Hlavní obsah

Přístřešek pro auto je elegantní variantou, jak ušetřit za garáž

Novinky, nes

Spousta lidí řeší problém s nedostatkem místa v garáži u svého domu. Místo původně plánovaného jednoho vozu má rodina dříve či později dva a ejhle, je potřeba odpovědět na otázku, kam s tím druhým? Ne vždy je možné nebo finančně zajímavé původní garáž rozšířit, v takovém případě se jako jedna z možností nabízí lehký přístřešek pro auto, tzv. carport. Výrobci je nabízejí v různých provedeních a velikostech. Stačí si jen vybrat tu pravou variantu.

Foto: Gerhardt Braun

K přednostem přístřešků pro auto patří jejich rychlá stavba, nižší náklady v porovnání s garáží a nenáročná údržba.

Článek

Velkému zájmu se těší zejména elegantně vyhlížející kovové a dřevěné carporty, které se vyrábějí v prefabrikované podobě, tak i v rozměrech a tvarech upravených přesně na zakázku podle potřeb konkrétního zákazníka.

Tip!
Pokud nemáte na parcele dostatečně velký vodorovný prostor na umístění prefabrikovaného přístřešku, nezoufejte. Mnoho výrobců nabízí výrobu na zakázku, při níž lze specifický terén zohlednit.
Foto: auto-pristresek.cz

Přístřešek vyrobený na zakázku může zohlednit i na místě stojící strom, který majitel touží zachovat.

Kovové přístřešky se vyrábějí nejčastěji ze zinkovaných ocelových nebo aluminiových profilů v různé barevnosti. Nejčastěji vítězí odstíny šedé, bílé a černé.

Dřevěné přístřešky se stavějí z lepeného vrstveného dřeva. V jejich případě ke zmiňovaným barvám přibývají přírodní odstíny zvoleného materiálu.

Foto: HOTOVEDOMY

Dřevěný designový přístřešek s valbovou střechou slouží pro auto, ale i k odpočinku.

Samotná konstrukce není nijak složitá. Vždy jde o sadu několika sloupků nesoucích střechu. Jedna či více stran mohou být vyplněny různým materiálem, anebo třeba jen treláží pro pozdější osazení popínavými rostlinami. Nezřídka se přístřešek staví ke zdi domu. Samotná střecha přístřešku bývá klenutá, šikmá, prohnutá ve tvaru písmene S, anebo vodorovná.

K zastřešení většiny carportů se kromě profilovaného plechu velice často používá polykarbonát. Výrobci v jeho případě slibují vysokou schopnost filtrace nepříznivého UV záření, a to jak v oblasti UVA, tak UVB.

Foto: Hobbytec.cz

Vhodným kombinováním přístřešků lze vytvořit chráněné stání pro libovolný počet vozů.

V praxi to znamená, že v prostoru kolem auta je spousta světla, a přesto v horkých letních dnech majitel nenasedá do přehřátého vozu. Zároveň citlivější materiály automobilu nedegradují tak rychle, jak by tomu bylo, kdyby stál vůz volně na slunci.

Velikost zastřešované plochy není nijak výrazně limitovaná, prakticky lze volit zastřešení pro samotnou motorku, třeba ještě s kolem, až po systém umožňující zaparkování několika osobních vozidel vedle sebe.

Výhody přístřešků

Velkou výhodou přístřešků pro auta je rychlost jejich stavby. Montáž trvá obvykle jediný den.

Přístřešky z eloxovaného hliníku a zinkované oceli se střechou z polykarbonátu jsou téměř bezúdržbové, vyžadují jen minimum péče, spočívající prakticky jen v občasném odstranění mechanických nečistot.

Nespornou předností přístřešků jsou pak nízké náklady v porovnání se zděnou garáží. Ceny nejlevnějších modelů se pohybují pod hranicí 40 tisíc korun, celková částka závisí na použitých materiálech, provedení a především velikosti konkrétního modelu.

Carporty zajišťují základní ochranu auta před nepříznivým počasím - žádné důlky od krup, rez anebo přehřátý interiér v létě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám