Hlavní obsah

Jaký nábytek do obývacího pokoje? Řiďte se prostorem i svými potřebami

Právo, Sylva Svobodová

Co potřebujeme v obývacím pokoji? Pohodlné sezení, odkládací stolek, relaxační křeslo s lampou, jednoduchou nábytkovou sestavu, televizor, knihy, umělecké předměty i vzpomínkové dekorace z cest.

Foto: JITONA (2x)

Obývací stěna Country Inn ve venkovském stylu z masivní borovice, komoda 16 700 Kč, TV komoda 10 070 Kč, vitrína 16 400 Kč, konferenční stolek 15 990 Kč, závěsný regál 3390 Kč a nízká komoda 17 620 Kč.

Článek

Obývací pokoj je místem setkání s rodinou a přáteli. Obvykle jde o největší místnost a toho je dobré využít. Prostor bychom neměli tzv. zaplácnout pouze velkou sedačkou a televizorem na stěně.

Foto: KIKA

Nábytková stěna Tango má korpus v dekoru dub, přední plochy bílý vysoký lesk, osazení dub rýhovaný, š/v/h: 297 x 197 x 45 cm, cena 18 999 Kč.

Je příjemné, když je to místo, kde si můžeme i v klidu číst, děti kreativně tvořit. Je špatně, pokud je obývací pokoj zařízen pouze s ohledem na návštěvy: my v něm žijeme, pohybujeme se a relaxujeme. Ať je tedy pohodlný, útulný a praktický!

S ohledem na praktičnost

Obývací pokoje jsou často propojené s kuchyní, a tak se zařízením opatrně! Nábytek, styl i barevné provedení musí ladit s celkovou koncepcí, nedopusťme v prostoru chaos! Vše má mít svoji funkčnost.

Foto: BONAMI

Jednoduchá knihovna namísto bytelné obývací stěny určitě osloví mladou generaci. Působí sofistikovaně a kromě knížek na ni lze vystavit i různé interiérové doplňky. Vzdušný kousek od značky Zuiver se hned tak neokouká. Cena 9990 Kč.

Také pozor na počet kousků: určitě méně je více. Příjemně je nám v prostoru, kde se necítíme stísněně.

Barevná kombinace a styl jsou osobní záležitostí, preferujme, co se nám líbí, a nehleďme pouze na trendy z katalogů. Nemusíme se bát postavit v blízkosti moderní sedačky komodu po babičce, ke které máme vztah.

Foto: BONAMI

Dánská značka Softline je symbolem kvalitního nábytku. V kolekci má i nadčasové křeslo Eden, které je ergonomicky dokonalé. Cena 22 390 Kč.

Televizor má v obývacím pokoji své místo, oblíbené jsou velkoobrazovky zavěšené na stěně. Musíme si ale uvědomit, že takové domácí kino patří pouze do velké místnosti, TV je dobré sledovat ze správné vzdálenosti.

Foto: BONAMI

Kdo rád lenoší a fandí retro stylu, bude mu milá sedačka Alva od značky Wintech. Je to krásný kousek, zajímavý i barevným provedením. Cena 9990 Kč.

Platí: úhlopříčka obrazovky vynásobená třemi rovná se vhodná vzdálenost. Promyslíme i výšku umístění: střed obrazovky má být ve výšce očí sedícího člověka.

Obývací pokoj a osvětlení

Kromě centrálního svítidla se vyplatí i doplňkové osvětlení (s měkkým a rozptýleným světlem), protože vykouzlí tu správnou atmosféru.

Praktická jsou tělesa se stmívačem, intenzitu světla pak regulujeme podle nálady a potřeb.

Foto: TRACHEA

Jemný povrch dělá z každého odstínu hebký sen. T.acrylic mat je moderní akrylátový povrch, který kromě zajímavé barevné škály nabízí i praktickou vlastnost: dokáže eliminovat tvorbu otisků prstů. Cena od 2420 Kč/m2.

Pořiďme si tedy různé stolní lampičky, nástěnné bodovky osvětlující obrazy, dekorace, police s knihami. Zkrátka kombinujme a vytvářejme mnoho světelných scén.

Z čeho se vyrábí nábytek

Laminát: vícevrstvý materiál, který musí mít nosný podklad, na nějž se pak nalisuje. Je odolný vůči poškrábání, lze ho ohýbat. Nejvíce pevný je vysokotlaký HDF laminát.

Foto: TRACHEA

Dřevěné dekory jsou nestárnoucí, a proto oceníme novinku na trhu: nelson - fóliovaný dřevodekor, který připomíná světlé rostlé dřevo s výraznou kresbou dřevních vláken. Cena 2200 Kč/m2. TRACHA

Deska MDF a lak: používá se na čelní dvířka, která se plošně frézují, jsou opatřena vrstvou polyuretanového laku v lesku či matu podle vzorkovnice RAL. Moderní, nadčasové a odolné.

Foto: GWINNER

Kolekce Belano je typická minimalistickým stylem, strohými tvary. Sestava nabízí praktické uspořádání pro multimediální zařízení a četné odkládací plochy.

Deska MDF a fólie: středně tvrdá dřevovláknitá deska umožňuje kvalitní zpracování povrchu, často se plošně frézuje, poté zabrousí a potáhne odolnou fólií.

Masiv: cenný materiál, který nabízí originální kresbu a zabarvení přírodního dřeva. Náročnější cenově i na údržbu.

Foto: JITONA

Nadčasová masivní sestava Catano, velká komoda za 27 930 Kč, vysoká vitrína 22 150 Kč, TV komoda 11 200 Kč, vitrína nízká 21 020 Kč a police 2950 Kč.

Dýha: tenký plátek dřeva na nosném podkladu, má různé kresby dřeva. Je to přírodní materiál, který mění v průběhu let mírně svoje zabarvení. Dýhu lze namořit na různé odstíny.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám