Domov s celkovou plochou 372 čtverečních metrů architekti rozdělili do dvou podlaží a přidali ještě sklep (88 m2) a garáž (44 m2).

Interiér domu pak rozčlenili tradičním způsobem, tj. do přízemí umístili společenskou zónu sestávající z kuchyně, obývacího pokoje a jídelny, které jsou díky velkým proskleným posuvným dveřím vizuálně a v létě po většinu dne i fyzicky propojeny s venkovní chráněnou terasou a velkou zahradou.

Schodišťová šachta je obložena a stíněna mřížovím z cedrových latí.

Schodišťová šachta je obložena a stíněna mřížovím z cedrových latí.

FOTO: Paul Dyer

Zajímavým zpestřujícím prvkem je kruhový otvor ve střeše nad terasou.

Zajímavým zpestřujícím prvkem je kruhový otvor ve střeše nad terasou.

FOTO: Paul Dyer

V horním patře, kam se vystupuje po schodišti chráněném z exteriéru cedrovou mříží, jsou umístěny ložnice obyvatel domu.

Zmiňované mřížoví slouží jako ochrana před prudkým slunečním zářením v horkých letních měsících. Stejnou funkci pak mají v horním patře ocelové přesahy jinak ploché střechy, které rovněž stíní interiér.

Kruhový otvor přivádí do prostoru pod sebou nezanedbatelné množství světla.

Kruhový otvor přivádí do prostoru pod sebou nezanedbatelné množství světla.

FOTO: Paul Dyer

Střecha domu je osázena suchomilnými rostlinami a pokryta oblázky.

Střecha domu je osázena suchomilnými rostlinami a pokryta oblázky.

FOTO: Paul Dyer

Zajímavostí, která návštěvníka zaujme na první pohled, je velký zastřešený prostor před domem, jenž je přirozenou součástí domu a přímo vybízí k tomu, aby rodina co nejvíce svých aktivit přenesla v teplých dnech ven, právě tam, nebo na trávník na zahradě.

Díky obložení schodišťové šaqchty z exteriéru prochází do interiéru jen příjemně rozptýlené světlo.

Díky obložení schodišťové šachty prochází z exteriéru do interiéru jen příjemně rozptýlené světlo.

FOTO: Paul Dyer

Roztomilou finesou je pak kruhový otvor v zastřešení, jenž nechává procházet kruhový sloupec slunečních paprsků do prostoru pod sebou. Ten samozřejmě nezůstává na jednom místě, ale v průběhu dne putuje po trávníku a dláždění terasy.

FOTO: Paul Dyer

Architekti pro dům zvolili nejen jednoduché uspořádání, ale drželi se také velmi striktně jen několika zvolených materiálů, které nápaditě kombinují v celém domě. Hlavní roli přidělili proskleným plochám zasazeným do čistě bíle omítnutého zdiva.

Vše doplňují antracitově natřené ocelové rámy a další detaily. Proteplení a osvěžení pak má na starosti cedrový strop, jejž elegantně doplňují cedrové obklady v části exteriéru a již zmiňovaný stínicí prvek schodišťové šachty.

Interiér je v přízemí řešen jako otevřený prostor v němž na sebe navazuje kuchyňská, jídelní a obývací zóna.

Interiér je v přízemí řešen jako otevřený prostor, v němž na sebe navazuje kuchyňská, jídelní a obývací zóna.

FOTO: Paul Dyer

V teplých dnech je interiér domu přirozeně propojen s terasou a zahradou za ní.

V teplých dnech je interiér domu přirozeně propojen s terasou a zahradou.

FOTO: Paul Dyer

FOTO: Paul Dyer

Právě rozdělení velkých oken v přízemí pomocí rámů velice připomíná staré lucerny, stejně jako mřížoví v místě schodiště vzbuzuje dojem, že na této straně je lucerna ztlumena.

Situace na pozemku

Situace na pozemku

FOTO: Feldman Architecture