Hlavní obsah

Venkovní dlažba vynikne u garáže, bazénu i v zahradě

Právo, Sylva Svobodová

Chodník ke vstupním dveřím, příjezdová cesta do garáže, plocha kolem bazénu i podlaha terasy. Zde všude využijeme venkovní dlažbu. Je nezbytná, praktická, ale zároveň estetickým prvkem zahrady a okolí domu.

Foto: Best (4x)

Oblíbená je tzv. záměrně ostařená dlažba, zde konkrétně typ Best-Legenda, povrch Standard, barva colormix sahar.

Článek

Volbu dlažby podřídíme vzhledu rodinného domu, a protože máme pestrou škálu možností, určitě se nám kombinace podaří.

Nabízejí se různé materiály (beton, keramika, přírodní kámen), velikosti, tvary, barvy a povrchové úpravy, takže lze směle zkoušet a experimentovat.

Foto: Jika

Dlažba Aspen Silver grey má rustikální vzhled s dekorem přírodního dřeva. Každý kus je originál, hrany jsou zabroušené na přesný rozměr. V nabídce jsou čtyři barvy. Povrch matný, neklouzavý.

Nejžádanější je dlažba betonová, která má výtečné užitné vlastnosti, je za přijatelnou cenu a navíc umí skvěle imitovat přírodní dřevo a jiné rozmanité povrchy.

Nejoblíbenější jsou přírodní odstíny, patina (záměrně ostařený vzhled), matné povrchy a střídání více barev v jedné sestavě kamenů.

Na parkování, terasu i mezi záhony

Zásadní je vědět, k čemu bude dlažba sloužit.

Jednoznačně rozhoduje, kam ji použijeme: zda na příjezdovou cestu, nášlapy mezi záhony, na terasu pod pergolu nebo zpevnění okolí bazénu. Rozdíl je totiž v nárocích na zátěž.

Foto: Best

Typ tzv. skladebné dlažby, kombinace BestKaro, Best-Mozaik, povrch Standard, barva přírodní. Opticky rozbíjí větší plochy, vhodná na pochozí cesty kolem domu.

Zámková dlažba z betonu se vyplatí zejména na více namáhaných místech, pochozích a pojezdových plochách (parkoviště). U rodinných domů je na zvážení.

Má vysokou pevnost, nízkou obrusnost, je mrazuvzdorná, vysoce odolná vůči klimatickým podmínkám.

Foto: Best

Do kategorie průmyslové dlažby patří typ Best-Kroso. Dlažba je určená na velmi zatížené parkovací plochy, povrch provedení Standard, barva přírodní a karamelová.

Často je impregnovaná, což je velmi důležité: má totiž nižší nasákavost materiálu (beton), zamezuje ulpívání povrchových nečistot a dobře se čistí.

Dlažbu imitující přírodní kámen a velkoformátovou preferujeme na terasu, do okolí bazénu. Má reliéfní povrch, matný, neklouzavý a na omak velmi příjemný.

Foto: CS Beton

Betonová zámková dlažba CSB - Cantera imituje svým vzhledem mozaikovou skladbu plochých lomových kamenů. Ve skutečnosti se jedná o skladbu sedmi kamenů s různorodým rozložením vzoru na jednotlivých dlažebních kamenech.

Dlažby se nabízejí ve stovkách barevných odstínů, několika povrchových úprav, takže sladit tón s fasádou domu, případně plotem, není problém. Dlažba je již z výroby naimpregnovaná, brání pronikání vody, usazování nečistot. Má i lakovaný povrch.

Foto: Best

Best-Beleza je betonová dlažba s designem přírodního kamene, vhodná na zpevnění plochy kolem bazénu. Povrch sametový, barva colormix arabica.

Dlažební nášlapné desky slouží jako dekorativní prvky v okrasné zahradě. Imitují dřevěné trámy, staré pražce, přírodní kámen i hladké oblázky. Nášlapy se vyrábějí v několika velikostech, povrch je impregnován proti znečištění a pronikání vody.

Kamenné koberce jsou rovněž velmi oblíbené, používají se i při renovaci starých ploch – betonových cest, staré dlažby, asfaltu. Jde vlastně o litou podlahu ze směsi jemných přírodních oblázků a pojiva.

Foto: Piedra

Kamenný koberec je litá podlaha ze směsi jemných přírodních oblázků a pojiva. Povrch je bezespárý, velice pevný, snese extrémní zatížení.

Koberec je pevný, odolný, trvanlivý, snáší velké zatížení i při menší tloušťce. Výhodou je i bezespárý povrch, koberec se vždy tvaruje na rozměr konkrétní plochy. Nevznikají tak prořezy, nemusí se ani provádět vyrovnání podkladu při realizaci.

Stojí za zmínku

Velkoformátová dlažba má minimum spár, což je výhodné. Také umí opticky zvětšit menší plochy, čehož je dobré využít. Dlažby vhodné na terasu jsou i dekorativním prvkem. Mohou mít povrch tryskaný, vymývaný, broušený, ostařený nebo rozmanitě reliéfní.

Pozor na velkou dlážděnou plochu před domem, může působit fádně, i když dnes jsou velké kameny trendem. Lepší je použít tzv. skladebnou dlažbu, kde se v jedné kolekci kombinuje více tvarů a odstínů. Jednolitý povrch tak opticky rozbije.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám