Hlavní obsah

Při výběru koupelnového nábytku neslevujte z kvality

Právo, Sylva Svobodová

Koupelnový nábytek používají členové rodiny několikrát za den, a tak musí něco vydržet, mít správnou velikost a hezky vypadat. Přemýšlejme i nad tím, jak a s čím ho zkombinovat, aby ladil s celkem.

Foto: Jika (2x)

Podumyvadlová deska je k dispozici v klasickém provedení nebo s výřezem pro umyvadlo. Lze ji pořídit v rozměrech od 65 cm do 160 cm. Cena od 2319 Kč.

Článek

Výběr je velmi pestrý, ale ne vždy kvalitní. Přitom v koupelně je nesmírně důležité, aby nábytek zvládl kapky nechtěně odstříknuté vody i ranní provoz rodiny.

Zaměříme se proto na materiál, povrchovou úpravu a kování. To jsou tři prvky, které ovlivní, jak dlouho nábytek vydrží v dobrém stavu.

Foto: Sapho

Při nákupu sledujeme, jak se ovládají zásuvky skříněk. Praktické jsou s plnovýsuvem a tichým dojezdem.

Praktické je také pořizovat sety, jež lze instalovat na stěnu. Nebudou v kontaktu s vlhkou podlahou a snáze se pod nimi uklízí.

Materiál a povrchová úprava

Je jasné, že nábytek v koupelně musí odolat zvýšené vlhkosti vzduchu a jeho kvalita by pro nás měla být důležitější než samotný design.

První věc, o kterou se zajímáme, je typ použitého materiálu, a s tím související povrchová úprava.

Foto: Keramika Soukup

Decentně šedý koupelnový nábytek v povrchové úpravě lesk se skvěle udržuje a lze ho báječně kombinovat s ostatním vybavením, zejména obklady a dlažbou.

Vítěz v koupelně
Vítězem mezinárodní soutěže Studenti pro Dřevojas se zadáním koupelnový nábytek a využití koupelny jako místa pro relaxaci v roce 2025 se stal návrh SANTÉ PRO 2025 od studentky ČVUT Aleny Mocové. Porotu oslovil vizionářský, ale přitom realistický návrh a dostupná vyrobitelnost koupelnové sestavy. S koncepcí se můžeme seznámit na přehlídce moderního designu Designblok 16.

Může jít o dýhu, přírodní dřevo, MDF desku nebo lamino (je méně kvalitní). Když už chceme masivní dřevo, volíme spíše odolné tropické dřeviny (teak, zebrano, wenge), které jsou již svým založením zvyklé na výkyvy teplot a vlhkosti vzduchu.

Tuzemské dřeviny jsou choulostivější, jejich odolnost se dodatečně zvyšuje speciálními laky a vosky, vždy v několika vrstvách. Důležité je povrchové ošetření nejen na viditelných místech nábytku, ale také si prohlédneme, zda je lak ve vnitřních částech, ze zadní strany apod. Zkrátka zda to není jen pěkně nablýskaný optický klam.

Foto: www.jika.cz

Podumyvadlová skříňka nabízí maximální využití prostoru, má tlumené dovírání, úchytky jsou zapuštěné do hrany dvířek. Skříňka je ještě v rozměrech 45 cm, 55 cm, 60 cm, 65 cm, 75 cm, 85 cm a 130 cm. Cena od 3624 Kč.

Hrany a spoje nábytku

Správně mají být okraje desek opatřeny ABS hranami, což jsou tenké pásky z plastu, hliníkového plechu, nerezu. Při každodenním otevírání zásuvek oceníme, když budou chodit hladce.

Výsuvný mechanismus nebude korodovat a křížit se a jako bonus navíc může být s tichým dojezdem. Zásuvky volíme pro lepší přehlednost s tzv. plnovýsuvem, protože vidíme i do zadních částí a snáze udržíme pořádek.

Foto: Sapho

U nábytku Larita nás zaujme kombinace moderního keramického umyvadla s lehce nostalgickým provedením skříňky z přírodního dubu. Dřevěný dekor je na všech pohledových stranách, stejný motiv je i na zrcadlových rámech.

Trendy a nápady

V koupelně se na první pohled pozná, jaké barevné kombinace preferujeme, jaký máme rádi styl a materiály. Vše záleží na vkusu, nemusíme se limitovat trendy. Koupelnová studia nabízejí pěkný design, ale zajímá je také praktičnost.

Foto: Sapho

Umyvadlo o šířce 100 cm patří mezi nejmenší kousek nábytku, na kterém ještě lze umístit dvě vodovodní baterie. To oceníme v ranním shonu.

Foto: www.koupelny-stefano.cz

I do koupelny patří nábytek zhotovený na míru (kolekce Onda), pomůže nám sladit vše do posledního detailu, včetně zrcadel a doplňků.

Nábytek se prodává v designových řadách v jednom stylu, ale nezůstává pouze u skříněk. Kompletní nabídka se rozšířila i na zrcadla, držáky, madla, háčky.

Kam se špinavým prádlem?
Novinka na trhu - koš na prádlo - multifunkční bobík Vitta s odklopným víkem. Lze do něho schovat i prášek na praní, posadit se na něj a v klidu prádlo vytřídit (nosnost 200 kg). Bobík Vitta je z MDF desky, rozměr 600 x 600 x 600 mm a prodává se v lakovaném provedení. Odstín si lze vybrat ze vzorníku RAL nebo NCS. Bobík má průduchy, takže prádlo pěkně dýchá. Cena 8680 Kč.

Sofistikovanější je i vybavení zásuvek, které připomíná vnitřní dělení v kuchyňské sestavě.

Zákazníci stále více hledí na detaily, jako jsou typ úchytky, uložení drobností, zajímá je, jak je do sestavy zabudován koš na prádlo, preferují dvě vodovodní baterie, protože zrychlí ranní provoz rodiny.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám