Hlavní obsah

Když se ze sušení prádla stane zábava a tak trochu umění

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sušička šetří náš čas a pracuje spolehlivě. Díky ní lze vyprané prádlo ještě týž den bez obav vyskládat do šatní skříně. Pořídit můžeme samostatnou sušičku, nebo v rámci úspory místa zakoupit pouze pračku, která umí i sušit.

Foto: GORENJE

Sušička SensoCare je založena na parní technologii, díky které jsou tkaniny po usušení měkké, hladké a rovné. Přístroj je vybavený ionizátory, které odstraňují bakterie, roztoče, prach i pach, např. z tabákového kouře. Cena od 8000 Kč.

Článek

Sušička patří mezi nejoblíbenější domácí spotřebiče. Díky ní nemusíme mít starost, kam pověsíme prádlo. Většina domácností bojuje s místem a prádlo nehezky visí v koupelně nebo na rozkládacím věšáku v pokoji. V případě, že pereme často (třeba ve sportovní rodině), tak prádlo doslova straší v interiéru pořád.

Sušička šetří i náš čas, protože zatímco se pere várka barevného oblečení, můžeme sušit čerstvě vyprané bílé prádlo. Při speciálním programu také nemusíme některé oblečení (trička, svetříky, mikiny) vůbec žehlit, ale rovnou uložit do skříně.

Hospodyňky sušičku milují

Sušičky se od sebe příliš neliší vzhledově ani použitým materiálem, ale funkcemi. Některé jsou energeticky úspornější, sofistikované a nabízí mnoho speciálních programů.

Na spotřebiči lze nastavit sušení podle materiálu (vlna, džíny, hedvábí), dále „velké kusy prádla“, tzv. osvěžení prádla, které není špinavé, třeba dek nebo zimních bund, cyklus ohřátí ručníků nebo program plyšové hračky, péče o dětskou výbavičku.

Foto: HOTPOINT

Sušička s tepelným čerpadlem má 7 úrovní sušení, energetickou třídu A++ a speciální programy, třeba pro rychlé provzdušnění prádla, cyklus ohřátí ručníků nebo plyšové hračky.

Novinkou je třeba program péče před a po usušení. Ten v případě odloženého startu nebo po ukončení sušení, než je náplň vyndána, otáčí pozvolna bubnem, aby se prádlo v sušičce neslehlo a nemačkalo.

Sušička také umožňuje až 7 senzorových automatických úrovní sušení s různou hladinou zbytkové vlhkosti podle toho, co s prádlem zamýšlíme: „vlhké“, „k žehlení“, „ramínko“, „do prádelníku“, „extra suché“ apod.

Foto: BAUKNECHT

Sušička s tepelným čerpadlem má objem bubnu 121 l a je vhodná pro 7 kg prádla. Díky své velikosti snižuje mechanické tření tkanin. Cena 26 890 Kč.

Praktická je i funkce antialergenní ochrany, která z prádla odstraňuje prach, pyl, plíseň apod. Příjemná i je funkce SensoCare s parní technologií, protože tkaniny jsou po vysušení měkké, hladké a rovné, následné žehlení je mnohem méně pracné.

Jakou vybrat

Moderní sušička prádla má být nejlépe kondenzační s tepelným čerpadlem. Je sice o něco dražší, ale mnohem šetrnější k prádlu, protože pracuje při nižší teplotě.

Kondenzátor zajišťuje zkapalnění vlhkosti, která odchází z prádla, a technologie ohřevu vzduchu tepelným čerpadlem má zase vliv na velkou úsporu spotřeby energie.

Foto: WHIRLPOOL

Sušička s tepelným čerpadlem, je v energetické třídě A+++, má 14 programů, včetně speciálu na hedvábí, sušení velkých kusů prádla apod. Cena 22 990 Kč.

Jednoduše řečeno: sušičky s tepelným čerpadlem jsou energeticky méně náročné a pohybují se v kategorii A+, A+++.

Sušička a pračka v jednom

Do menších koupelen nebo na chalupu se vyplatí pořídit pračku, která umí i sušit. Kromě úspory místa nás potěší i nižší pořizovací cena (platíme v podstatě jeden spotřebič), ale vše je za něco.

Pračka a sušička „v jednom“ je tak trochu obojživelník, který musí zvládat sušit i prát, a má proto i své limity. Běžná samostatná sušička má totiž větší kapacitu bubnu než pračka a sušení je kvalitnější.

Foto: PHILCO

Kombinovaná pračka se sušičkou je ideální pro ty, kteří bydlí v malém bytě a šetří s prostorem. Vybrat si lze z 15 programů, oblíbený je ten, ve kterém se prádlo vypere a usuší během jednoho cyklu. Cena 18 490 Kč.

Když pračka i suší, musíme se spokojit s menší kapacitou spotřebiče. Také pereme a sušíme podstatně déle, než když máme spotřebiče dva a oba pracují zároveň.

Přesto je to dobrá a praktická varianta, díky které nemusíme převážet špinavé prádlo z chalupy domů. Vše pohodlně vypereme a vysušíme bez ohledu na počasí a roční období.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám