouzlo.

Foto: Archiv čtenářky

Celkový pohled na interiér stodoly

Pozemek, který byl za stodolou, rodina zatravnila a využívá jej zároveň jako užitkovou zahradu. Pěstuje tam ovoce a zeleninu, vše stíní několik ovocných stromů.

„Manžel se našel v chovu slepic a zlatých bažantů, dokonce se mu již druhým rokem podařilo odchovat kuřátka. Prostě si to užíváme!“ uzavírá svůj dopis Alena.

Foto: Archiv čtenářky

Posezení na zahradě pod pergolou

Foto: Archiv čtenářky

Majitelé nalezli na zahradě domu i kompletní žebřiňák. Samozřejmě jej do zahrady začlenili.

Foto: Archiv čtenářky

Původní stav

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám