Hlavní obsah

Vysněný domov našli ve srubu z polární borovice

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srub z polární borovice obývají manželé Očadlíkovi v Horní Lištné nedaleko polských hranic. Do syrového kraje se zalesněnými kopci se stavba hodí. Ze své podstaty vychází z přírody a uvnitř je teplo nejen díky sálavému krbu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Finský srub z polární borovice blízko Třince. Vedle domu je postavená garáž v odpovídajícím stylu.

Článek

Manželé Očadlíkovi dlouhá léta žili jako nájemníci v městském bytě. Ale s vyhlídkou na dobu strávenou v důchodu a vnoučata se rozhodli to, čemu říkají domov, radikálně změnit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sezení pod lucernami střeží samorostlí a kovoví ochránci, rostliny v květináčích se mění podle ročních období.

Přáli si více vlastního osobitého prostoru a čerstvý vzduch. To si před čtyřmi lety beze zbytku splnili. Dnes se těší z krás, které jim příroda každý den pokládá doslova na práh.

Dřevo ze severu hřeje

Při výběru stavební firmy byl pro ně důležitý poctivý lidský i řemeslný přístup. A kvalita materiálů. Srub je řešen podle jednoho z řady typů, které firma nabízí, ale je přizpůsoben potřebám a nápadům rodiny.

Na betonové základové desce vyrostla během tří měsíců stavba z borovice vejmutovky. Řemeslníci stavěli už z hotového ošetřeného materiálu dovezeného z Finska.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Již u vstupních dveří víte, co je pro majitele důležité.

Polární borovice nabízejí velmi odolný materiál, však také rostou v pásu širokém zhruba 100 km nad a pod polárním kruhem. Svými vlastnostmi patří mezi nejtrvanlivější a nejodolnější měkké dřeviny.

Veškeré použité dřevo je z výroby ošetřeno přípravkem na bázi pryskyřice, takže vlhkost, dřevokazní škůdci ani plíseň nemají šanci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Retro komody u vstupu do koupelny

Dřevo izoluje teplo, jeho trvanlivost zaručuje vysoký obsah živice. Má příjemnou barvu, texturu i vůni. Zabraňuje víření prachu, dokonce odrazuje hmyz.

Voňavý dům s krbem

Srub má sedlovou střechu typickou pro horské oblasti, s pultovým vikýřem se dvěma okny, takže je v místnostech v patře dostatek světla.

Oproti původnímu návrhu se rozhodli majitelé domu rozšířit obytnou část na úkor otevřené venkovní verandy a její polovinu využili pro vstupní chodbu a WC. Tím zároveň dosáhli větší ložnice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Krb zezadu vyhřívá okolí jídelního stolu a kuchyň. Z přední části směřující do obývací zóny dobře vidíme jeho tři stupně s průduchy.

Vstupní prostor je dostatečně velký – stylovou lavicí a stolem láká k posezení i v zimě. Paní domu vybavila verandu lucernami, samorosty a přírodními květináči s vřesem. U vchodu je také zvon, kterým se návštěva může ohlásit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prostor kuchyně a obývací část odděluje stropní překlad.

Srdcem domu je obývací místnost, která volně přechází v jídelnu s kuchyňskou linkou. V zimě tu sálá krb se třemi průduchy. Na míru ho vyrobil místní kamnář z rodinné firmy Krby Jucha. Krb je obklopený dekoracemi pro štěstí, vzpomínkami na cesty i na hezké chvíle. Dřevěné trámy v místnosti vynikají krásnou texturou, prostor působí vzdušně, všude voní dřevo.

Schodiště do patra je rovněž zhotoveno na míru, kvůli šikmině střechy má odstup od stěny, takže působí jakoby volně zavěšené v prostoru. Pod ním je místo pro komody.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Celodřevěné dvouramenné schodiště

V patře jsou dva pokoje, nábytek pod šikminou umocňuje útulnost podkroví. Jeden pokoj je větší, nikou rozdělený na pracovní prostor a místo pro spaní. Zastřešená terasa v patře pak nabízí lenošení i pohyb na čerstvém vzduchu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podkrovní obývací pokoj. Skříňky pod šikminou jsou vyšší, takže za nimi vznikl úložný prostor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stavební zajímavosti

Stavební materiál z polární borovice vyniká vysokou objemovou stálostí při sesychání. Přesto se drobným pohybům v konstrukci zamezuje využitím trámů a kulatin lepených přírodní pryskyřicí léty proti sobě, vysušených zhruba na 12 % vlhkosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Druhý pokoj v patře – pracovna s vikýřem

Konstrukční prvky (otvory pro okna, dveře, opěrné trámy) mají předpřipravený prostor na porovnání stěn – obvykle je to 5 cm na patro. Proto firma použila kluzké kování krovu, aretační šrouby stojatých prvků a tepelně izolované dilatační mezery mezi okny a dveřmi.

Srub, nebo roubenka?
Finský srub je postaven z kulatiny nebo lepených trámů, výhradně za použití dřeva severské borovice.
Kanadský srub je z kulatin smrkových a modřínových kmenů.
Roubenka je dřevěná konstrukce z opracovaných hranolů.

Čtyřstranně opracovaný srub je z lepeného i masivního dřeva, styky srubů zabezpečují odvod srážkové vody. Spoje chrání těsnicí profily proti vniknutí vzduchu. Mají propracovaný systém rohových styků, ostění okenních a dveřních otvorů a všech uzlových detailů.

Roubená stěna o průměru 120 mm má vnitřní zateplení (minerální vlna) a palubkové obklady. Trámy jsou spojeny na pero a drážku s vyplněnými spárami. Okna s dvojsklem jsou dřevěná, jde o originály z Finska.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Květináče jsou z přírodních materiálů.

Otevírají se směrem ven, takže když venku pořádně fouká, okno se ještě více přimáčkne k rámu.

Technické údaje

Užitná plocha 160 m2, 4 místnosti + příslušenství.

Tepelná izolace — minerální Knauf Ecose Technology. Možné náhradní varianty: konopí, vlna, nebo foukaná celulóza.

Střecha odvětrávaná, finský asfaltový šindel Katepal, celoplošně lepený.

Vytápění krb + podlahové topení v koupelně a radiátor na WC.

Podlaha plovoucí na OSB desce.

Interiérové dřevěné části je dobré jednou za 5 let oživit barvou na bázi vosků a oleje. Jednou za 8 let je nutno aplikovat vnější vrchní lazuru.

Cena cca 2,5 mil. Kč

Realizace Honkamajat–Sruby Pacák

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám