Hlavní obsah

V koupelnových obkladech dominuje retro a přírodní styl

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlažby a obklady dávají koupelně švih i atmosféru. Letošní rok nahrává novým formátům, imitacím přírodních materiálů, ale i netradičním tvarům dlaždic, jako jsou šestihrany, a stále oblíbené retro vlně. V nových kolekcích obkladů a dlažeb se promítá hned několik stylových linií. Jedním ze spojujících prvků je nový formát obkládaček 20 x 60 cm.

Foto: WWW.SAPHO.CZ (3x)

Elegance je na první pohled viditelná v obkladech, kde se objevuje vysoký lesk, zlaté a stříbrné povrchy, ornamenty a kontrast tmavých a světlých barev (Fresh, obklad rozměr 23,5 x 58 cm, pololesk od 695 Kč/m2).

Článek

Nové série vkusně kombinují lesklé a matné povrchy, neutrální či odvážné barevné tóny, jednobarevné nebo naopak výrazné motivy, dekorace a mozaiky. Ale nabízejí i úspěšné a osvědčené formáty 20 x 40 a 30 x 60 cm.

Z hlediska designu kopírují letošní novinky obkladů i dlažeb přírodní trendy, zejména imitace dřeva, kamene a betonu či cementového povrchu.

Foto: WWW.SAPHO.CZ

Zajímavý efekt nepravidelného střídání výrazných pravidelných geometrických vzorů (Caprice, dlažba rozměr 20 x 20 cm, mat, od 1195 Kč).

V segmentu podlah se nabízejí špičkové produkty díky nové generaci technologie digitálního tisku, což je dnes nejmodernější způsob dekorování.

Přidanou hodnotou je kombinace s různými povrchovými úpravami keramické technologie, od luxusních lappato dlaždic přes standardní či reliéfní povrch oživený tiskem nebo posypem až po dokonale protiskluzné dlažby s novým typem reliéfu pro venkovní použití.

Foto: SIKO

Velkoformátový obklad série Danubio se sametově hebkým povrchem, doplněný dekorem s unikátním reliéfem (rektifikovaný béžový obklad 32 x 90 cm, sametově hebký povrch, cena 799 Kč/m2, profilovaný béžový dekor 32 x 90 cm, 1199 Kč/m2).

Podlahová keramika letošního roku se nese v duchu střízlivosti, přírodních efektních povrchů s množstvím dekorací v rámci jedné série.

Co přinášejí nové kolekce

Hravé a barevné série Air, Tendence, Fresh obkladů nabízejí škálu pastelových nebo výrazných barev i kombinační chladnější odstíny.

Důmyslně propracované barevné varianty a dekorace nás potěší designem i cenou. Kolekce se mohou pochlubit i v rámci jedné série množstvím dekorací, které při samotném výběru otevírají téměř nekonečný prostor naší fantazii.

Foto: JAS

Glazovaný keramický obklad a dlažba v čistých monobarvách série Gris-S Marazzi od výrobce Spain (Minimal, dlažba mat/satén, rozměr 33,3 x 33,3 x 0,9 cm, cena balení 599 Kč).

Zajímavé jsou dekorace s květinovým motivem, barevné listely a především mozaiky. U té je výhodou kromě designu také variabilita při aplikaci.

Foto: KERAMIKA SOUKUP

Koupelna série Irasa, výrobce Peronda (obklad v rozměru 25 x 75 cm za 1025 Kč/m2).

Imitace přírodních materiálů, dřeva a kamene včetně originálních dekorací a funkčních doplňků vnášejí doslova stylový převrat do nabídky keramických obkladů.

Nadčasovým i moderním interiérům bude slušet dlažba připomínající kámen či keramické dřevo, obklady se posouvají a nově se objevuje i zbroušené nebo přelakované dřevo.

Foto: JAS

Keramické obklady a dlažba série Onyx (obkladačky rozměr 29,8 x 59,8 cm za 599 Kč/m2 a dlaždice 44,8 x 44,8 cm za 599 Kč/m2).

Většina nových sérií obsahuje dekorace mozaiky, schodové dlaždice či tvarovky, sokly a rozmanité formáty, stačí si vybrat a kombinovat.

Netradiční tvary dlaždic jako šestihrany jsou v obkladech výraznou novinkou. Perfektně zvýrazní exteriérové plochy a v interiéru dokážou vytvořit zcela netradiční atmosféru. Šestihranné dlaždice se zpravidla využívají jako zajímavý doplněk, který oživí např. jednu z koupelnových stěn.

Foto: RAKO

Série Soft nabízí velké formáty obkladu s dekory v minimalistickém pojetí.

Oblíbený je tzv. patchwork, design, který dává dohromady několik rozdílných dekorů – vedle sebe tak stojí jednobarevné dlaždice, dlaždice s jemnými květinovými motivy, s většími prvky, ale i dlaždice s geometrickými tvary.

Použitím patchworku dosáhneme neotřelých kombinací, které upozorní na naši individualitu.

Foto: SAPHO

Patchwork v barevném provedení se používá pro navození atmosféry retro stylu nebo série Metro (obklad rozměr 7,5 x 15 cm nebo 7,5 x 30 cm, lesk/mat, od 995 Kč/ m2) zase tvarem připomínají obklad starých stanic londýnského metra.

Dlouhodobě přetrvává retro vlna, která nás zanese zpátky do 20. a 30. let minulého století, takže i letos jsou v módě série obkladů malých obdélníkových formátů se zkosenými hranami. A podle klasického retro diktátu převládají tlumené odstíny.

Foto: SIKO

Moderní obklad série Brook (rozměr 25x75 cm za 699 Kč/m2, tři varianty vzorování: dekor s pruhy a s lístky 25 x 75 cm za 249 Kč/kus, listela 6,5/25 cm za 199 Kč/kus a 3/25 cm za 149 Kč/kus, dlažba 45,6/45,6 cm, mrazuvzdorná, digitální tisk za 699 Kč/m2).

Které barvy jsou hitem

Jemně pudrové barvy – béžová, starorůžová, jemně žlutá nebo lehce zelená. Jejich kombinace jsou velmi příjemné, v interiéru navozují klid a pohodu. Vhodně se dají doplnit také imitacemi dřeva.

Foto: RAKO

Velké formáty, barvy, „co letí“, trendy design, to je série Air. Série se současně trefuje do několika aktuálních interiérových trendů a dává šanci vytvořit z jedné kolekce různě vypadající koupelny s odlišnou atmosférou (obkladačka 20x60 cm za 599 Kč).

Série, v nichž dominují více syté odstíny, jako jsou nebesky modrá nebo temně červená. Výrazné barvy by neměly ovládnout celou koupelnu. Bohatě postačí, když budou dominovat jedné ze stěn, nebo zvýrazní oblast sprchového koutu či vany.

Foto: RAKO

Sérii Charme tvoří obkládačky v šedých a béžových tónech v elegantním formátu 20 x 60 cm v kombinaci s univerzální dlaždicí Trend 60 x 60 cm s dokonale homogenním, sametovým povrchem.

Zbytek místnosti by měl být v decentním duchu. Doplňky a dekorace v koupelně mají ladit s dominantní barvou, ovšem jen ve střídmém množství.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám