Hlavní obsah

Při výběru obkladů a dlažby do koupelny dbáme na krásu i bezpečnost

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při nákupu keramických dlaždic a obkladaček do koupelny často zohledňujeme pouze vzhled a cenu. Neméně důležité jsou ale i vlastnosti jako protiskluznost a otěruvzdornost.

Foto: Sapho (4x)

Prostor větší koupelny je členěn v umývací části střízlivým obložením, které dovolí vyniknout ornamentální části. Obklad Lyon 20 x 40 cm od 695 Kč/m2, dekor 445 Kč/kus

Článek

Vysoká protiskluznost snižuje riziko úrazu na hladkém vlhkém povrchu. Odolnost proti opotřebení zase zvyšuje pravděpodobnost, že obklady a dlažba zůstanou v původní kondici dlouhou dobu. Výrobci keramiky do interiéru slibují životnost až 20 let.

Pozor na smyk

Během sprchování se mimoděk opřeme o hladkou stěnu, z vany pak vstupujeme na podlahu mokrou nohou a riziko uklouznutí je tu! Proto do koupelen volíme keramiku se speciální protiskluzovou glazurou nebo s reliéfem.

Protiskluzné dlažby pro bosou chůzi mají označení A, B a C. Přitom A je základní a C nejvyšší stupeň protiskluznosti. Do koupelny stačí stupeň B.

Foto: RAKO

Velké formáty moderních barev jsou typické pro sérii Air. Obložení oživuje středový dekor s květy (20 x 60 cm) a leštěná listela (60 x 5,5 cm) s proužky. Cena jednobarevného obkladu 20 x 60 cm 629 Kč/m2.

V domácnosti s dětmi a seniory podpoříme bezpečnost povrchů protiskluzovými pásky na podlaze i na stěnách. Osoby s pohybovým handicapem uvítají záchytná madla kolem vany a vedle umyvadla.

Míra opotřebení

Povrchové opotřebení glazury souvisí se životností dlaždic i obkladaček. Otěruvzdornost je daná normou, která dělí glazované keramické materiály do skupin PEI 1 až PEI 5. Čím je stupeň PEI vyšší, tím je výrobek odolnější.

U podlahy záleží na frekvenci pohybu osob. Do běžných koupelen a na WC obvykle stačí dlaždice se stupněm PEI 2. (Pro srovnání - nejvyšší pětku výrobci doporučují pro dlažbu u vstupu do domu a do zádveří.)

Tvrdost keramiky se často zaměňuje za stupně otěru. Vyplatí se k ní přihlížet kvůli možnému pádu ostrého a těžkého předmětu na zem, což hrozí spíše v kuchyni než v koupelně. Mohsova stupnice tvrdosti se pohybuje od 1 do 10, kdy nejvyšší znamená nejtvrdší.

Foto: SAPHO

Obdélníkový obklad Artisan 10 x 20 cm kladený cihlovou vazbou. Cena od 645 Kč/m2.

Kvalitní dlažby mají tvrdost mezi 6 a 9. Tato hodnota se udává u slinutých dlažeb. Dále platí, že čím tlustší dlaždice, tím větší bývá její pevnost - tenčí než 8 mm může časem popraskat, a to i v případě kvalitního položení.

Velikost a barvy

Malým koupelnám svědčí obklady a dlažby velkých formátů (45 x 45 cm a větší), které prostor opticky sjednocují. Pomohou i světlé pastelové barvy a sjednocení s odstínem spár.

Opticky rozšiřují povrchy s metalickými odlesky a třpytem. Naopak tmavší syté barvy, mozaiky, barevné dělicí prvky, malé rozměry dlaždic i obkladaček (30 x 30 cm a menší) prostor člení a tím ho zmenšují.

Foto: RAKO

Série Board imituje přírodní materiály - dřevo a kámen. Kalibrované velkoformátové dlaždice umožňují při pokládce různorodé skladby s minimální spárou 2 mm i v kombinaci s malým formátem mozaiky. U rozměru 30 x 120 cm cena 1364 Kč/m2.

Při výběru dlažby a obkladů dbáme na to, aby se koupelna brzy neokoukala a její vzhled šlo snadno obměňovat. Bílé a světlé jednobarevné stěny i podlaha umožňují maximální volbu při výběru barevných doplňků, které není těžké v běhu času střídat - ručníky, dózy na kosmetické a hygienické prostředky, věšáky, zrcadla, police.

Kombinace většího počtu různých odstínů barev a vzorů je z tohoto hlediska limitující.

Pokládka dlažby
Podklad musí být nosný, bez prasklin, čistý a rovný. Nerovnosti srovnáme nivelační hmotou. Na plochu rozetřeme gumovou stěrkou penetraci. Necháme dva dny schnout. Doba se může lišit podle výrobce. Před pokládkou porovnáme barevné odstíny, případně jejich jemné rozdíly s údaji výrobce na krabici. Dlaždice pak pokládáme střídavě a minimálně ze tří krabic. Lepidlo na dlaždice rozmícháme míchacím nástavcem na vrtačku při nízkých otáčkách. Vznikne tak homogenní hmota. Nanášíme ji na podklad zubatou stěrkou.
Dlaždici mírně vtlačíme do lepidlového lože a poklepeme gumovým kladívkem. Dodržujeme šířku spár danou výrobcem. Jako pomůcka slouží dlaždicové kříže nebo pokládka podle tesařské šňůry. Po úplném vytvrzení lepidla namícháme spárovací hmotu a rozetřeme po podlaze. Gumovou stěrkou zaplníme spáry příčně k jejich průběhu. Dokud je spárovací hmota vlhká, odstraníme z dlažby její zbytky. Dočistíme houbou namočenou v čisté vodě. Přechod mezi soklovými a podlahovými dlaždicemi a rovněž svislé spáry v rozích místnosti vyspárujeme elastickou silikonovou těsnicí hmotou.
Lepení obkladů
Olovnicí nebo vodováhou stanovíme přesnou výšku a vyznačíme ji na stěnu tužkou. Přesně vyměříme, kde musíme dole začít, abychom nahoře skončili řadou celých dlaždic! Lepidlo nanášíme zednickou lžící na malou plochu (asi o velikosti 3-5 dlaždic) a dobře ho rozetřeme ozubenou stěrkou. Nasuneme obklad celou plochou a přitlačíme do lepidla. Jestliže zaskřípe, pak leží na podkladu bez lepidla! Spárujeme po 24 hodinách. Šíři spáry dodržíme díky spárovacím křížkům kladeným mezi obkladačky.
Stíráním křížem krážem se spárovací hmota dobře zapracuje do dutých míst. Spárovací gumou nebo větším pěnovým hladítkem odstraníme přebytečnou hmotu, tak zhruba obklad vyčistíme. Po zatažení a mírném vyschnutí hmoty obloženou plochu umyjeme vlhkou houbou a vyleštíme suchou utěrkou.
Spárování
Spárovací hmotu volíme o odstín tmavší, než je barva dlažby nebo obkladu. Bílá spárovací hmota se špiní a šedne. Odlišný odstín spáry a dlažby vytváří zajímavý barevný kontrast, někdo zase vsadí na pokládku eliminující spáry jako takové.
Zdroj: Hornbach

Efekty a prvky

Ke zpestření prostoru využijeme zajímavé efekty, které vycházejí ze způsobu pokládky. Pro obdélníkové formáty můžeme třeba při pokládce použít cihlovou či parketovou vazbu.

Foto: SAPHO

Sytě modré obklady Glam 23,5 x 58 cm (695 Kč/m2) oddělují sprchový kout od zbytku koupelny. Vzory Glam Pop (695 Kč/kus) vyniknou na bílém podkladu v kombinaci s bílou dlažbou Lisa.

V prvním případě se dlažba pokládá rovnoběžně se stěnou a jednotlivé kusy jsou vůči sobě posunuty, většinou o polovinu své délky.

Při parketové skladbě se jednotlivé obdélníky otáčejí o 90° a vytvářejí skladbu jako parkety. Tato skladba se hodí pro dlažbu s designem dřeva.

Foto: RAKO

Lesklé obkladačky ze série Trinity (20 x 40 cm od 314 Kč/m2) zaujmou barevností i dekoracemi - mozaikou a listelou s metalickým povrchem (40 x 3,5 cm za 188 Kč/kus). Je možné kombinovat s dlažbou Board.

Obklady a dlaždice doplňují i designové prvky, např. úzké listely, lemové bordury, centrální podlahový prvek - tzv. rozeta, bílé obklady či dlažba s abstraktním nebo geometrickým vzorem.

Foto: SAPHO

Obklady s jemným romantickým vzorem dodají místnosti výjimečnou atmosféru. Obklad Forever 15 x 40 cm podle typu od 895 až 1095 Kč/m2.

Počítejte a kupte víc

Levnější a zároveň kvalitní obklady seženeme od 200 Kč/m2. Před nákupem koupelnu přeměříme a určíme, jak velkou plochu chceme pokrýt. S maximálním rozpočtem na m2 se v obchodě zorientujeme rychleji.

Připočteme práci obkladače nebo cenu za penetraci, kvalitní lepidlo a spárovací hmotu, pustíme-li se do pokládky a obkládání sami.

Foto: TECHNISTONE

Kombinace tmavých zemitých odstínů s výraznou strukturou a Starlight Black s typickými odleskovými fragmenty vtisknou koupelně luxusní vzhled.

Během manipulace nebo později při užívání se může dlažba a obklad poškodit, proto výrobci doporučují koupit zpravidla až o 10 % materiálu více.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám