Hlavní obsah

Moderní rolety a žaluzie ochrání před sluncem i zvědavými pohledy zvenčí

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okenní rolety a žaluzie svými barvami, moderním designem a kvalitou materiálu dodají domu i bytu atraktivní vzhled a příjemnou atmosféru. A nejen to! Venkovní zastínění ochrání i naše soukromí.

Foto: Climax (5x)

Venkovní rolety výrazně zvyšují izolační schopnosti oken a tím je chrání proti rozmarům počasí a znatelně prodlužují jejich životnost.

Článek

Nejdříve promyslíme, zda potřebujeme úplné zatemnění nebo jen zaclonění proti slunci či ochranu před pohledy zvenčí. Teprve pak se rozhodneme, jaký typ venkovního zastínění si pořídíme.

Foto: Climax

Rodinný dům má zabudované venkovní rolety do speciálních stavebních překladů. Vynikají výbornou protihlukovou obranou.

Zvážíme nejen velikost plochy, kterou potřebujeme zastínit, kvalitu materiálu, ale i barevné provedení.

Nejvíce zatěžovaná je jižní strana, proto je nutné zastavit sluneční záření dříve, než pronikne přes sklo do místnosti.

Předokenní rolety

Předokenní rolety se vyrábějí ze slitin hliníku s lamelami, ze dřeva i z vysoce kvalitního PVC. Dvojstěnné hliníkové lamely jsou plněné polyuretanovou pěnou, která má dobré izolační vlastnosti a při zatažení vzniká v místnosti příznivé klima.

Foto: Isotra

Venkovní roleta Vivera s boxem pod omítku (přibližná cena vyobrazené sestavy včetně centrálního ovládání je 120 000 Kč) má elektrické ovládání motoru a tepelně izolační lamely vyplněné PUR pěnou, barva šedý hliník.

V zimě rolety výrazně zabraňují úniku tepla (v porovnání s běžně zaskleným oknem lze snížit tepelné ztráty až o 40 %), v létě zase ochrání před vysokou teplotou a také snižují hladinu hluku.

Navíc zabezpečí okna proti vloupání – mají bezpečnostní pojistky, které zabrání vysunutí zatažených rolet zvenčí.

Foto: Minirol

Roleta se zaomítacím boxem je určena pro montáž pod omítku, s pořízením rolety je tedy nutné počítat již při plánování stavby nebo rekonstrukce. Cena na vyžádání.

Přednosti a výhody…

…předokenních rolet:

  • vysoký stupeň zastínění
  • snížení hladiny venkovního hluku
  • termoregulační i ochranný efekt
  • možnost elektrického ovládání
  • možná dodatečná montáž na rám okna nebo fasádu
  • zaomítací provedení vhodné pod fasádu nebo zateplovací systém
  • hliníkové lamely plněné PUR pěnou nebo plastové lamely
  • možnost provedení s integrovanou sítí proti hmyzu
  • maximální garantovaná plocha 8,5 m2

…venkovních žaluzií:

  • vysoký stupeň zastínění
  • termoregulační i ochranný efekt
  • snížení hladiny venkovního hluku
  • dolní profil z extrudovaného hliníku
  • možnost elektrického ovládání
  • snížená hlučnost žaluzie (vlisovaná guma)
  • maximální garantovaná plocha 24 m2

Rolety rovněž chrání okna proti nepřízni počasí a tím prodlouží jejich životnost. Zatažením rolet docílíme i dokonalé zatemnění. Rolety se většinou vyrábějí na míru.

Maximální plocha rolety z hliníkové lamely je 4,5 m2 a z PVC lamely 4 m2. Venkovními roletami nelze stínit, protože nemají otáčivé lamely, ale jen otvory na větrání.

Foto: Maron

Venkovní rolety SunStop zajistí optimální klima, zachytí tepelné sluneční paprsky dříve, než proniknou oknem do interiéru, lehce se ovládají zevnitř, a to buď ručně, nebo dálkovým ovladačem.

Roletové systémy se instalují do novostaveb nebo se dodatečně montují na stávající okna a dveře.

U elektropohonu lze využít spínání dálkovým ovládáním, čidly teploty, vlhkosti vzduchu, světelnými čidly nebo časovým programem.

Elegantní screenové clony

Místnosti se dají zcela zatemnit předokenními screenovými clonami. Screeny jsou elegantním typem stínicí techniky, který se instaluje na venkovní straně okna nebo prosklené stěny. Umožňuje průhled ven, takže neztrácíme kontakt s okolím.

Foto: Minirol

U screenové rolety (systém Cablescreen) je látka vedená nerezovým vodicím lankem, které je při pohledu z interiéru téměř neviditelné. Domu tak dodává jednoduchý, minimalistický a ničím nerušený vzhled. Cena na vyžádání.

Screeny snadno a efektivně zastíníme okna či prosklené plochy malých i velkých formátů. Venkovní screenové clony se hodí pro všechny typy obytných domů, ale i k zastínění zimních zahrad, teras, altánů či zahradních domků.

Také instalací screenových clon se postaráme o úsporu energie, regulaci světla, ochranu proti větru, hmyzu, dešti, prachu.

Žaluzie vytvoří pohodu

Venkovní žaluzie představují moderní a efektivní způsob zastínění oken. Jsou nejen estetickým doplňkem našeho bydlení, ale mají zároveň funkci tepelné ochrany interiéru.

Foto: Climax

Různé typy montáže žaluzií Zleva: s nadokenním překladem Heluz, bez krytí horního nosiče, s krytem z hliníkového plechu, v roletovém hliníkovém boxu Alukon, s podomítkovou schránkou, comfort 1

V létě vytvářejí v místnosti příjemný stín a chrání ji před nežádoucím přehříváním, v zimě naopak brání úniku tepla. Při jejich výběru bereme v úvahu hlavně architektonický styl stavby.

Z materiálů je nejoblíbenější tvarovaný hliník kvůli široké paletě barev a velikostí. Výhodou je snadná dostupnost a mnohdy i prodloužená záruka, dlouhá životnost a spolehlivost.

Foto: Climax

Venkovní žaluzie jsou nejen estetickým doplňkem bydlení, ale mají zároveň funkci tepelné ochrany domu či bytu.

Naklápěním lamel dosáhneme optimální regulace světla. Žaluzie vybavená světelným a tepelným čidlem sama reguluje množství světla a tepla v místnosti.

Při vytažení se lamely schovají za krycí plech, který lze sladit s barvou fasády. Použít lze i kontrastní barvu jako výrazný architektonický prvek.

Foto: Climax

Stažením a naklopením žaluzií lze nejen regulovat množství denního světla v místnosti, ale především proniknutí slunečních paprsků do interiéru, což zásadně ovlivňuje teplotu uvnitř bytu.

Jednotlivé lamely jsou ukryty ve vodicích lištách, které brání pohybu žaluzie při větru. Žaluzie můžeme zabudovat pod omítku v případě, že s nimi počítáme již v architektonickém návrhu.

Rozhodneme-li se pro dodatečnou montáž žaluzií, snižujeme automaticky světelnost okna o 15 - 20 %.

Venkovní žaluzie ovládáme manuálně nebo plně automaticky centrálním či dálkovým ovládáním.

Foto: Isotra

Venkovní žaluzie Zetta 90 (přibližná cena vyobrazené žaluzie 15 000 Kč) je vedena v zapuštěné vodicí liště v ostění, šíře lamely 90 mm, s krycím plechem, který slouží ke krytí vytažené žaluzie, barva lamel: RAL 9006.

Žaluzie zvyšují komfort bydlení, zlepšují tepelně izolační vlastnosti domu. Správným nastavením lamel místnost zastíníme před slunečními paprsky a přitom můžeme mít otevřená okna a do místnosti pouštět čerstvý vzduch.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám