Hlavní obsah

Před šesti lety začali stavět, dnes mají příjemný a moderní rodinný dům

Novinky, nes

Před šesti lety začali manželé ve středním věku stavět svůj rodinný dům na okraji Prahy. Jak ale píše naše čtenářka Alice, idyla trvala jen do fáze hrubé stavby. Pak začaly problémy se stavební firmou, a tak se manželé nakonec rozhodli, že dům dokončí vlastními silami. Pracovali na něm ve svém volnu, nejčastěji po víkendech. Nyní je hotový a rodina se konečně může v klidu radovat ze svého nového domova. Novinky dostaly příležitost do jejich domu nahlédnout.

Foto: Archiv čtenářky (17x)

Po dokončení hrubé stavby si majitelé veškeré další práce na domku odvedli sami.

Článek

„Interiér je organizován jako velký společný prostor, kde je zděná kuchyňská část kompletně obložená keramickou mozaikou a obklady ze stejné řady, jako je dlažba. Ta prochází celým interiérem včetně terasy, směřující do zahrady.

Cílem bylo „vytáhnout“ interiér ven. Pracovní deska na kuchyňském ostrůvku je z velmi odolné tvrdé žuly. Na kuchyň navazuje jídelní část, tvořená skleněným jídelním stolem s mramorovou podnoží, nerezovými detaily a se židlemi ze dřeva wenge, čalouněnými bílou kůží, které nám společně s barovými židlemi a stoly vyrobila firma TON,“ popisuje dispozici a zařízení domu Alice.

Relaxační televizní křeslo a sedačku nahradí v nejbližších dnech bílé kožené křeslo a kožená rohová sedačka v barvě bahenní šedi, obojí od firmy Natuzzi.

Foto: Archiv čtenářky

Pracovní deska na kuchyňském ostrůvku je z přírodní žuly.

Foto: Archiv čtenářky

Žulovou pracovní desku na kuchyňském ostrůvku doplňuje mozaika, jíž je ostrůvek obložen. U spotřebičů a dalších prvků vsadila majitelka na nerez.

Televizní stěnu ze dřeva wenge doplněného bílým matovým sklem s nádechem mátově zelené navrhla naše čtenářka sama a realizaci pak zadala stejné firmě, která vyráběla i vestavěné skříně ve všech pokojích, včetně komod a botníku na míru.

Paní Alice si rovněž navrhla kuchyňskou sestavu a nechala ji vyrobit kuchyňským studiem z Brna. Postel v ložnici je postavena z cihel a obložena keramickou mozaikou, stejnou jako kuchyňský ostrůvek i vana a totožnou s designem dlažby.

Foto: Archiv čtenářky

Ve centru jídelní zóny je kulatý skleněný stůl obklopený židlemi ze dřeva wenge a s čalouněním v bílé kůži.

Foto: Archiv čtenářky

Televizní stěna v obývací části je ze dřeva wenge.

„Nejsme zastánci velkých výzdob stěn; zástupcem obrazů jsou dekorativní zrcadla, která postupně procházejí celým interiérem,“ vysvětluje svůj přístup čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Většinu přízemí domu zabírá společenský prostor propojující kuchyni, jídelnu a obývací pokoj dohromady.

V neutrálně laděném interiéru návštěvy na první pohled zaujme modré povlečení v hostinském pokoji. Majitelé domu pak mají interiér ložnice oživený vínovým matným sklem šatní skříně.

Na některých místech si manželé trochu zaexperimentovali s výmalbou, dekorativními polštáři a dalšími doplňky. Snažili se ubránit tomu, aby v jejich bytě byla fádně působící výmalba v čisté sněhobílé barvě.

Foto: Archiv čtenářky

Domácnost svých pánů hlídá nenápadně, ale bedlivě landseerka Axina.

„Stropy jsou přírodně bílé, kromě společného prostoru, kde je strop zvýšený, dřevěný, bíle mořený. Ostatní prostory jsou ve velmi světlých odstínech vanilkové, levandulové a lila. V prostorách chodby jsou do výše pasu matné, téměř stoprocentně omyvatelné pruhy. To z nutnosti, protože máme velkého psa, který rád lehává u stěn, a ty se pak snáze udržují v čistotě,“ prozrazuje dobrý nápad pro chovatele velkých plemen Alice.

Foto: Archiv čtenářky

Dlažba a obklady jsou jednotícím prvkem napříč interiérem celého domu.

Foto: Archiv čtenářky

„Naším cílem byl sladěný interiér v neutrálních barvách, tedy v šedé, béžové, antracitové a tmavě hnědé, která je použita na většině nábytku ve formě dřeva v odstínu exotického wenge,“ píše čtenářka. Sladěn je rovněž vzhled svítidel, všechna jsou vyrobena z chromovaných kovů v kombinaci s matným sklem.

„Budeme ještě měnit lustr nad jídelním stolem, u něhož nám nevyhovují jeho LED světelné zdroje. Místo něj přijde lustr osazený kameny Swarovski,“ upřesňuje naše čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Postel v ložnici je postavena z cihel, její stěny pokrývá stejná mozaika, která je k vidění na kuchyňském ostrůvku.

Foto: Archiv čtenářky

Vestavné skříně ve všech místnostech jsou vyrobeny míru, stejně jako komody a televizní stěna.

Zahradu okolo domu navrhla zahradní architektka Ing. Kateřina Kopecká, veškeré práce si ovšem majitelé provedli opět sami, vlastními silami. Úprava zahrady trvala celých šest let.

V plánu mají manželé vyhloubit ještě přírodní koupací jezírko, které bylo i součástí návrhu, ale s jeho realizací dosud váhali.

Foto: Archiv čtenářky

Pokoj pro hosty

Foto: Archiv čtenářky

Majitelé domu sladili interiér do trojice osvědčených barev - šedé, hnědé a bílé. Osvěžující výjimkou je světle modrá barva povlečení v pokoji pro hosty.

Tak jako bývá někdy stavba domu důvodem k rozchodu manželů, u jiných párů je tato životní událost dalším tmelicím prvkem už tak dobře fungujícího vztahu.

Právě tak to bylo zjevně i v případě naší čtenářky, která si pochvaluje: „Na všem jsme se s manželem naprosto shodli, vše nám vyhovuje, jsme zde rádi.”

Foto: Archiv čtenářky

Do domu se vchází přes malou, zastřešenou terasu.

Foto: Archiv čtenářky

Z terasy je hezký výhled do poklidné, upravené zahrady.

„Vždy jsem byla okouzlena architekturou a moderním designem, promyšlenými celky s důrazem na detail. Mé představy o moderním designu splňuje kombinace nadčasových, čistých a funkčních řešení, propojených moderními technologiemi a kvalitními materiály. Věřím, že mé nadšení se v našem domě alespoň trochu promítá,“ uzavírá Alice svůj dopis.

Foto: Archiv čtenářky

Zahradu majitelům navrhla architektka Ing. Kateřina Kopecká, do realizace se ale pustili již sami.

Foto: Archiv čtenářky

Na pozemku si majitelé ponechali i malý, smíšený hájek.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám