Hlavní obsah

Půdní vestavbu si sami navrhli. Podíleli se i na výstavbě

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdříve byla v plánu pouze rekonstrukce střechy. Nakonec v pěkném domě v původní staré zástavbě vznikla do detailu promyšlená půdní vestavba. Bydlí v ní mladí manželé, kteří si sami navrhli dispozici bytu a z velké části se podíleli i na stavebních úpravách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kuchyňská linka je od šikovného truhláře, přesně podle přání majitelky. V kuchyni je dostatečné denní světlo díky oknům i výstupu na balkón.

Článek

Půdní byt má velikost 125 m2 a dispozici 3+1. Je prostorný, světlý, působí vzdušně a zároveň útulně. Jeho realizace do dnešní podoby trvala skoro tři roky, ale zdánlivě pomalejší tempo vestavbě jenom prospělo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stěnu obloženou umělým kamenem zhotovil sám majitel.

Je promyšlená do posledního detailu, jednotlivé profese zastávali specializovaní řemeslníci, kteří odvedli kvalitní práci.

Však také na vše dohlížel majitel, který je stavební inženýr, a o generaci starší mužská část rodiny, která má rovněž technické vzdělání a hlavně bohaté praktické zkušenosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Centrem podkrovního bytu je otevřený prostor, který spojuje kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Místo působí kompaktně díky jednotné podlahové krytině: dlažbě ve světle krémovém odstínu.

Začalo se od podlahy

Manželé zahájili stavební práce vlastníma rukama na podzim roku 2010 rozebíráním jednotlivých vrstev podlahy půdy. V praxi to znamená, že odstranili půdovku, škváru a dostali se až k omítce stropu bytu pod nimi, kde bydlí rodiče.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obývací sestava je ve světlém provedení podobně jako kuchyňská linka. Opticky rozšiřuje prostor a hezky vynikne na tmavě hnědé stěně

Bourací práce zabraly celou zimu a jaro, přičemž ve finále zůstala jen kostra půdy. Než došlo k sundání střechy stavební a tesařskou firmou, bylo nutné provizorně podepřít krovy a zpevnit strop ocelovými nosníky. Ten zakryli plachtou proti dešti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V případě potřeby lze oddělit kuchyň od obývacího pokoje zasunovacími dveřmi.

„Tehdy se stala nepříjemná věc. Plachta se díky slunci na několika místech propálila, pak přišel déšť a způsobil nemalé škody na stropě bytu pod námi. A to přesto, že byla položena betonová deska, která tvořila poslední vrstvu stropu, a nedošlo k časovému prodlení,“ vypráví dnes již s úsměvem majitelka podkrovního bytu.

Jeřáb vynesl materiál

Po této nemilé události však tesařská firma skvěle zvládla výstavbu nových krovů společně s výstavbou nosných obvodových stěn. Manželé se projevili i jako skvělí organizátoři.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V místě, kde je nyní pracovna, manželé připravují dětský pokoj. Střešní okna budou mít předokenní žaluzie, aby se interiér nepřehříval.

Když byla střecha rozebraná, nechali si jeřábem vynést do podkroví stavební materiál Ytong a sádrokartonové desky pro pozdější výstavbu vnitřních příček. Pozdější manipulace s materiálem by byla náročná: než se dostaneme do podkroví, znamená to překonat dvě patra po točitých schodech.

Promyšlený interiér

Výstavbu vnitřních příček podle dispozičních plánů manželé realizovali sami s vydatnou pomocí rodiny. Navrhli si dokonce atypickou výšku obvodové stěny 1,2 m. To, že je o něco vyšší, přináší ale podstatnou výhodu: mohou lépe využít prostor a dovolit si běžný nábytek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V ložnici je dominantní květinová tapeta a vestavěný nábytek vyrobený od truhláře na míru. Pod laminátovou podlahou je podlahové topení.

„Sice se nám hůře manipuluje s okny a máme omezenější výhled, ale balkón a střed bytu, který se díky tomu zvedá u obvodových stěn do výšky 2,5 metru, nám to plně vynahrazuje,“ říká spokojeně majitel.

Naši hostitelé si pochvalují i podlahové topení, které je v celém podkrovním bytě a vytváří tak příjemnou tepelnou pohodu.

Praktické dělení prostoru

Srdcem podkrovního bytu je propojená kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem. Obě části lze přitom podle potřeby oddělit dvoukřídlými zasunovacími dveřmi, které vjíždějí do skrytého stavebního pouzdra.

Otevřený prostor dvou částí působí kompaktně, protože majitelé moudře zvolili stejnou podlahovou krytinu (dlažba nepřerušeně probíhá napříč místnostmi). Kuchyňská linka je vyrobená na míru, ve stejném designu je i obývací stěna, včetně barevného ladění stěn.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Do koupelny se vešla ergonomicky tvarovaná vana, nechybí ani sprchový kout.

Achillovou patou mnoha podkrovních bytů jsou úložné prostory, ale zde to neplatí. V ložnici mají manželé velkou vestavěnou skříň, nechybí technická místnost, do které se pohodlně vešla pračka se sušičkou. V bytě je dokonce prostorná odvětrávaná spíž.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V koupelně je dostatek denního světla díky střešnímu oknu. Je dřevěné, s plastovým povrchem, odolným vůči vlhkosti. Koupelnový nábytek je vyrobený na míru.

Skvělým nápadem je také samostatný úložný prostor vybudovaný nad schodištěm, kam se vejdou sportovní potřeby, vánoční dekorace, kufry apod. Nad sebou mají dokonce ještě půdu, kam se vestoje pohodlně postaví. Zde jsou uloženy sezónní věci.

Bytu vládnou květinové motivy

Naše hostitelka miluje květiny a jejich vzory se objevují na několika místech v interiéru: zdobí tapety v ložnici, v obývacím pokoji, jsou i na obkladech v koupelně. Ta je velmi prostorná a světlá nejen díky střešnímu oknu.

Manželé si v koupelně nechali na míru vyrobit bílý nábytek, který opticky rozšiřuje prostor, zvolili velké zrcadlo, chytře využili niky.

Do koupelny se pohodlně vešla dvě umyvadla, ergonomicky tvarovaná vana i sprcha. V současné době manželé čekají miminko, a tak právě vybavují dětský pokoj. Do pokojíku malého človíčka plánují zakoupit předokenní střešní žaluzie, které v létě zabrání přehřívání místnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám