Hlavní obsah

Všestranné varné centrum je základem každé kuchyně

Právo, Sylva Svobodová

Kuchyňská trouba a varná deska jsou základem varného centra v kuchyni. Obvykle jsou vestavěné na míru do linky a vždy je doplňuje digestoř, případně mikrovlnná trouba.

Foto: GORENJE (2x)

IQ cook indukční varná deska zjednodušuje vaření. Technologie IQ senzorů zaručuje bezpečný a kontrolovaný proces vaření. Citlivé senzory upraví provoz sporáku a eliminují potřebu neustálého ručního ovládání v průběhu vaření. Cena od 26 900 Kč.

Článek

Důležité je se rozhodnout, co v kuchyni nejvíce využijeme. Moderní spotřebiče mají v sobě integrováno mnoho funkcí. Některé mikrovlnky např. umí kromě rozmrazování i slušně péct a grilovat, takže nemusíme v případě malého prostoru pořizovat troubu.

Pro větší rodiny jsou šikovné kombinované přístroje, a to zejména dva: horkovzdušná trouba s mikrovlnkou a parní trouba kombinovaná s horkovzdušnou.

Trouby nejsou „trouby“

Při výběru trouby se zajímáme nejen o vzhled, osvětlení, běžné i nadstandardní funkce, ale i o energetický štítek.

Foto: ELECTROLUX

Multifunkční elektrické trouby jsou skvělé. Nahrazují vaření, pečení, grilování, zvládnou rozmrazovat i ohřev již hotového jídla. Stačí nám jeden spotřebič na vše.

Vybíráme produkty hodnoty A, které nabízejí nejnižší spotřebu elektrické energie a umějí využít i zbytkové teplo. Předem se zamyslíme rovněž nad údržbou a čištěním. Vyplatí se nedrhnout po každém pečení troubu, ale zainvestovat do materiálů, které se do jisté míry samy udržují: např. samočištění pyrolytickým způsobem (rozstříknutý tuk i jiné zbytky se vypalují za velmi vysokých teplot).

Trouby jsou buď elektrické, nebo plynové. První jsou v naprosté převaze, protože nabízejí mnohem větší komfort při pečení. Nejčastěji si pořizujeme horkovzdušné trouby v kombinaci s mikrovlnkou, které mají dolní i horní ohřev, možnost grilování, rozmrazování.

Je celkem běžné, že jsou vybaveny časovou předvolbou, některé mají i naprogramované recepty, lze u nich snadno předvolit pečení buď pro celé kuře, nebo rozporcované kousky. Můžeme v nich péct i ve třech vrstvách najednou (potraviny přitom nemusí být stejného druhu).

Moderní trouby pamatují i na bezpečnost, mají troj- i čtyřnásobná skla dvířek, takže na povrchu nepálí, nechybějí pohodlné teleskopické výsuvy.

Standardně jsou v nabídce trouby šíře 60 cm, ale i 90 cm. Prodávají se v barvě černé, bílé, nejoblíbenější je ovšem nerez se speciální povrchovou úpravou, která zabraňuje ulpívání otisků prstů.

Jídlo z páry je zdravé

Kdo preferuje zdravý životní styl, určitě si pořídí parní troubu kombinovanou s horkovzdušnou v jednom spotřebiči (lze je používat jako parní, horkovzdušnou či obě technologie kombinovat).

Jídlo připravené v páře je chutné, křehké, šťavnaté, neztrácí svoji barvu, vitamíny, minerální látky. Pokrmy mají svoji přirozenou chuť, nemusíme tudíž tolik solit, kořenit.

Foto: GORENJE

Vestavná elektrická trouba s inteligentním paměťovým systémem: trouba si zapamatuje nastavení teploty pro každý předvolený program a při dalším použití ho nabídne.

V parní troubě se dá připravovat více chodů najednou (vůně ani chutě se nesmíchají), ideální jsou pro přípravu ryb, které nemusíme složitě grilovat.

Kombinované parní trouby milují hospodyně i proto, že šetří čas: když chceme rodině třeba připravit zapečené těstoviny, nemusíme je nejdříve vařit v hrnci na plotně a pak dát zapéct, jako je tomu u klasické trouby. V parní kombinované troubě pára těstoviny nejdříve uvaří a pak je teplý vzduch zapeče.

Foto: ELECTROLUX

Elektrické trouby s pyrolytickým čištěním dokážou samy za vysokých teplot vypálit tuk i zbytky jídla. Zůstane pouze tenká vrstvička popele, kterou setřeme. Tedy žádné náročné drhnutí trouby!

V parní troubě nic nepřipálíme, kdo ji má, chválí si i ohřívaná jídla, protože se nevysuší (na rozdíl od mikrovlnky).

Cena kombinované parní trouby se liší podle výrobců a funkcí, obecně začíná od 30 000 Kč.

Indukce šetří čas i energii

Vaření na indukci je rychlejší, spotřebuje méně energie, dobře se udržuje a je i bezpečnější. Nevýhodou je, že je dražší (běžný čtyřplotýnkový spotřebič vyjde od cca 15 000 Kč, na internetu podstatně levněji).

K vaření na indukci potřebujeme speciální nádobí s tzv. feromagnetickým dnem. Takové zboží poznáme snadno: má grafický symbol cívky nebo označení Induction.

Foto: BLUM

Vaření na indukční varné desce je rychlejší, spotřebuje méně energie, je i bezpečnější.

Indukce si nás získá kratším ohřevem (zejména při uvedení vody do varu) a také tím, že varná zóna se přizpůsobí velikosti nádobí a zahřívá pouze samotné dno, ne okolí hrnce. Na indukci je příjemná i přesná regulace teploty, kterou upravujeme pohybem prstu po hladkém displeji.

Ty sofistikovanější jsou vybaveny pečicím nebo varným senzorem, takže nemusíme dodatečně regulovat výkon varné zóny. Varné zóny se zahřívají až po dosažení nastavené teploty a pak ji optimálně upravují (na dosaženou teplotu upozorní akustický signál).

Foto: IKEA

Na indukční varnou desku potřebujeme speciální nádobí. V obchodě ho poznáme podle piktogramu cívky nebo označení Induction. Hrnec, průměr 23 cm, materiál nerezavějící ocel, cena 799 Kč.

Když máme uvařeno, sejmeme hrnec a nemusíme myslet na manuální vypnutí plotýnky, protože indukční deska sama přestane pracovat. Tím, že indukce ohřívá pouze dno nádoby, nemůže se na okolní ploše nic připálit, protože je studená. Vystříknutý omastek stačí setřít papírovou utěrkou.

Foto: IKEA

Společné vaření děti moc baví a ještě se mnohému přiučí. Sdílené činnosti rodinu sbližují, nemusíme neustále vymýšlet náhradní zábavu.

Vaření na indukci je zhruba dvakrát rychlejší než na jiných varných deskách a spotřeba energie je o 30-60 % nižší. A to mluví za vše.

Co vyžaduje ostrůvek

Ostrůvková kuchyně potřebuje mnoho volného prostoru. Optimální vzdálenost od stěn je 120 cm. Ostrůvek se vyplatí pojmout jako varné, ale zároveň i mycí centrum v kombinaci s plochou pro stolování.

Foto: INDECO

Pod deskou je místo na uskladnění hrnců, kuchyňského náčiní i čisticích prostředků.

Kuchyň si nejdříve vyzkoušejte
Zařízení kuchyně není pro většinu z nás právě levnou záležitostí, proto se jejímu návrhu vyplatí věnovat velikou péči. Někteří prodejci proto svým klientům nabízejí zajímavou službu - stačí, aby do jejich střediska dorazili s plánkem zamýšlené kuchyně, a oni jim z ukázkových skříněk kuchyň sestaví podle dodaného nákresu. Člověk si tak může snadno a pohodlně ověřit, že nikde nic nepřehlédl, že pohyb po kuchyni bude hladký a veškerá zařízení i úložné prostory jsou zorganizovány opravdu ergonomicky. (nes)

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám