Hlavní obsah

Britská babička vypěstovala doma za oknem ananas

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte dojem, že chtít v našich klimatických podmínkách pěstovat za oknem ananas, je čiré šílenství, možná vás upřímně překvapí zpráva, kterou v posledních dnech přineslo hned několik britských deníků. Za největší pěstitelskou hvězdu ostrovů za kanálem La Manche totiž už pár dní platí paní Kath Paciuszková z Cornwallu, jež před šesti lety zasadila vršek ananasu, a ten se nejenom uchytil, ale letos přinesl i svůj první chutný plod.

Foto: Profimedia.cz

Ananas, který britská pěstitelka sklidila, měl mírně přes deset centimetrů v průměru.

Článek

Paní Paciuszková přitom neudělala s ananasem nic výjimečného. Z ovoce, které s rodinou snědli před šesti lety, odkrojila vršek a na zkoušku jej zasadila. Květináč pak umístila na parapet okna, a starala se o něj, jako o běžnou pokojovou rostlinu. Udržovala ho ve zdraví a snažila se, aby vypadal hezky.

Foto: Profimedia.cz

Hrdá babička s vlastnoručně vypěstovaným ananasem

„Po léta se nic nedělo, až před několika týdny se náhle objevil fialový květ. Když rostlina odkvetla, bulva, která po květu zbyla, se začala zvětšovat. Řekla jsem si ´no vida´, ale nechala jsme to být a jen jsem dál pravidelně zalévala. O pár týdnů později začala mít bulva tvar ananasu," citují britské deníky šestašedesátiletou pěstitelku.

Foto: Profimedia.cz

O plody svého šestiletého úsilí se paní Paciuszková rozdělila se svými vnoučaty.

Ananas, který Britka nakonec sklidila, měl v průměru více než deset centimetrů. Na rozdíl od plodů kupovaných běžně v krámě měl ten domácí poněkud tmavší odstín, byl více dohněda.

Když jej paní nakrájela na plátky a společně se svými vnoučaty ochutnala, byl nádherně šťavnatý a báječně sladký. S rodinou se shodli na tom, že doma vypěstovaný ananas je mnohem lepší, než kterýkoli kupovaný, který dosud měli.

Foto: Profimedia.cz

Ananas byl o něco tmavší než ty z obchodu, ale také šťavnatější a sladší.

Zkuste si také vypěstovat svůj ananas

Pokud jsme vás navnadili a chtěli byste si ananas také vypěstovat, není to zase tak složité. Základem je vybrat si pěkný, zdravý plod, který není ani příliš nezralý, ale také přezrálý. Musíte odříznout jeho vršek, seříznout listovou růžici, zbavit ji přebytečné dužniny a nechat týden zaschnout v otočené poloze s listy dolů.

Po zaschnutí dejte růžici do vody, ale tak, aby střed listů nebyl pod hladinou. (Pomoci si lze vhodně zvolenou šířkou sklenice, nebo párátky zapíchnutými do růžice ze stran.) Po několika dnech až týdnech vyraší zespodu, tam kde býval plod, kořínky. Když jsou dlouhé několik centimetrů, je čas ananas zasadit do květináče se zeminou. Doporučuje se lehká zahradní zemina s 30procentním podílem organické hmoty.

Ananas vyžaduje teplo a spoustu světla. V zimě jej proto vezměte určitě do bytu. Doporučená zálivka je jednou týdně, hnojit je dobré středně silným hnojivem dvakrát za měsíc.

Pro ananasy pěstované v našich zeměpisných šířkách bývá typické, že poněkud otálejí s plozením. Existuje proto několik triků, jak rostlinu přimět ke kvetení. Některé spoléhají na použití chemikálií, nám se ovšem zalíbila ryze přírodní cesta.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Zkuste umístit do bezprostřední blízkosti rostliny několik zralých jablek. S pokusy začněte brzy zjara, aby se plody vyvíjely během léta, kdy je nejvíce teplo. Sklízet je budete - podle velikosti rostliny a plodu - na podzim až v zimě.

Reklama

Související témata:

Související články

Pelargonie jako přehlídka barev a vůní

Rozkvetlé pelargonie promění hravě letní okna, balkóny a terasy v úžasnou minizahrádku. Právem tak patří k nejoblíbenějším rostlinám. Ovšem dokážou i krásně...

Barevné protiklady se v zahradě přitahují

Rčení, že protiklady se přitahují, dokazují kombinace ve žluté a modré barvě. Každá z barev stojí na opačné straně spektra, přesto spolu tvoří dokonale sehraný...

Zahrada ve svahu ukrývá kaskádu čtyř jezírek

Zajímavě řešenou zahradu má náš čtenář Miroslav z Vigantic. Je svažitá a její povrch z velké části pokrývají kameny nejrůznějších tvarů a velikostí. Stezičky...

Výběr článků

Načítám