Hlavní obsah

Nedostatek soukromí vyřešili k všeobecné spokojenosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaká spolupráce může být lepší než mezi architektem a klientem, který zná jeho realizace a na jejichž základě ho osloví? Výsledkem je spokojenost majitelů nad povedeným interiérem a žádná překvapení v podobě nečekaných výstřelků.

Foto: www.modernibyt.cz

Pomocí dveřních křídel lze prostor variabilně dělit a uzavírat. Prosklení pracovního koutu umocňuje propojení obou pokojů. Světlo a vzduch můžou proudit od okna k oknu.

Článek

Byt v bytovém domě ze 70. let v Bučovicích u Brna obývá tříčlenná rodina, které původní rozvržení a využití jednotlivých místností s dispozicí 2 + 1 nedopřávalo potřebné soukromí. Jedna ložnice chyběla.

Foto: www.modernibyt.cz

Koncept niky je uplatněn i v předsíni. Zrcadlo uvnitř slouží nejen k rychlému překontrolování vzhledu před odchodem, ale i opticky rozšiřuje prostor úzké chodby.

Přitom kuchyň zabírala menší, ale samostatnou místnost, a ani samotná vazba mezi obývacím pokojem a kuchyní nebyla z dnešního pohledu ideální. Architekt Radek Sládeček využil možnosti odstranění příčky mezi obývacím pokojem a ložnicí.

Následně oddělení obou místností vyřešil vložením uzavíratelného kubusu pracovního koutu s průhledovou tabulí skla a dveřním křídlem na téměř celou výšku místnosti.

Foto: www.modernibyt.cz

Pevnou nábytkovou stěnu doplňují solitérní kusy nábytku jednotlivých zón.

V otevřeném stavu je tak podpořena myšlenka spojitého prostoru, jehož ústředním motivem je multifunkční nábytková stěna, která plynule přechází z hlavního obytného prostoru do ložnice rodičů.

Jednotná hmota a materiál podtrhují trend společenské místnosti, kde se vaří, jí a relaxuje. TV sestava v nice volně přechází přes jednotnou stěnu do niky s kuchyňskou linkou.

Foto: www.modernibyt.cz

Oblíbený odstín zvýrazňuje jednu z nik a také se objevuje na doplňcích či velkoformátové fotografii.

Další na míru navržené vestavěné skříně, skýtající ve svých útrobách úložné prostory a pračku, která by jinak překážela v koupelně, se nalézají ve vstupní části bytu.

Koupelna je nově vybavena prostorným sprchovým koutem. V místě původní kuchyně s jídelnou se uvolnil prostor pro dětský pokoj.

Nadčasová bílá

Dostatek světla a slunečních paprsků, které můžou svobodně proudit prostorem, vzdušnost a interiér bez kusů přistavěného nábytku, zahlcujícího místnosti, je dalším poznávacím znakem interiéru.

O bílé barvě je známo, že rozšiřuje, vyzařuje čistotu a lze ji bez problému kombinovat s dalšími barvami. Bílá se stala základem tohoto návrhu.

Foto: www.modernibyt.cz

Intimní nepřímé osvětlení je v bytě řešeno skrytými LED pásky za sádrokartonovou předstěnou nebo je osazeno při horní hraně nábytkových stěn.

Vestavěné skříně využívají celou výšku místnosti, a protože jsou navrženy v bílém laminu, simulují tak bíle omítnutou stěnu. Opticky nezmenšují prostor, splývají.

Aby efekt hladkých ploch nenarušovaly úchyty, je otevírání dvířek zajištěno bezúchytovým systémem push. Jen v hlavní nábytkové sestavě jsou barevně zvýrazněny funkční niky v oblíbených odstínech klientů.

Foto: www.modernibyt.cz

Odložit knížku či sklenici s vodou lze na noční stolky s praktickou zásuvkou. Dubová spárovka přechází z plochy stolků i na stěnu v čele postele, o kterou se lze bez obav pohodlně opřít.

Vzdušný prostor bílých stěn je usazen na podlaze z dubové mozaiky, která plynule bez prahů prochází všemi místnostmi vyjma koupelny. Na ni navazuje rámování nik, desky stolů či obložení čelní stěny v ložnici rodičů dubovou spárovkou.

Tato neutrální nadčasová kombinace bílé barvy a dubu se po čase neokouká a podle nálady umožňuje změnu barevných doplňků.

Foto: www.modernibyt.cz

Tvar sprchového koutu není omezen nabídkou sprchových vaniček a zástěn, ale je řešen vyspádováním podlahy do odtokového žlábku a přizdívkou s jednoduchými skleněnými dveřmi.

Ing. arch. Radek Sládeček
Absolvoval Fakultu architektury na VUT v Brně s půlroční stáží na University of Strathclyde v Glasgow, podílel se mj. na návrzích obytného komplexu Matrix v Glasgow nebo na OC Omega v Brně. V roce 2009 založil vlastní ateliér, v jehož portfoliu je dnes řada realizací interiérů bytů a rodinných domů.

 Helena Marková, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám