Hlavní obsah

Mezi posledními stavbami Zahy Hadid vyniká komplex v Praze i bytovky na Slovensku

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno zemřelá světoznámá architektka Zaha Hadid vyhrála soutěž na vznik nového komplexu v centru Prahy. Podle jejího návrhu mají vzniknout i supermoderní bytové domy v Bratislavě. Nejen tyto stavby po její smrti nepochybně získají na významu. Dá se očekávat, že další architekti její stopu napodobí.

Foto: Penta Investments, Mary McCartneyová

V Praze vznikne komplex budov od světoznámé architektky Zahy Hadid.

Článek

Jedním z posledních projektů Zahy Hadid bude komplex Central Business District v Praze. Nabídne hlavně komerční plochy, kanceláře a rezidenční bydlení.

Oblast mezi Masarykovým nádražím a Florencí tak dostane novou architektonickou dominantu, která má propojit Prahu 1, 3 a extrémně se rozvíjející kancelářskou oblast v Karlíně.

Nebudou chybět ani proslulé futuristické organické linie staveb. Podle Craiga Kinera, který se na projektu podílí, by měly budovy respektovat místní prostředí, ale také ho rozvíjet.

Foto: Penta Investments

Takto by měly vypadat nové ulice v lokalitě.

Komplex bude vznikat pro středoevropskou investiční společnost Penta. Společnost už v této lokalitě nechala postavit Florentinum. [celá zpráva]

Hadid navrhla i bytový komplex v Bratislavě

Právě pro Pentu má vzniknout i rezidenční bydlení nedaleko centra v Bratislavě. Projekt je momentálně v přípravné fázi.

Po dokončení první etapy a výstavby tří domů by mělo vzniknout zhruba 800 bytů.

Foto: pentainvestments.com

Zaha Hadid pro Pentu navrhla i projekt Čulenova v Bratislavě, který má vzniknout v Bratislavě. Půjde o obytné budovy.

Ateliér Zaha Hadid Architects taktéž vyhrál soutěž na architektonickou podobu Sberbank Technoparku v Moskvě.

V oblasti, která je považována za ruské Silicon Valley, nechybí prostor pro laboratoře a areály rozvíjejícího se IT, biomedicíny, jaderných a kosmických inovací aj.

Sberbank Technopark poskytne zázemí pro pracovníky věnující se inovacím banky v oblasti IT. Architektura by měla v tomto případě podpořit jejich kreativitu. Stavba by měla začít vznikat zhruba za rok a půl.

Foto: Zaha Hadid Architects

Ateliér Zaha Hadid Architects v dubnu vyhrál výběrové řízení na Sberbank Technopark v Moskvě.

Na konci dubna byl slavnostně otevřen i nový námořní terminál Salerno Maritime v Itálii, který je součástí sociální, ekonomické a environmentální regenerace města Salerno. Ateliér vyhrál soutěž na jeho realizaci v roce 2000.

Působivá asymetrická stavba nabízí dostatek ochrany před sluncem v lokalitě a nabízí příjemné prostředí při čekání na další dopravu. V noci působí nasvícený terminál jako netypický maják.

Foto: Helene Binet

Nedávno byl otevřen i terminál Salermo Maritime Terminal v Itálii.

Započala také stavba dalšího pavilonu NürnbergMesse. Pavilon 3C pro jednu z největších světových výstavních společností s portfoliem více než 120 národních a mezinárodních výstav a kongresů bud dalším pokračováním práce pro tuto společnost v Norimberku. Dokončení haly je naplánováno na konec roku 2018.

Foto: Heiko Stahl

Stavba NürnbergMesse Hall 3C vzniká jako velkolepé výstavní centrum.

Jedním z posledních projektů slavné architektky bylo také horolezecké muzeum Messner Mountain Museum. Futuristická stavba vznikla na vrcholku hory a ozvláštnila přírodní scenerii. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Architektka Zaha Hadid je rozhodně zárukou vzniku kvalitní architektury. Byla držitelkou Pritzkerovy ceny, které se také přezdívá Nobelovka za architekturu. Navrhla nejen řadu skvělých staveb, věnovala se i designérské činnosti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám