Hlavní obsah

Designér zušlechťuje surový beton a dodává mu nové rozměry

Novinky, tnk

Beton je jedním z nadčasových materiálů, který je zároveň v moderních interiérech aktuálně hodně trendy. Mladý designér Jakub Velínský z něj vytváří designové kousky do střídmých minimalistických i hravých a mladistvě zařízených interiérů. Podle něj je dnes z betonu díky novým technologiím možné vyrobit téměř cokoliv.

Foto: archiv Jakuba Velínského, Novinky.cz

Designér Jakub Velínský se trefil do trendu. Betonových kousků už vytvořil celou řadu.

Článek

Beton je hitem moderních interiérů poslední doby, vy s ním hodně pracujete. V čem podle vás spočívá nadčasovost a krása tohoto materiálu?

Beton provází lidstvo už od nepaměti. První směsi podobné betonu, jako stavebního materiálu, se používaly už před devíti tisíci lety. Tento fakt ukazuje, že beton je bezesporu nadčasový a výjimečný materiál. Díky novým technologiím a vývoji lze dnes s betonem dělat téměř cokoli.

Krása spočívá hlavně v jeho neopakovatelném vzhledu. Každý produkt je svým způsobem jedinečný. Jeho originalita je dána nikdy se neopakující strukturou.

Proč je tak trendy?

Dnes je hodně populární, protože frčí industriální styl.

Foto: Novinky

Svítidla působí trendy industriálním až brutalistním dojmem. Ta se zářivými kabely ale vyznívají hravě a zábavně.

Tento materiál byl typický pro lehce brutalistní stavby. Působí často stroze a chladně. S jakými materiály byste ho v interiéru doporučil kombinovat, aby prostor nepůsobil nevlídným dojmem?

To máte pravdu. Působí ale také velice jednoduše, čistě a zároveň je v něm neskutečná síla. Ve spojení například se dřevem, textilními a jinými kontrastními materiály a barvami obecně dává vyniknout vlastnostem těchto materiálů.

Beton dokáže vytáhnout kouzlo a teplo dřeva, měkkost textilu, světlo barev. Právě kontrast je to, co mě na betonu fascinuje.

Foto: Novinky

Dřevěné rámečky okolo objímky se žárovkou vytvářejí nápaditou siluetu klasických lustrů¨.

Je například i kombinace s výraznými barvami cestou, jak beton oživit?

Jak jsem již zmínil, právě barvy dávají zpětně vyniknout betonu. Z betonu se pak rodí elegantní a originální doplňky pro váš interiér. Naše produkty kombinujeme s širokou škálou materiálů různých barev, které podtrhují jeho krásu a osobitý vzhled.

Foto: Novinky

Betonové objímky si může každý zkombinovat s laděním interiéru díky různobarevným kabelům.

Navrhl jste řadu trendy svítidel s obnaženými žárovkami, které jsou v kurzu. Jak dlouho podle vás tento trend potrvá?

Industriální a loftové interiéry jsou stále ve větší oblibě. Nedokážu úplně odhadnout, jak dlouho tento trend potrvá, ale vzhledem ke stále se zvyšující poptávce po tomto typu osvětlení si myslím, že to nějaký čas ještě bude.

Foto: Novinky

Betonové hodiny mají minimalistického ducha.

Na jakých kolekcích aktuálně pracujete?

Už delší dobu připravujeme ve spolupráci s výrobním družstvem Obzor řadu betonových rámečků na vypínače a zásuvky. Tento projekt je opravdu tvrdý oříšek...

Proč?

Hlavně z hlediska konstrukce a výroby. Rámeček musí být dostatečně pevný a zároveň úplně přesný. Proto vývoj trvá delší dobu.

Foto: Novinky

Betonové svícny na čajové svíčky zapadnou do moderních interiérů.

Je podle vás nabídka designových moderních vypínačů v Česku malá? O jaké designové prvky byste ji rád svým návrhem obohatil?

Nápad betonových zásuvek a vypínačů, ostatně jako každý jiný, přišel v momentě, kdy jsme si zařizovali bydlení a zrovna jsme se poohlíželi po vypínačích. Nemyslím si, že nabídka by byla malá, jen mi přijde trochu stereotypní, a protože pracuji s betonem a mám rád výzvy a originální kousky, nezbývalo nic jiného, než se do toho pustit.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám