Hlavní obsah

Nový nástroj designérů vypadá jako pistole ze sci-fi filmu

Novinky, nes

Prototyp pistole pro trojrozměrné kreslení zařízení do domácnosti, jehož autory je dvojice mladých výzkumníků z Německa, se na internetu těší velké popularitě. Nástroj připomínající zbraně ze sci-fi filmů je určen hlavně těm, kteří potřebují zařídit určitou místnost či domov a chtějí mít jistotu, že každý kus nábytku, či každý spotřebič bude na svém místě „sedět” přesně tak, jak má.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Němečtí vědci navrhli nový nástroj pro trojrozměrné kreslení nábytkuVideo: Reuters

 
Článek

Nevšední druh pistole nazvané Protopiper slouží k vytváření trojrozměrných modelů prakticky čehokoli. Výhodou je veliká rychlost tvorby objektů, a to z tenkých dutých trubek. Pistole je vytváří ze speciální lepivé pásky.

Výzkumníci z Institutu Hasso Plattnera z německého Potsdamu si na trubkách z pistole pochvalují především skvělý poměr pevnosti a hmotnosti, díky čemuž z nich lze vytvářet rozměrné struktury.

Zatím se jejich nástroj tváří jako zajímavý pomocník pro designéry a prakticky pro každého, kdo se chystá zařídit nějaký interiér. Stačí jen vědět přesné rozměry jednotlivých předmětů, které se musí do místnosti vejít, a pak už jen následuje pár (zkušených) tahů a modely těchto předmětů má člověk přímo před sebou. Díky nízké hmotnosti si s nimi může manipulovat dle potřeby.

Dokonce je lze přilepit například na stěnu, protože každá trubka je pistolí zakončena na obou stranách dvojicí lepivých chlopní, které umožňují propojit je v různých úhlech navzájem, nebo k čemukoli jinému.

Jednotlivé objekty - například kuchyňské spotřebiče - lze dokonce vytvořit i s takovými detaily, jako jsou dvířka. Při umísťování takových modelů v místnosti si pak člověk snadno ověří, že je bude možné snadno obsluhovat a nebudou nikde a ničemu překážet.

Němečtí výzkumníci hodlají svůj nápad dále rozvíjet. Poté, co vytvořili pistoli schopnou vytvářet dlouhé rovné trubky, chtějí se nyní pokusit navrhnout nástroj produkující i trubky oblých tvarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám