Provence je životní láskou paní domu, a proto prodává její produkty. „Chtěla jsem dům připomínající jižní kraje a projektový ateliér Villa se na českém trhu tomuto stylu přiblížil nejvíc. Cítíme se v něm s manželem výborně.“

Manželé vycházeli z nabídky ateliéru pouze orientačně – nezvolili si žádný z typových projektů, ale vytvořili spolu s Ing. arch. Jiřím Houšou individuální projekt přímo na míru svým požadavkům.

Do detailů dotažená stavba je harmonicky usazená do zahrady, kam směřuje i dlážděná terasa s venkovní vířivkou a bazénem.

Do detailů dotažená stavba je harmonicky usazena do zahrady, kam směřuje i dlážděná terasa s venkovní vířivkou a bazénem.

FOTO: Robert Virt

„Upravili jsme dispozice interiéru přesně podle přání investora – rozvolněné přízemní podlaží získalo na zdobnosti díky sloupu a přepážce s cihlovým obkladem. Nemají funkci nosnou, ale spolu se stropním obloukem vizuálně oddělují obývací pokoj od prostoru chodby a schodiště. Oproti běžnému velkoformátovému zasklení vnějších otvorů jsme také zvolili skla tabulková, která sice znamenala výrobní obtíže, ale více odpovídají představě majitelky o zvoleném stylu,“ říká autor studie.

Příjezdová plocha k dvojgaráži, dlážděná kostkami, je stejně malebná a pečlivě upravená jako celé okolí stavby.

Příjezdová plocha k dvojgaráži, dlážděná kostkami, je stejně malebná a pečlivě upravená jako celé okolí stavby.

FOTO: Robert Virt

Mnoho dalších stavebních detailů nahrává zdobnosti interiéru zvýrazněné kombinací rustikálního nábytku s exotickými solitéry z obchodu paní majitelky.

Otevřenost prostoru

Vytříbený vkus paní domu se odráží v pečlivě komponovaném vybavení i souladu pastelových barev s nezbytným květinovým vzorem.

Z něžných tónů lehce vybočuje pouze černobílá koupelna v přízemí, naopak zelenobílá koupelna v podkroví se dvěma ložnicemi a prostornými šatnami plně koresponduje s jemnou barevností celku.

Jídelnu od kuchyně oddělují dva schůdky. Dvojí úroveň zvýrazňuje klenutý oblouk stropního překladu. Diagonální rozdělení prostoru dává interiéru jemnou dynamiku.

Jídelnu od kuchyně oddělují dva schůdky. Dvojí úroveň zvýrazňuje klenutý oblouk stropního překladu. Diagonální rozdělení prostoru dává interiéru jemnou dynamiku.

FOTO: Robert Virt

Z jednoduše řešeného horního podlaží, které obývají děti, sestupuje dvojramenné schodiště do hlavní společné obytné části domu. Ta je stropními oblouky vizuálně rozdělena na kuchyni, jídelnu a obývací pokoj.

Sofa bohatě obložená polštářky naplňují obývací pokoj pohodlím, k němuž patří i praskání ohně v krbu. Jeho kamenné obložení má rovněž francouzského ducha.

Sofa bohatě obložená polštářky naplňují obývací pokoj pohodlím, k němuž patří i praskání ohně v krbu. Jeho kamenné obložení má rovněž francouzského ducha.

FOTO: Robert Virt

Funkci stropních aplikací podporují také dva schody – kuchyň je vyvýšena nad ostatní části prostoru přízemí. Otevřené dispozici přízemí nahrávají francouzská okna spojující vnitřní pohodlí se stejně útulným bezprostředním okolím domu.

V přízemí však najdeme i část určenou pouze odpočinku – prakticky lze z ložnice rodičů vstoupit přes šatnu do koupelny se dvěma sprchami a párem umyvadel.

Podkrovní ložnice zachovávají zdobný styl přízemí, s nímž výborně koresponduje benátský štuk na stěnách. Zdobná zrcadla a lampy patří k francouzskému šarmu.

Podkrovní ložnice zachovávají zdobný styl přízemí, s nímž výborně koresponduje benátský štuk na stěnách. Zdobná zrcadla a lampy patří k francouzskému šarmu.

FOTO: Robert Virt

Dům obklopuje po celém obvodu dlážděná terasa, ve výklencích tvoří příjemná zákoutí zvoucí k posezení. Ústředním bodem letního odpočinku je však prostor mezi dvěma rameny rodinného domu, otevřený panoramatickému výhledu do krajiny.

Přestože je zákoutí orientováno na sever, sluneční lázně si mohou majitelé dostatečně užít u vířivky zapuštěné do terasy nebo u bazénu několik schůdků vzdáleného od stínu stavby.

FOTO: Robert Virt

Lícové zdivo fasády kombinované s krémovou omítkou dobře koresponduje s celkovým záměrem investorů vytvořit na okraji středočeské vísky oázu s nádechem Středomoří. Maximální otevřenost slunci podtrhává také letní jídelna v podobě prosklené zimní zahrady napojené na kuchyň.

Teplo po celý rok

Nepodsklepená stavba s dvougaráží se svým zateplením pláště blíží kategorii nízkoenergetických staveb.

„Projekt je proveden kvalitními technologiemi, konstruovaný na malou tepelnou ztrátu. Také díky vytápění tepelným čerpadlem se dům dostal do kategorie A,“ vypráví architekt Jiří Houša.

Půdorys ve tvaru písmene T se zkosenými rohy vytváří příjemná zákoutí k posezení. Stylový ratanový nábytek je pohodlný a koresponduje s interiérem domu. Prosklená jídelna na jižní straně domu připomíná zimní zahradu.

Půdorys ve tvaru písmene T se zkosenými rohy vytváří příjemná zákoutí k posezení. Stylový ratanový nábytek je pohodlný a koresponduje s interiérem domu. Prosklená jídelna na jižní straně domu připomíná zimní zahradu.

FOTO: Robert Virt

„Tradičně používáme vypracovaný konstrukční systém, který s každou novou stavbou vylepšujeme. Jedná se o trojvrstvou sendvičovou konstrukci s vnitřní nosnou zdí z keramických bloků Porotherm. Je zabalená do čedičové minerální vlny. Izolační jádro stavby je z vnější strany obloženo lícovým zdivem, tedy fasádou z režných cihel propojenou s vnitřními vrstvami pomocí spon snižujících ztráty tepelných mostů stavby. Izolační vrstvy na základové desce i krovu jsou natolik silné, že udrží velmi dobrou tepelnou pohodu po celý rok.“

K příjemné atmosféře přispívá v obývacím pokoji také krb, který doplňuje podlahové vytápění instalované pod masivními dřevěnými podlahami v obou podlažích.

Článek připravila redakce časopisu MŮJ DŮM.