Hlavní obsah

Kvalitní postelový rošt není potřeba měnit

Právo, Sylva Svobodová

Správná postel má mít pevný korpus, pohodlnou matraci a vhodný rošt. Tři prvky, které k sobě patří a bez nichž se žádné lůžko neobejde. Konkrétně rošt má za úkol podpořit správnou ergonomii těla, polohovat ho a zajistit odvětrávání matrace.

Foto: WWW.LOZNICE.CZ

Polohovací rošt s motorovým ovládáním, lze polohovat hlavu, sed i nohy. Pokud není pohon v činnosti, automaticky se odpojí. Výška roštu 7,5 cm, včetně motoru cca 19 cm. Cena 9800 Kč.

Článek

Ve specializovaných prodejnách se prodávají tři typy roštů: laťkový, křidélkový (talířkový) a do třetice lamelový.

Laťkový je nejlevnější, vyrábí se z dřevěných latěk a má dlouhou životnost. Nevýhodou je, že nepruží, zvyšuje se opotřebení matrace.

Foto: WWW.LUGI.CZ

Elektrické polohování horní i dolní části těla je komfortní a vhodné zejména pro osoby déle upoutané na lůžko.

Lamelový rošt, který se skládá z pružných lamel, je nejoblíbenější.

Křidélkový rošt je nejdražší, umí se naklápět do všech stran, je nejvíce variabilní, dokonale kopíruje křivky našeho těla, polohu a zatížení. A to díky velkému množství bodových křidélek po celé ploše roštu.

Foto: WWW.LUGI.CZ

Křidélkové segmenty jsou připevněné úchytem a mají větší bodovou pružnost. Rošt má 4 motory pro elektrické polohování, výška roštu 11,5 cm.

Rošt s lamelami

Za kvalitní se počítá ten, který má velký počet lamel (u lůžka délky 200 cm je to 28). Základní pravidlo je: čím je slabší matrace, tím vybíráme kvalitnější rošt. Dobrou zprávou je, že s „věkem“ rošt neztrácí na hodnotě, a nemusíme ho tudíž nikdy měnit.

„Pod matraci na dvojlůžku patří pouze dva rošty, každý z partnerů musí mít svůj. Vyhneme se takzvanému trampolínovému efektu. Napevno očalouněný rošt s matrací není vhodný. Matrace se nedá otáčet, rychleji se proleží a nemůžeme ji vyměnit za jinou,“ říká Alena Jindráková z firmy Blanář nábytek.

Foto: JMP STUDIO ZDRAVÉHO SPANÍ

Rovný lamelový rošt s výškou roštu 5,5 cm nebo 7,5 cm. Výkyvné lamely jsou uložené v kaučukových pouzdrech, počet lamel 28, cena 1710 Kč.

Lamelové rošty jsou i všelijak vylepšené, aby zvyšovaly komfort uživatele. Pro korpulentní postavy je např. k dispozici síla lamely 12 mm místo obvyklých 8 mm.

Dalším vylepšením je také uchycení lamel do tzv. výkyvných kapes, což zvyšuje pružnost matrace. Dobrou volbou jsou i lamely se zdvojeným počtem v bederní oblasti, v oblasti ramen apod. Češi milují i úložné prostory, a tak využijí speciální rošty do těchto postelí.

„Praktická je možnost nastavení tuhosti roštu v jeho střední části, a to devíti výztuhami. Také umíme vyhovět požadavku na atypické rozměry, pokud to technické a funkční možnosti dovolí,“ vysvětluje Martina Jelínková z firmy Studio zdravého spaní.

Pevný, či polohovatelný?

Rošty jsou buď pevné, nebo nastavitelné do různých poloh v hlavové části a u nohou. Polohovat se dají buď mechanicky, nebo elektromotorem s dálkovým ovládáním.

Pevná varianta roštu je levnější a vhodná pro ty, kteří nemají problém se zády. Cena se pohybuje cca od 2000 Kč.

Foto: BLANÁŘ NÁBYTEK

Komfortní elektricky polohovatelný rošt má 28 lamel šíře 36 mm uchycených do výkyvných kapes. Postelový rošt má rozměr 85 x 195 cm, cena od 6500 Kč.

Mechanicky polohovatelný rošt je už dražší (zhruba od 3000 Kč) a využije ho asi většina z nás. Hodí se při krátkodobé nemoci, třeba urputném kašli, kdy nám přizvednutí hlavové části jednoznačně uleví. Mechanické polohování roštu oceníme také po náročné turistice, když bolí nohy.

Foto: BLANÁŘ NÁBYTEK

Univerzální rošt s mechanickým polohováním hlavy a nohou, tloušťku lamel 8 mm lze na vyšší váhu člověka zpevnit na 12 mm. Určeno pro matraci 90 x 200 cm, cena od 1800 Kč.

Elektricky polohovatelný rošt je drahý (od 6000 Kč), ale určitě se vyplatí pro starší osoby upoutané na lůžko, lidem po operaci nebo lidem se špatnou hybností.

Box-spring je postel bez roštu

Postele bez spodního roštu přesto pruží. Je to díky vylepšené pružinové matraci v postelovém rámu, která rošt plně zastupuje a má její vlastnosti. My volíme pouze vrchní matraci. Postel je celkově vyšší, lépe se z ní vstává, a proto má spoustu příznivců.

Foto: BLANÁŘ NÁBYTEK

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám