Hlavní obsah

Panelákový beton vyměnili za modernější ve vlastním domě

Rodina se dvěma dětmi bydlela v klasickém panelovém domě z osmdesátých let. Hledali klidné příjemné bydlení, které by jim poskytlo větší prostor a komfort i více soukromí, ale nechtěli na přestěhování čekat roky. Přestože původně bydleli mezi stěnami z betonu, nebáli se „jít do toho znovu“ a ničeho nelitují.

Foto: archiv S. O. K. (9x)

Fasáda do zahrady má stejné barevné řešení jako uliční průčelí. Z obývacího pokoje se vychází na terasu příjemně krytou dřevěnou pergolou. Zastřešení z polykarbonátu je praktické – propouští světlo, ale tlumí sluneční paprsky a brání přehřívání.

Článek

Majitelé koupili pozemek v okrajové čtvrti Třebíče, kde bylo potřeba přizpůsobit se orientaci ke světovým stranám a také sousední zástavbě – byla požadována sedlová střecha v předepsaném sklonu.

Foto: archiv S. O. K.

Před vstupem do domu zůstává volná, hezky upravená předzahrádka. Oplocena je pouze pobytová zahrada za domem. Fasáda je v moderním designu, kombinace žluté a šedé barvy je doplněna břidlicovým obkladem, který zvýrazňuje zajímavý tvar domu.

Původně se jim líbil podobný dům z běžného katalogu pro zděnou výstavbu, ale chtěli brzy bydlet v novém, a proto nakonec zvolili projekt domu z montované masivní konstrukce od společnosti S. O. K. Při výběru totiž sledovali hledisko úspory financí, času, úspory energie a také ochrany před hlukem.

Foto: archiv S. O. K.

Páskový břidlicový obklad hlavního vstupu a garáže dodává nejexponovanější části fasády zajímavý vzhled a také velkou trvanlivost.

Nedali na předsudky způsobené nekvalitní panelovou výstavbou let minulých a naopak se nechali přesvědčit od dodavatele a svěřili se do pevné a bezpečné náruče betonu.

„Šíření hluku nás zajímalo už při jednání s dodavatelem. Vysvětlil nám, jak se v betonu potkávají vlastnosti jako pevnost, tepelná akumulace a také vzduchová neprůzvučnost. Je nesrovnatelné, jaký klid a soukromí nám dům poskytuje,“ říká majitel.

Foto: archiv S. O. K.

Výhodou kuchyně je velká pracovní plocha, přímo osvětlená nízkým pásovým oknem. Linka byla vyrobena z lakovaných MDF desek a je zakončena malým barovým pultem.

Dům je postaven z prefabrikovaných kompletovaných stěnových prvků s železobetonovým nosným jádrem, obvodové stěny jsou opatřeny kontaktním zateplením o tloušťce 160 mm, také stropy a střešní dílce jsou prefabrikáty na bázi betonu.

Foto: archiv S. O. K.

Srdcem otevřené společné obývací části je krbové těleso. Krb je spíše symbolický, spolu s vinylovou podlahou s dřevěným dekorem navozuje pocit tepla domova. Vytápění je v podlaze a ve stěnách.

Obvodové stěny mají menší tloušťku než klasické zděné domy, čímž se získá i pár metrů čtverečných užitné plochy navíc.

Beton dodává stavbě vysokou pevnost, dlouhou životnost, požární odolnost, výborné tepelně akumulační schopnosti – udržuje v interiéru stálou teplotu v zimě i v létě – a pohlcuje hluk.

Foto: archiv S. O. K.

Obytné místnosti v domě zdobí vinylová podlaha s dekorem ořechu, vybavení majitelé zvolili v tlumených světlých přírodních barvách.

Stavební prvky se vyrábějí ve výrobní hale jako celé stěny včetně osazených oken, dveří, povrchové stěrky a instalací, což znamená zaručenou přesnost a kvalitu.

Tato technologie nic neponechává náhodě, odpadají časté nešvary způsobené nedbalým prováděním či nic neříkající formulací „dořeší se na stavbě“. Samotná montáž domu pak probíhá rychle a bez komplikací.

Úspory nejsou na úkor komfortu

Už samotný jednoduchý kompaktní tvar domu přináší výhodu úspory místa i finančních nákladů, přehledného dispozičního uspořádání a bezproblémové realizace bez složitých detailů. Montovaná technologie tyto výhody ještě znásobuje.

Více než polovinu užitné plochy celého přízemí zaujímá společný obývací prostor s jídelnou a kuchyní, na vstup do domu navazuje technická místnost, malá koupelna se sprchou a samostatný pokoj sloužící jako pracovna nebo pokoj pro hosty.

Nechybí terasa přístupná francouzským oknem přímo z obývacího pokoje, venkovní sezení příjemně kryje dřevěná pergola.

Foto: archiv S. O. K.

Podkrovní ložnice, bohatě osvětlené střešními a francouzskými okny, působí velmi vzdušně. K tomuto dojmu přispívá i bílý nábytek a doplňující živé barvy.

V podkroví se nacházejí tři ložnice, velká rodinná koupelna a samostatné WC. Ložnice rodičů má vlastní šatnu, ostatní dva pokoje jsou vybaveny vestavěnými skříněmi.

Díky kombinaci střešních a fasádních oken je podkroví plné světla, bez nevyužitých tmavých zákoutí.

Foto: archiv S. O. K.

Prostorné koupelně v podkroví sluší velkoformátový šedý obklad s kontrastními červenými doplňky.

Majitelé realizovali stavbu jako dvojdomek, oba domy jsou navzájem odděleny garážemi, které vytvářejí protihlukovou clonu a zajišťují větší soukromí. A co je po nastěhování nejvíc překvapilo?

„Bral jsem s rezervou sliby o stěhování za 4 měsíce po vybetonování základové desky. Překvapení spočívalo v tom, že všechno klaplo,“ uzavírá majitel.

Chytré vytápění

„V domě jsem chtěl podlahové vytápění a krb pro občasné použití. Nakonec jsem rád, že jsem šel do určitého experimentu a investoval do doplňkového stěnového vytápění. Je na části jedné stěny obývacího pokoje a na stěně v jídelně. Používáme ho především, když se vrátíme ze zimní vycházky. Užíváme si příjemné sálání srovnatelné s posezením u klasického radiátoru, jen sálající plocha je 6krát větší. Krb využíváme sporadicky, spíše pro vytvoření atmosféry.

Foto: archiv S. O. K.

Ukázalo se, že topení v suché skladbě dřevěné podlahy je pružné a komfortní v obou podlažích a při dobrém nastavení nepotřebuje zvláštní pozornost a hlídání. Naše náklady na vytápění dohromady s ohřevem vody jsou do 17 000 Kč za rok, samostatné topení odhaduji na 14 000 Kč. V obytných místnostech udržujeme teplotu 22 °C,“ vysvětluje majitel domu.

Jitka Pálková, více na www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 117,7 m2

Užitná plocha: 144,16 m2 + garáž se skladem 24,5 m2, úložný prostor nad garáží cca 22 m2

Konstrukce: železobetonové základové pasy a zákl. deska, montovaná konstrukce z kompletovaných železobetonových prvků se zateplením (fasádní polystyren 160 mm), stropy a schodiště železobetonové prefabrikované, sedlová střecha ze spřažených dřevobetonových prvků s tep. izolací 240 mm minerální vlny, střešní krytina Mediterran

Výplně otvorů: okna plastová s izolačními trojskly, dveře dýhované do obložkových zárubní

Vytápění: plynový kondenzační kotel, teplovodní podlahové vytápění, částečně teplovodní stěnové vytápění, krb s krbovou vložkou

Výpočtová tepelná ztráta domu 7,4 kW, dům je navržen jako energeticky úsporný

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám