Hlavní obsah

Chytré markýzy si poradí za každého počasí

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správnou volbu markýzy prověří praxe. Důležitá je zvolená šířka a výsuv s ohledem na požadovanou velikost stíněné plochy, orientace terasy vůči světovým stranám. Chybou je, když slunce markýzu podsvěcuje.

Foto: Climax (3x)

Kazetovou markýzu lze doplnit výsuvným volánem, který oceníme, když je slunce nízko na obloze a markýzu podsvěcuje. Díky robustní konstrukci je možné markýzu použít i na zastínění velkých ploch.

Článek

Co od markýz očekáváme? Primárně jsou určené k zastínění, i když mnozí si myslí, že fungují i jako deštník. Markýzy sice lehkou spršku zvládnou, ale chceme-li i plnohodnotnou ochranu před deštěm, volíme clony se speciální PVC látkou, které mají vlastní konstrukci.

Foto: Somfy

V praxi oceníme markýzu vybavenou elektrickým pohonem, která může být doplněná i o bezpečnostní větrné čidlo. V případě nebezpečí se sama zaroluje i bez naší přítomnosti.

„Markýzy chrání před sluncem nejen majitele, ale i interiér a terasový nábytek, dlažbu,“ říká Jan Žižlavský z firmy Isotra.

Trendem jsou jednobarevné markýzy, zejména krémová, béžová či šedá, dále antracit, stříbrná a tmavě hnědá. Zájem je o dekor látek s jemnými čtverečky, méně už táhnou klasické pruhy.

Umístění markýzy

Běžné výsuvné i kazetové markýzy se kotví na stěnu nebo do stropu, v případě silnějšího zakotvení se dají použít podložky pod konzole. Když není jiná možnost, lze některé typy kotvit i na krokvové konzoly. S vhodným provedením si necháme poradit od odborníka, spolehlivě zajistí i montáž.

Foto: Climax

Boga má obloukové podpěry kotvené do stěny nebo podlahy a nahrazuje podpěrné nohy, které by jinak překážely. Když se markýza nepoužívá, lze ji stáhnout do ochranného boxu.

„Výsuvnou markýzu lze koupit i v hobby marketu, ale nikdy nebude svými rozměry plně vyhovovat. Markýza vyrobená na míru nabízí vždy lepší možnosti. Důležitá je i precizní instalace, volba kvalitních látek,“ vysvětluje Ondřej Behún z firmy Maron.

Většinou volíme markýzy s motorickým ovládáním, proto na zastínění myslíme už při stavbě domu. Tak se připraví i elektroinstalace a kotvicí prvky, aby montáž nezasáhla do hotové fasády.

Foto: Isotra

Markýza Isabela je elegantní sluneční clona se zaoblenou kazetou, je vhodná do míst, kde by odkrytá konstrukce působila rušivě.

„Jestliže půjde markýza na již stávající dům, musí odborník na místě posoudit možnosti kotvení i ovládání. Konstrukčně nejpropracovanější jsou kazetové markýzy, které v zasunutém stavu poskytují maximální ochranu jak pro navíjecí hřídel s látkou, tak pro ramena,“ říká David Žabčík z firmy Climax.

Foto: Climax

Noveta Box je novinkou v kazetových markýzách. Látka je uložena do hliníkového boxu se čtvercovým tvarem, ten nese čistý funkcionalistický styl a hodí se k moderní stavbě.

Markýza s bonusem

Manipulovat s markýzou manuálně může být pro ženy a děti náročné. Lepší je zainvestovat do motorického ovládání, které má i praktická čidla.

Fouká-li vítr, větrné či otřesové čidlo markýzu zatáhne, a ochrání ji tak před nadměrným namáháním a poškozením.

Foto: Somfy

Kazetová markýza se zasouvá, a tak je látka chráněna před ušpiněním a poškozením. Top provedení má elektrický pohon, osvětlení a tepelnou rampu, kterou oceníme v pozdních hodinách.

Naopak když slunce svítí příliš prudce, čidlo vyšle signál a konstrukce se vysune. Markýza tedy funguje i v naší nepřítomnosti a nerozpaluje venkovní dlažbu. Až se navečer vrátíme z práce, je na terase velmi příjemně.

Typy markýz

Pevné a sklopné markýzy volíme na zastínění lodžie, balkóny nebo do velkých oken. Vyrábějí se na míru, mají pevnou konstrukci a dlouhou životnost.

Samostojné markýzy mají vlastní konstrukci, hodí se tam, kde není možné kotvení ke zdi. Nejsme omezeni prostorem, zastíní plochu až 36 m2.

Foto: Velux

Venkovní markýza chrání před přehříváním, dokáže snížit teplotu až o 6 °C. Manuální i dálkové ovládání na elektrický či solární pohon. Cena od 1790 Kč.

Výsuvné markýzy patří k rodinnému domu, bez problémů zastíní jakoukoli plochu terasy. Chrání nás před deštěm i sluncem, lze u nich regulovat míru zastínění.

Kazetové markýzy patří k nejoblíbenějším. Látka zajíždí, je chráněna před ušpiněním, poškozením, má delší životnost.

Markýzu lze zastavit v jakékoli poloze, lze ji používat po celý rok (je odolná vůči dešti, UV záření, zetlení a plísním). Komfortní je elektronické ovládání s větrným a slunečním čidlem.

Foto: Maron

Kazetové markýzy mají nosný profil vyrobený z oceli, látka a další komponenty se zasouvají do hliníkové kazety. Pohyb tkaniny zajišťují předpružená kloubová ramena, která udržují látku neustále napnutou.

Boční markýzy

Vytvoří soukromí a zachytí nepříjemné boční paprsky. Markýzu tvoří box pro navíjení látky, který je často kotven na fasádu domu, výsuvný profil a držák.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Systém lze opatřit dětskou pojistkou proti nechtěnému vytažení z držáku. V nabídce je mnoho akrylátových látek, výška boxu obvykle 170 nebo 210 cm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám