Hlavní obsah

Vlastní nádraží s parní lokomotivou je domovem snů všech mašinkářů

Novinky, nes

Mít své vlakové nádraží, k němu kus trati a na ní i opravdovou parní lokomotivu, to je snem snad každého milovníka vláčků a mašinek. Ovšem jen ti nejmovitější a zároveň nejšťastnější si jej mohou dovolit naplnit. Jedna taková stanice je k mání v Británii. Stojí u městečka Rippingale v hrabství Lincolnshire a majitel za ni požaduje v přepočtu 20,4 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Bydlet na nádraží a mít k němu i svou vlastní lokomotivu je snem spousty milovníků vlakových modelářů a železnice obecně.

Článek

Nádraží místní postavili jako součást Velké severní dráhy v roce 1872, ovšem už v roce 1930 tam zrušili provoz pro osobní přepravu a od roku 1964 přestalo sloužit i pro nákladní dopravu.

Foto: Profimedia.cz

K nádraží patří pozemek o výměře takřka 5000 m2. Jheo klenotem je ovšem právě cihlová stanice z 19. století.

Když dráha ukončila provoz stanice, koupil její budovy v sousedství žijící farmář a začal je využívat jako sídlo pro manažera. Díky tomu zůstalo nádraží po celou dobu své existence v obyvatelném stavu a spousta jeho rysů se zachovala v původní podobě.

Foto: Profimedia.cz

Interiér zdobí spousta prvků, které se zachovaly z doby, kdy nádraží sloužilo svému účelu.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyň propojená s jídelnou a obývacím pokojem

Současní majitelé Scholesovi stanici od farmáře koupili v roce 1991. Stalo se tak samozřejmě na popud manžela, Johna Scholese, který je vlakovým nadšencem.

Svou ženu přemluvil k myšlence, že si spolu koupí vlakové nádraží, poté, co přestali pracovat v pohřebnictví a odešli do důchodu.

Foto: Profimedia.cz

V domě je celkem pět místností určených ke spoelčenskému životu rodiny. Využít je lze jako salonky, obývací pokoje atd.

Interiér nádraží je proměněn tak, aby fungoval jako rodinný dům. Kromě velké společenské místnosti, sdružující klasicky obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, je v domě trojice soukromých ložnic, čtyři koupelny a toalety a pět dalších místností určených pro společný život obyvatel.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

V domě je trojice ložnic.

K nádraží náleží pozemek o výměře necelých 5000 čtverečních metrů. Na něm stojí mj. stodola a depo pro již zmiňovanou parní lokomotivu „Elisabeth”. Ta byla vyrobena v roce 1924.

Foto: Profimedia.cz

Podobně, jako ostatní místnosti v domě, jsou i koupelny zařízené v dobovém stylu.

Současní majitelé se s nádražím neloučí právě rádi. Přibývající léta a touha být co nejblíže svým vnoučatům je ovšem donutily vzdát se svého romantického domova a nabídnout jej k prodeji.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám