Hlavní obsah

Infrasaunu vybírejte i podle druhu dřeva

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U infrasaun jsme si už tak nějak automaticky zvykli, že se vyrábějí ze dřeva. Proč je to ale právě tento materiál a které jeho vlastnosti se při saunování nejvíce využívají? Na to jsme se ptali prodejců a výrobců těchto doplňků domácnosti.

Foto: Mountfield

Dřevo v interiéru infrasaun bývá bez jakékoli povrchové úpravy, aby se při saunování do vzduchu neuvolňovaly žádné škodlivé látky.

Článek

Když začali výrobci navrhovat první infrasauny, prakticky ani nepřemýšleli nad jiným materiálem, než nad dřevem. Vyšli z charakteru klasických saun, které jsou rovněž dřevěné.

Na infrasauny se používá téměř výhradně dvou druhů dřeva. Buď je to kanadský jedlovec, tzv. hemlok, anebo červený cedr. „Hemlok je extrémně stabilní, minimálně pracuje a nekroutí se. Toto dřevo nemá žádné suky a vyniká téměř nulovou smolnatostí. Jeho světlehnědý až růžový tón vytváří jedinečný a charakteristický obraz.”

„Typické jsou také tzv. minerální zárůsty, které vytvářejí nahodilé tenké proužky, zvýrazňující strukturu dřeva. Je ideální pro lidi s alergiemi, neboť nevydává žádnou vůni a neobsahuje pryskyřici. Jedlovec je osvědčená kvalita,“ říká Lenka Benešová ze společnosti Albixon.

Foto: Albixon

Jedním z nejčastěji používaných druhů materiálů na výrobu infrasaun je tzv. hemlok, neboli dřevo jedlovce kanadského.

Dřevo červeného cedru je naopak charakteristické vysokým obsahem esenciálních olejů, které se při saunování uvolňují a působí tak blahodárně na tělo i duši. I cedr je navíc velice trvanlivý, nemá prakticky žádné suky a navíc má ze všech druhů dřev nejlepší tepelně izolační vlastnosti. Ač se nejpoužívanější druh cedru na výrobu infrasaun nazývá červený, jeho barevná škála zahrnuje snad všechny odstíny, od tmavě hnědé až po světlou máslovou.

Přestože se dřevo infrasaun velmi dobře dokáže vyrovnat se změnami teplot souvisejícími s jejím používáním, výrobci důrazně varují uživatele před jejich instalací v jiném prostředí než v interiéru. K tomu nejsou uzpůsobeny, ani vybaveny.

Souvisí s tím mj. i fakt, že dřevo infrasaun je ošetřené pouze zvenčí, a to ještě jen bezbarvým lakem. „Interiér infrasauny je vždy bez jakékoliv povrchové úpravy, aby během infrasaunování nedocházelo k jakémukoliv uvolňování nežádoucích látek,“ vysvětluje Martin Šerák ze společnosti Marimex.

Foto: Marimex

Sauna Picollo je vyrobena ze dřeva červeného cedru a hemloku.

Právě toto hledisko bychom měli mít na paměti při pozdější péči o dřevo infrasaun. Rozhodně bychom je neměli ničím mořit, nebo natírat barvou či dále lakovat. Při rozehřátí sauny by se jinak z těchto chemikálií mohly začít uvolňovat jedovaté látky.

Ze stejného důvodu nepoužíváme při čištění sauny ani chlórové přípravky. Vždy volíme pouze prostředky určené k čištění infrasaun a saun. Rozhodně nic nezkazíme jen navlhčeným hadříkem, eventuálně parafínovým olejem.

Staly se hitem v českých domácnostech

Infrasauny jsou už třetí sezónou velkým hitem. To potvrzuje i Jakub Nováček ze společnosti Mountfield. „Infrasaunu si doma sami složíte za půl hodiny a jediné, co potřebujete pro její provoz, je klasická elektrická zásuvka na 230 V. A v porovnání s klasickou saunou, včetně provozních nákladů, stojí infrasauny zlomek cen klasických finských saun,“ říká.

Pro udržování běžné hygieny je pak vhodné opět čistit nejvíce namáhané povrchy vhodným přípravkem. Pro veřejné sauny a prostory, kde se střídá velké množství lidí, je vhodné také používat dezinfekci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám