Hlavní obsah

Architekt Josef Němec si postavil vilu se skvělým výhledem do kraje

Novinky, Text: Jan Sedlák, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný dům Zdeny a Josefa Němcových je dalším příkladem vlastního domu architekta. Rodák z Moravského Slovácka si navrhl stavbu s krásným výhledem. Použil subtilní ocelová okna a prosklené neotvíravé stěny, u kterých měl dvojitá skla.

Foto: publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Vila s adresou: Kalvodova 118/17, Brno-Pisárky

Článek

Stavba dokazuje, že stavebník vytvořil své bydlení v souladu s vlastním vkusem. Němec studoval na Škole umění ve Zlíně, kde byl pak zaměstnaný u firmy sedm let jako konstruktér a návrhář.

Fakultu architektury a pozemního stavitelství v Brně absolvoval v době, kdy byla její výuka v režii představitelů meziválečné avantgardy a dosáhla skvělé úrovně.

Foto: publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Vstup do vily je řešen jednoduše a účelně.

Ze známých pedagogů měl na Němce největší vliv architekt Bohuslav Fuchs, se kterým po studiích hodně spolupracoval a v roce 1954 zakládal brněnské pracoviště Státního ústavu pro rekonstrukce památkových měst a objektů. Tomuto ústavu pak nepřetržitě šéfoval až do začátku devadesátých let.

Foto: publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Ve vile nechybělo několik menších útulných místností.

Vila je směrem do ulice a na bočních stranách celkem uzavřená. Stavbě dodává na výrazu masivní komín, režné cihlové zdivo, kamenná podnož opěrných zdí a modřínové dřevo obkladů, kontrastující s plochami skla a břízolitové omítky.

Foto: publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Zajímavé tvary se objevily i v exteriéru stavby.

Za pozornost stojí i množství vestavěného nábytku a rampové osvětlení interiérů. Celkové řešení domu nezapře vliv stylu Bauhaus, který stavebníka ovlivnil na zlínské Škole umění, i prvky funkcionalismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám