Hlavní obsah

Moderní okna nabízejí různé druhy materiálů i zasklení

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okno má pustit do interiéru dostatek světla, ale zároveň se v něm musíme cítit příjemně. Důležité je proto sladit všechny prvky, tedy rám, křídlo, zasklení, podkladový profil, vnitřní i vnější parapet, do jednoho fungujícího celku.

Foto: WWW.VELUX.CZ

Kombinací několika střešních oken vytvoříme krásně prosvětlenou místnost a panoramatický výhled s velkou dávkou denního světla.

Článek

Zorientovat se na trhu nemusí být pro laika snadné, proto se řídíme jednoduchým vodítkem.

Než se rozhodneme

Ptáme se na životnost oken, ochranu proti hluku, prostupnost tepla, zajímá nás samozřejmě i údržba oken, záruka, jejich cena.

Foto: HORNBACH

Střešní okno Glu má dřevěné jádro, povrchová úprava bílý polyuretan. Horní ovládání madlem, integrovaná ventilace, bezúdržbové provedení. Cena 7140 Kč.

Realizační firma musí nabízet kvalitní výrobky, mít zkušenosti, být spolehlivá. Pak už tolik nezáleží, zda si vybereme okna plastová (či kombinaci plast/hliník), dřevěná eurookna (nebo kombinaci dřevo/hliník) nebo hliník.

S každým materiálem budeme spokojeni, protože poměr výhod a záporů je takřka stejný.

Typy zasklení

Pro výběr zasklení jsou podstatné dvě hodnoty: koeficient tepelného prostupu, který udává, jak dobře okno izoluje, a celková prostupnost sluneční energie, která udává, kolik tepla pustí sklo dovnitř.

Tyto hodnoty velmi ovlivní i to, jak je okno směrováno ke světovým stranám, jeho velikost.

Foto: WWW.DAFE.CZ

Plastové okno Synego má skvělou tepelnou izolaci, ochranu před hlukem a speciální povrchovou úpravu, která uzavře povrch profilu. Ten je hladší, s vysokým leskem, odpuzuje špínu, lépe se udržuje v čistotě.

Je to trochu alchymie, proto se vyplatí oslovit projektanta, který spočítá potřebné parametry (rozhodující je měrná potřeba tepla/m2/rok) a vypočítá mj. i to, kolik za rok zaplatíme za vytápění.

Izolační dvojsklo

Tvoří ho dvě tabule plochého skla. Prostor je vyplněn vzduchem nebo vzácným plynem. V dutině mezi skly je inertní plyn (argon nebo krypton).

Dvojsklo nemá vysoké tepelně izolační vlastnosti, ale pokud je okno nasměrováno na jihozápad, plně dostačuje (v létě lze přistínit markýzou, roletou apod.).

Foto: WWW.OKNA-ROTO.CZ

Klasické kyvné střešní okno nabízí čistý design, kvalitní a precizní zpracování, materiál dřevo.

Izolační trojsklo

Zlepšení izolačních schopností se dosahuje rozdělením meziskelního prostoru na dvě komory, takže vznikají dvě dutiny. Unikátní je tříkomorové zasklení Heat Mirror, které má výborné termoizolační vlastnosti, ale váha okna se přibližuje dvojsklu.

Skla s protisluneční ochranou

Zabraňují prostupu slunečního a tepelného záření a tím brání v letních měsících přehřívání interiéru.

Z hlediska barvy lze volit skla s odstínem do modra, bronzova, šeda nebo zelena. Vyhovovat může i sklo s nanesenou transparentní vrstvou kovových prvků, která brání pohledu z venkovní strany dovnitř.

Materiály

Plast prostě jede

Kvalita plastových oken se odvíjí od kvality jednotlivých částí (plastový profil, výztuha, kování a zasklení, funkční mikroventilace). Rozdíly ve výrobcích na trhu jsou velké, proto vybírejme pouze u prověřeného výrobce.

Foto: WWW.SCHUECO.CZ

Maximální průhlednost, štíhlé profily, rámy skryté ve stavební konstrukci a velkoformátové prosklení nabízí skvělý výhled a prosvětlený interiér.

V obchodě se ani tolik nezajímáme o počet komor, ale o to, jak moc okno izoluje (součinitel tepelného prostupu okna). I osmikomorové plastové okno může mít horší tepelně izolační vlastnosti než pětikomorové od jiného výrobce.

Oblíbenost plastových oken je stále velká, je to dáno snadnou údržbou a příznivou cenou (proti dřevěnému oknu může být částka nižší až o 30 %).

Plastová okna jsou obvykle bílá, ale je vidět nový trend, kdy majitelé novostaveb preferují barvy typu antracit, granit či imitace dřeva.

Foto: WWW.VEKRA.CZ

Na venkovské stavení pořídíme klasické a tradiční dřevěné eurookno, třeba špaletové. Okna mohou být doplněna ozdobnými prvky.

Architektonicky nedostižné eurookno

Klasická, tradiční a nadčasová jsou dřevěná eurookna (častá je i kombinace dřevo/hliník z vnější strany). Konstrukce dřeva je tuhá, stabilní, s dlouhou životností, vhodná i na velké rozměry oken.

Na výrobu se používá kvalitní materiál bez suků (smrk, borovice, tvrdší dub nebo exotické meranti), vždy dřevo s rovnými léty. Hrany jsou dokonale zaoblené a nechybí kvalitní povrchová úprava (nátěry obsahují UV ochranu, jsou elastické, silnovrstvé a ekologické).

Jestliže dřevěná okna nepoškodíme mechanicky či vlivem zvýšené vlhkosti vzduchu, odvděčí se nám dlouhou životností a krásným vzhledem. Je to řešení pro všechny příznivce přírodního stylu a nadčasovosti.

Hliník na velkoformát

Dostatek denního světla a propojení s exteriérem je bonusem všech rodinných domů. Na velké posuvné dveře a okna jsou nejvhodnější hliníkové profily.

Hliník je staticky tuhý, lze ho doplnit různou výztuhou či přídavným profilem, ale i on má své limity. Například u posuvných dveří je možná velikost jednoho posuvného křídla pouze do velikosti 3 x 3 m (váží až 300 kg), u fixní konstrukce jsou ale bez problému možné i větší rozměry.

Foto: WWW.DAFE.CZ

Pro velké formáty oken jsou ideální hliníkové profily, protože vytvoří pevnou a stabilní konstrukci.

Aby se nám s giga okny či dveřmi pohodlně manipulovalo, využívá se tzv. pohon e-slide. Má tři motory, které jsou skryty v prostoru mezi rámem a křídlem, zvenku neviditelné.

Velkoformátové prosklené prostupy díky tomu otevřeme snadno zmáčknutím jediného tlačítka.

Foto: WWW.VEKRA.CZ

Hliníková okna jsou skvělá pro moderní stavby. Rámy jsou pevné, stabilní, odolné, takřka bezúdržbové.

Hliník je zkrátka v mnohém favorit, je elegantní, nabízí vysokou pevnost, odolnost, bezúdržbovost, ale počítáme také s vyšší cenou.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám