Hlavní obsah

Moderní sprchové kouty se přizpůsobí prostoru i specifickým požadavkům

Právo, Sylva Svobodová

Sprchový kout si nekupuje nás, ale my jej. Proto si pořiďme takový, který nám po všech směrech vyhovuje. Nejlepší je, když si ho můžeme seskládat z jednotlivých skel do potřebných rozměrů.

Foto: Ravak (2x)

Velikost sprchového koutu a jeho koncepce je na nás.

Článek

Pro každou koupelnu je vždy perfektním řešením sprchový kout, který do ní pasuje na milimetr. Nejsme limitováni velikostí ani tvarem vaničky, ale máme sprcháč s odtokovým žlábkem a skleněné zástěny kolem sebe.

Mají individuální rozměry, žádné široké rámy, nápadné panty, jen bezpečnostní sklo o tloušťce 6 nebo 8 mm. Sprcha opticky zvětšuje prostor, je elegantní a hlavně neomezeně variabilní. Její stabilitu zajišťuje vzpěra a ustavovací profil a ve spojení s odtokovými kanálky nabízí bezbariérový vstup, což ocení nejen senioři.

Jestliže máme malé děti, které milují koupání a my je nechceme o nic ošidit, nákupu sprchové vaničky se nevyhneme. Preferujme tedy dostatečně hlubokou, která se nabízí ve více rozměrech, takže se snadněji přizpůsobíme našim prostorovým možnostem.

Vaničky vhodných velikostí a tvarů se nabízejí i pro malé koupelny, proto přinášíme některé novinky a tipy.

Sabina je minivana

Málo místa, vana se nevejde, co s tím? Dobrým tipem je minivana v rozměrech 80 a 90 cm s celkovou hloubkou 42 cm.

Je z akrylátu, ve tvaru čtvrtkruhu a má integrovaný sedák. Děti se v ní vyřádí, nahradí jim vanu a dospěláci se mohou posadit.

Foto: Ravak

Asymetrie pro minikoupelnu

Sprchový kout Tigo nezabírá mnoho místa, protože má unikátní rozměr 80 x 100 cm a je šikovný pro úzkou a podlouhlou koupelnu.

Praktická je keramická vanička s protiskluzným povrchem Antislip, vybírat lze ze dvou typů skel: transparentní či artic, přes nějž je zřetelná silueta těla.

Nebojme se zkombinovat více barevných obkladů Zoom. Jsou to žhavé novinky a mají švih.

Foto: Jika

Bez dveří je dokonalá

Zástěna Modular Shower nabízí jedinečné řešení sprchového koutu bez použití pohyblivých dveří, rohových vzpěr a pantů.

Velikost na přání, tloušťka bezpečnostního skla 8 mm. Vyniká čistými liniemi.

Foto: Sapho

Kdo to vyčistí?

Skleněné povrchy v koupelně potřebují zvýšenou péči. Udržet ovšem dokonalý vzhled zástěn není snadné. Zajímejme se proto o speciální povrchové úpravy, které výrobci nabízí.

Třeba Perla Glass má povrch skel, na kterém se voda sbalí do kapiček, které s sebou odnesou vodní kámen, nečistotu a mastnotu. Nevzhledné mapy jsou minulostí.

Foto: Jika

Odlož ručník i mýdlo

Mít vše na dosah ruky je v koupelně důležité. Když vystupujeme ze sprchy, potřebujeme se hned otřít.

A proto nás oslovila další novinka – keramický držák na ručník, který nabízí i praktickou plochu na šampony a mýdla.

Je jednoduše krásný, má rozměr d. 630 mm, hl. 175 mm, cena 3686 Kč.

Foto: Laufen

Walk-In má rozlet

Velikost sprchového koutu a jeho koncepce je na nás. Lze ho sestavit na milimetr podle stávající koupelny, takže nejsme limitováni výběrem potřebné velikosti vaničky.

Možnosti jsou různé: jedna pevná stěna se vstupem ze strany, dvě pevné stěny se vstupem z jedné či dvou stran i další varianty. V této sprše vynikne více než jinde keramická dlažba a zabudovaný nerezový odtokový žlábek, proto s citem kombinujme.

Malá, ale luxusní

Keramická vanička Laufen Il Bagno Alessi One o rozměru 90 x 90 cm má vnitřní prolis ve tvaru čtvrtkruhu a zapadne do menších koupelen. Zaujme ty, kteří chtějí mít i v omezených prostorech nevtíravý luxus.

Foto: Laufen

Nemá rámy, sluší mu to

Sprchový kout Vitra Line má bezrámové pantové zástěny, úzké stěnové lišty, elegantní madla a minimalistické panty.

Bezpečnostní sklo je pro snadné čištění ošetřené povrchovou úpravou Antidrop. Vanička z litého mramoru, možný i odtokový kanálek.

Foto: Sapho

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám