Hlavní obsah

Bezpečí i pohoda - důležité body při zařizování dětského pokoje

Právo, Gisela Růžičková

Zařízení dětského pokoje má na vývoj našich ratolestí větší vliv, než si myslíme. Prostředí, kde dítě vyrůstá, má být zdravé a bezpečné. Stejně tak má poskytovat prostor pro hraní a povzbuzení pro učení i odpočinek.

Foto: Philips

Bezpečné svítidlo Soft Pal (599 Kč) je z příjemného měkkého materiálu, hodí se tak i pro úplně nejmenší děti. Roztomilý kamarád z pohádky Frozen nebo Spiderman je doprovodí při nočních cestách na záchod i během usínání.

Článek

Proto zohledníme velikost místnosti, její uspořádání a barvu. Dobře uděláme, když děti přizveme, aby se na zařizování svého útočiště podílely. Je to jejich království a odvděčí se nám tím, že si pokojíček oblíbí. Navíc získají vztah ke svým věcem.

Už děti mezi druhým a třetím rokem mívají vlastní představu, jak by měl jejich pokoj vypadat. Ale i u menších dětí dokážou rodiče zohlednit jejich přání. Třeba to, jaká je oblíbená barva dítěte, mohou vypozorovat podle toho, jakou pastelku bere nejčastěji do ruky při malování nebo jaké barvy si vybírá u hraček.

Foto: Trachea

Největší potisknutelná plocha jednoho kusu ozdobného motivu na povrchu nábytku je 2 x 3 m. Celková plocha sestavy skládající se z více kusů však může být prakticky neomezená.

Před šestým rokem již děti velmi stojí o to, aby je rodiče k zařizování pokoje přizvali, včetně toho, že si samy vyberou barvu výmalby.

Mezi desátým a třináctým rokem děti obvykle chtějí samy určovat, jak bude jejich pokoj vypadat. Uděláte jim radost, když je přizvete k plánování a budete respektovat jejich přání.

Foto: J.A.P.

Zvolit sklo do dětského pokoje jednoznačně lze a je to i bezpečné. Jedinou volbou jsou celoskleněné dveře ze speciálně kaleného – tvrzeného, bezpečnostního skla, které vydrží běžné nárazy.

Bezpečnost na prvním místě

Za všech okolností má dětský pokoj zajistit zdravý vývoj dítěte. Děti nesmí ohrožovat škodlivé látky a čelit přílišnému hluku nebo vlhkosti. Vybavení pokoje má být přiměřené věku, zájmům dítěte, být praktické a bezpečné.

Myslet na to by měli rodiče už při výběru vhodných dveří, podlahy, koberců či osvětlení, a samozřejmě také při pořizování nábytku a interiérových doplňků. Široká nabídka vybavení do dětských pokojů je k dispozici ve specializovaných obchodech.

Foto: Ikea

Chrániče rohů Patrull (129 Kč/ 8 kusů) snižují nebezpečí poranění dítěte ostrými rohy stolu, snadná instalace.

Místnost rozdělí barvy

Dobrou volbou není jednotvárné vybavení ani malba stěn. Právě barvy mohou hodně ovlivnit a rozvíjet nejen fantazii, ale i vlastnosti a dovednosti dětí.

Pokoj vymalovaný pouze jedinou barvou může dítě rychle omrzet. Zato správná kombinace dominantních a doplňkových barev místnost osvěží a zároveň stimuluje dítě při jeho činnostech. Každá z barev navíc vyvolává specifické pocity a nálady.

Žluté a světle oranžové tóny navozují klid a teplo, tmavě oranžové a červené barvy zase působí energicky. Růžové a fialové kreativně a útulně, modré odstíny vyzývají k odpočinku. A pokud hledáme harmonii, zvolíme zelenou.

Foto: Solodoor

Dveře Vaertigo Variant mohou být podle přání vybaveny jak tabulí určenou pro kreslení, tak i výklopnými lištami, na které mohou děti křídy odkládat.

Dětský pokoj rozdělíme na část odpočinkovou, hrací a pracovní a podle nich určíme barvu stěn. Orientovat se můžeme i podle povahy dítěte.

Pro zklidnění hyperaktivního potomka zvolíme tlumené barvy, těm klidnějším dopřejeme pokoj v zářivějších barvách. Vždy bereme v úvahu věk a přání dítěte.

Foto: Trachea

Jakékoli ozdobné motivy lze natisknout do povrchu nábytku a speciálními technologiemi vytvrdit tak, aby byl maximálně odolný vůči oděru a mechanickému poškození.

Pro bezpečí dětí
Nátěry stěn a povrchová úprava nábytku nesmí být toxické.
Zamezíme v přístupu k oknům a dveřím na balkón či terasu instalací pojistky.
Na schodech a v místech, kde hrozí pád, instalujeme zábrany (závory).
Zkontrolujeme kvalitu zábradlí na balkóně i v bytě.
Odstraníme z dosahu dětí ostré předměty.
Prosklené plochy potáhneme bezpečnostní fólií.
Předložky v koupelně opatříme protiskluznými prvky.
Veškeré nábytkové díly připevníme, aby je na sebe dítě nepřevrhlo.

Optická velikost pokoje

Díky vhodně zvoleným světlejším a tmavším odstínům lze dětský pokoj buď opticky zvětšit, anebo naopak zmenšit a zútulnit.

Protilehlé tmavé stěny místnost zúží, tmavý strop ji zase rozšíří a sníží. Světlé barvy naopak pokoj zdánlivě zvětší. Krajní variantou pro příliš velké místnosti jsou tmavší barvy. Světlá barva na stropě zase místnost opticky zvýší.

Pokud hledáme další rady nebo inspiraci pro zařízení dětského pokoje, poradíme se s bytovým designérem.

Vedou přírodní materiály

Do dětského pokoje vybíráme zejména dřevěný nábytek a zároveň dáme přednost nátěrům i malbám označeným jako ekologicky šetrné. Obezřetní budeme i při výběru bytových textilií, kde se vyhneme syntetickým příměsím jako je nylon, polyester, akryl, acetát, PVC a formaldehyd.

Vybíráme-li z více variant a nevíme, pro jakou se rozhodnout, dáme přednost domácím výrobkům.

Foto: Ikea

Úložná lavice Stuva (1490 Kč). Díky nízkému úložnému dílu dosáhnou děti na své věci a mohou si je samy uspořádat.

Bezpečné i funkční zóny

Při vybavování rozdělíme dětský pokoj ideálně do tří částí – na hraní, na spaní a na učení. Z hlediska bezpečnosti pak nedáváme postel, křesla, gauče apod. pod okno.

Pozor dejte také na ostré rohy a hrany nábytku. Proto volíme kvalitně zpracovaný a začištěný nábytek, aby se o něj děti nezranily.

Foto: Trachea

Bezpečné tvary úchytek s pevnou konstrukcí obalenou měkkou pryží na nábytkových dvířkách zabrání nejrůznějším zraněním dětí.

Důležitá postel i matrace

Kvalita spánku je zásadní pro vývoj dítěte. Nepodceňujeme proto výběr dětské postele a matrace. Dítě stále roste, a tak vybíráme matraci, která se přizpůsobí především páteři.

Pozor na matrace z visco pěny, které brání přirozenému pohybu. Nejsou pro děti a dospívající mládež z důvodu růstu a vývinu páteře vhodné. Raději se zaměříme na přírodní materiály.

Pokoj hlavně na hraní

Než začne dítě chodit do školy, je dobré v jeho pokoji omezit množství nábytku, aby mělo více prostoru na hraní. Do předškolního věku dítě nepotřebuje velký stůl ani dynamickou židli, ty můžeme pořídit až se začátkem školní docházky. Stejně tak skříňku na učení a další nábytek.

Malým dětem necháme co nejvíce volného prostoru. Ideální je vybrat vestavěné skříně na oblečení a na hračky úložné boxy na kolečkách, které dítě snadno obslouží samo.

Kvalitní podlaha a osvětlení

V dětském pokoji by měla být kvalitní podlaha, snadno udržovatelná a čistá. V kobercích se drží prach a roztoči a navíc často malým dětem, které lezou nejraději po čtyřech, nesvědčí kvůli alergickým reakcím. Proto je lépe do dětského pokoje zvolit například vinylovou podlahu, která je na dotek teplá.

Foto: www.lavmi.cz

Stínidlo ze série Juli yellow (1670 Kč), rozměr 30 x 25 cm, materiál textil, plastová fólie, drátěná konstrukce.

A nešetříme ani na vhodném osvětlení. Platí to jak u malých dětí, tak u školáků. Zamezíme tak, aby si děti během hraní či učení kazily oči. Také světlo pomůže s vymezením jednotlivých zón pokoje.

Jak vybavit pracovní kout?

Správný pracovní kout je pro školáka cesta k samým jedničkám! Vždy by měl zahrnovat kvalitní pracovní stůl a pohodlnou židli, nastavené do správné výšky, abychom podpořili zdravé držení těla dítěte. Především u menších dětí oceníme omyvatelnou pracovní desku stolu a odolné potahy židle.

Důležitým doplňkem jsou dostatečné úložné prostory, které dětem umožní udržovat si na stole pořádek a současně mít všechny nezbytnosti stále po ruce.

Foto: Kettler

Sestava rostoucího nábytku se stolem Cool Top II (4990 Kč), židle Berri (5990 Kč) a zásuvkového boxu Basic Sit On (3490 Kč).

Rostoucí stoly jsou pro větší komfort vybaveny nejrůznějšími pomůckami. Vybírat se dá z různých velikostí stolů, vždy záleží na našem vkusu, prostorových či finančních možnostech.

Ideální nábytek podle dětí
S modrými nebo zelenými prvky (kluci).
S fialovými prvky (děvčata).
Rozhodně ne černý, hnědý nebo šedivý (kromě toho, že se dětem tyto barvy nelíbí, jsou pro ně i špatně rozlišitelné, a pokud nosí brýle, mohou snadněji přijít k úrazu).
V dospělé výšce (pozor, zdravotní hledisko má mít vždy přednost před přáním dítěte - OE normy vznikly na základě dlouholetých zkušeností lékařů a dalších odborníků).
Otočná židle s nastavitelnou výškou, barevný sedací vak.
Barevná deska stolu (lépe děti motivuje k práci).

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám