Hlavní obsah

Zkrášlete si koupelnu originálními předložkami

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako ručníky naši koupelnu osvěží a zútulní i předložky. Jsou nejen zajímavým doplňkem, ale většina z nich se postará i o naši bezpečnost. Navíc dodají každé koupelně punc originality.

Foto: BRENO (2x)

Detail koupelnové předložky Rasta New, 100% PES, což je měkký a načechraný materiál, který je savý a okamžitě vstřebává vodu a rychle schne.

Článek

Koupelnové předložky se obvykle hodí pro všechny typy podlah, včetně vytápěných. Výhodou některých je možnost praní v pračce, také bezpečnost, kterou zaručuje speciální protiskluzový nátěr garantující jejich přilnavost k podlaze.

Proto našim nohám dopřejme měkké přistání už kvůli množství tvarů, barevných kombinací a vzorů.

Pravidla výběru

Záleží na nás, jaký druh materiálu si vybereme. Nejvhodnější je takový, který si zachová své vlastnosti a vzhled i po delší době užívání. Koupelnové předložky mají být především bezpečné, vyrobené z vhodného materiálu do vlhkého prostředí a měly by se snadno udržovat.

Foto: GRUND

Výběr předložek je skutečně široký, ať už jde o tvary, vzory, barvy i materiály, jak dokazuje stánek na veletrhu Heimtextil 2016.

Bezpečnost předložky závisí na protiskluzové úpravě, která bývá většinou řešena pogumováním rubové strany, případně doplněna silikonovými pásky. Předložka tak neklouže a zůstane tam, kam ji položíme. Podílí se také na pocitu jistoty při vylézání z vany nebo sprchového koutu.

Foto: GRUND

Předložka od designéra Karima Rashida (1349 Kč) je nevšedně nápaditá natolik, že upoutala pozornost poroty German Design Award. Ocenila živé barvy a tvary, jež se dokonale prolínají.

Materiál předložek je různorodý - mohou to být tkané koberečky, froté předložky, nebo měkké a nadýchané předložky z polyamidu nebo polyakrylu. Oblíbená je bavlna už proto, že se dá vyprat a je příjemná na dotek. Bavlněné i froté předložky vynikají savostí.

Zato předložky z dutých polyamidových vláken mají tvarovou stálost, což znamená, že se po zátěži vrátí do původního tvaru. Také výrobky z polyakrylového vlákna jsou jemné a pružné zároveň.

Foto: WWW.KOUPELNY-ONLINE.CZ

La Ola, předložka s protiskluzem (862 Kč), materiál 100% Polyester Microfaser, rozměr 60 x 90 cm, lze prát na nízké teploty, vhodné pro podlahové vytápění.

Foto: WWW.KOUPELNY-ONLINE.CZ

Předložka Circle (827 Kč), 90 % Polyester, 10 % Akryl, rozměr 60 x 90 cm, lze prát na nízké teploty, protiskluzová úprava, vhodná pro podlahové vytápění.

Mezi luxusní patří předložky z polyakrylové mikropříze. Taková předložka je jemná, hebká, navíc má různou výšku vlasu a hedvábný vzhled.

Vyznavači přírodních materiálů dají přednost sisalu, bambusu či teakovému dřevu. V metráži jsou k dostání i plastové výrobky. Oproti textilním předložkám jsou však tvrdší na došlápnutí.

Foto: WWW. KOUPELNY-ONLINE. CZ

Koupelnová předložka Pepple (949 Kč), výrobce Sapho, rozměr 60 x 90 cm, materiál 100 % Akryl s protiskluzovou úpravou, lze prát v pračce na nízké teploty.

Foto: KIKA

Koupelnová předložka Dory (549 Kč), rozměr 50 x 80 cm a 50 x 40 cm, barva tyrkysová, materiál 100 % Polyacryl.

Údržba

Kvalitní výrobky se snadno perou i suší jako froté, bavlna, polyamid i polyakryl, což je velmi praktické. Dají se prát v pračce a vypadají stále jako nové.

Povrch pastových předložek je porézní a drží se v něm nečistoty. Jejich životnost není velká, ale zase ji vyrovná nízká cena.

Dřevěné rošty jsou hygieničtější než plast, protože je lze snadno vyčistit.

Zato sisalovou předložku můžeme jen vyklepat nebo vysát.

Design, barva, tvar

Přestože mají koupelnové předložky především funkci praktickou, je důležitý i jejich design. Dokážou koupelnu osvěžit, zútulnit i doladit její vzhled. Proto by měla předložka barevně ladit s ostatními koupelnovými doplňky, zejména ručníky a župany.

Dnes už se dají sehnat v pestré škále, takže si každý vybere takový styl, který odpovídá koupelně.

Foto: BRENO

Koupelnová předložka Rasta micro New (499 Kč), materiál 100 % polyester, rozměr 50 x 80 cm, protiskluzový povrch.

Koupelnové předložky a koberečky se prodávají v různých tvarech - klasické jsou obdélníkové, kulaté, oválné či půlkulaté. K dostání jsou atypické tvary v podobě květiny, hvězdy či mušle a také malé, střední nebo velké. Děti potěší koupelnová předložka ve tvaru zvířátek, např. kachny, žáby, ryby, nebo slona.

Jednobarevné kousky existují v široké škále tónů, ale i se vzorem abstraktním, geometrickým či květinovým. Vyberou si i milovníci umění nebo ezoteriky. K dostání jsou předložky navržené světovými designéry, stejně tak jako předložky v podobě mandal či slunečních znamení. Každý si určitě přijde na své.

Foto: CARPETA KOBERCE

Moderní koupelnová předložka Grund-Curts s dynamickým designem ve tvaru vln (od 777 Kč) je z materiálu Supersoft Polyakryl. Má protiskluzovou vrstvou, rozměry v cm - 47 x 50; 50 x 60; 60 x 60; 60 x 100; 70 x 120; 80 x 140.

Sytější a nápadnější koupelnové předložky obecně volíme do střídmých prostor s jednoduchou dlažbou a obklady, předložky jemnějších odstínů doladí koupelnu, kde převládají výrazné barvy či vzory. Předložky v jemných pastelových barvách navozují pocit klidu a čistoty.

Současným módním trendem jsou předložky v jemných odstínech středních tónů v čele s okrově zlatou a přírodní vzory. Stále oblíbená je ale také univerzální černobílá kombinace. Na výběr jsou i motivy květin, pruhů, abstraktní a retro motivy či grafické vzory.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám