Hlavní obsah

Ruští architekti navrhli prostor, kde mohou rodiče odpočívat a děti si bezpečně hrát

Novinky, tnk

Ruské architektonické studio Ruetemple navrhlo originální interiér, který nese název „Sleep and Play ” neboli „Spi a Hraj si”. Při navrhování architekti mysleli především na unavené rodiče, kteří si kvůli neustálé potřebě hlídat svou početnou rodinu nemohou ani na chvíli zdřímnout. Navrhli pro ně tedy prostor, kde si mohou pohodlně odpočinout.

Foto: archiv atelieru Ruetemple (5x)

Interiér je zajímavou inspirací pro rodiny s dětmi, které bydlí v bytech s vysokými stropy.

Článek

Projekt byl vytvořen v rámci televizního pořadu ”Cottage Solution” pro ruskou televizní stanici NTV Broadcasting Company. Cílem bylo navrhnout ložnici, obývací i dětský pokoj v jednom. To vše na pouhých 20 m².

Multifunkční prostor musel zároveň splňovat jedno základní kritérium, kterým se stala bezpečnost dětí.

Foto: archiv atelieru Ruetemple

Architekti do nebezpečných oblastí umístili pružné sítě, které děti chrání před pádem.

Prostor architekti ladili do světlých barev tak, aby místnost působila co nejsvětlejším a nejpřívětivějším dojmem. Interiéru dominují dřevěné obklady, šedá a bílá barva. Místnost díky přírodním barvám působí uceleným a jednotným dojmem.

Malý prostor dovedli architekti skvěle využít díky vysokému stropu. Vytvořili tak několik podlaží, která dětem slouží jako prolézačka, a zároveň mají charakter netradičně řešené palandy.

Foto: archiv atelieru Ruetemple

Děti mají také k dipozici prostor pro polehávání a odpočinek.

Díky víceúrovňovému řešení mají děti i rodiče ve víkendovém domě pocit soukromí. V horní části se navíc nachází krytý prostor pro hraní v podobě malého domečku, takže děti nemusí své rodiče ani příliš rušit hlukem.

Rodina tak může trávit víkendová dopoledne společně a její členové si mohou hrát nebo odpočívat podle svých potřeb.

Foto: archiv atelieru Ruetemple

Vrchní část obsahuje menší dřevěný domeček, který slouží jako prostor pro hry.

Architektonické studio již před časem vytvořilo podobný prostor v jednom ruském venkovském domku, se sítěmi jistícími děti má dobré zkušenosti. Díky nim se otvírá možnost řešit prostor mnohem hravěji a kreativněji.

Foto: archiv atelieru Ruetemple

Plánek dokazuje, že architekti využili prostor opravdu maximálně.

Pokud máte malé děti v domácnosti, můžete se pokusit o totéž. Základem je zajistit všechny potenciálně nebezpečné předměty a objekty. K tomu slouží záslepky do zásuvek, chrániče rohů, bezpečnostní zámky na zásuvkách a spotřebičích nebo ohrádky a dvířka, která znemožní vstup do nebezpečných částí bytu. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Dobrým tipem pro unavené rodiče jsou i dětské molitanové bazénky s míčky, ve kterých se děti zabaví a rodiče se v nich mohou zároveň pohodlně natáhnout a trochu si odpočinout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám