Hlavní obsah

Problém husté zástavby ve městě má vyřešit vesnice budovaná na výšku

Novinky, nes

Nový návrh rezidenčního bydlení, tentokrát pro Los Angeles, navrhl známý čínský architekt Ma Jen-sung. Jeho objekt nese název Cloud Corridor podle rychle se rozvíjející oblasti stejného jména, která možná není tak známá jako nedaleké Silicon Valley, ale stejně tak se do ní sjíždějí nejlepší inženýrské mozky z celého světa. Podle projektu je řešením přeorientování směru, podle nějž se město má rozrůstat - z horizontálního na vertikální.

Foto: MAD Architects (5x)

Čínský projekt nabízí jako řešení pro městskou zástavbu rezidenční výškové budovy plné zeleně.

Článek

Čínské studio MAD představilo projekt v rámci výstavy „Příbytek: Přehodnocení způsobu, jakým žijeme v L.A.“ v Muzeu A+D.

Ma Jen-sung, opět dle principů pro Město Šan-šuej (v překladu Město hor a vod), navrhuje začít ve městě andělů stavět výškové budovy, které by sloužily jako svého druhu zelené vesnice, jejichž ulice by ovšem směřovaly vzhůru a nikoli po zemi do stran.

Foto: MAD Architects

Propojením mezi výškovými stavbami a okolní zástavbou má být zazeleněné pódium, které zastřeší jak vestibul nově budované stanice metra, tak lobby budov.

Ústředním bodem čínského projektu je devět propojených věží rozčleněných na různé čtvrti s vlastními veřejnými prostranstvími a se zahradami. Přirozený pohyb napříč věžemi by v jejich obyvatelích spontánně vytvářel pocit komunity, která má co společně sdílet, proč a kde se stýkat i o co pečovat.

Foto: MAD Architects

Velké množství zeleně, vertikální zahrady a spousta veřejných prostranství určených pro společný život obyvatel domů jsou hlavními rysy projektu Cloud Corridor.

Zároveň, jak je u Ma Jen-sungových projektů vždy důležité, obyvatelé takovéhoto rezidenčního objektu by měli možnost ve svém každodenním životě vnímat přítomnost okolní přírody a užívat si života v prostředí, které jí vychází maximálně vstříc, které ji doslova vyzvedá ze země vzhůru do oblak.

Foto: MAD Architects

Nová budova by významně změnila panorama města.

Projekt nazvaný podle místa svého určení Cloud Corridor by podle návrhu mohl vyrůst nad stanicí metra, která má být v této části Los Angeles brzy postavena.

Vlastní stanici a rovněž tak vstupní halu rezidenčních věží má zakrývat pódium se zatravněným povrchem, osázené stromy a sloužící jako park.

Foto: MAD Architects

Vystavený projekt čínských architektů v Muzeu A+D V Los Angeles

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám