Hlavní obsah

Dřez by měl být praktický a ladit stylem i tvarem s kuchyňskou sestavou

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr dřezu ovlivňuje fakt, zda máme myčku. Pokud ne a dřez slouží i na mytí nádobí, potřebujeme provedení s velkým odkapem. Jestliže ale plánujeme do nové kuchyně i myčku, lze vybrat menší dřez bez odkapové části a vyšetřené místo využít na pracovní plochu.

Foto: BLANCO (3x)

Údržba a hygiena je v kuchyni důležitá. Kompozitní materiály jsou snadno čistitelné, odolné proti poškrábání, skvrnám, nemění v čase svoji barvu.

Článek

Dřez je nedílnou součástí kuchyňské sestavy a musí do ní zapadnout jako kamínek do mozaiky. Měl by se perfektně hodit stylem, tvarem, velikostí, materiálem a odstínem.

Foto: BLANCO

U dřezu se odehrává zhruba 60 % všech prací v kuchyni. Není to jen místo na oplachování, ale i šikovná pracovní deska s profilovaným prkénkem, na které lze nakrájet zeleninu. Na odkapání surovin slouží různé nerezové mističky.

Dřez proto vybíráme až v poslední fázi, kdy už máme jasno, jak bude naše nová kuchyň vypadat.

Nezapomeneme v souladu s dřezem volit i baterii a praktické doplňky: odkapávací misky, krájecí dřevěné desky, které přesně pasují na velikost dřezu, drátěné koše na nádobí, ale třeba i dávkovač saponátu.

Foto: BLANCO

Nerezový dřez s odkapávací plochou je praktický, tento materiál odolává vysoké teplotě a nevadí mu ani odložený horký hrnec. Nerez se dobře udržuje v čistotě, v případě tvrdé vody ale mohou být vidět zaschlé kapky.

Ceny dřezů začínají zhruba na 2000 Kč, ale umí se vyšplhat i hodně přes dvacet tisíc. Určitě se vyplatí investovat do kvality, ale nemusíme hned pořizovat nejdražší výrobek.

Stačí sledovat cenově výhodné sety, kde se dřez prodává „v jednom balíčku“ i s baterií a oba produkty pak vyjdou zhruba kolem 5000 Kč.

Výběr materiálu

Velmi oblíbená je chromniklová ocel (nerez), která je odolná vůči korozi, poškrábání, nevadí jí vysoké teploty. Nerez se skvěle čistí, ale mohou na něm být patrné zaschlé kapky od vody.

Nabízí tři varianty povrchové úpravy: hladká, jemná mikrostruktura a hrubší tkaná struktura. Vyrábí se v provedení lesk či mat, ten je praktičtější na údržbu.

Foto: FRANKE

Luxusní nerezový jednodřez s odkapem a malým dřezem, vhodný pro horní montáž i pro zabudování do roviny, spodní skříňka od 600 mm. Má antibakteriální vrstvu , která chrání dřez před bakteriemi. Vítěz soutěže Red Dot Design Award 2013, cena 17 250 Kč.

Sklo – nerez je elegantní kombinace, hodí se do ryze moderních kuchyní. Sklo je pevné, nadčasové, dobře se udržuje. Skvěle vypadá varianta černé nebo bílé sklo s nerezovou vaničkou.

Granitové dřezy a jim podobné kompozitní materiály obvykle tvoří z 80 % křemičitý písek (žula) a z 20 % jde o polymerovou pryskyřici. Granit je žádaný materiál, který se nabízí v různých barevných odstínech a lze s ním kreativně pracovat.

Odolá krátkodobým teplotám do 280 °C. Je hladký, příjemný na dotek, perfektně se čistí a udržuje, je odolný vůči skvrnám a poškrábání.

Foto: FRANKE

Fragranitový jednodřez s odkapovou plochou, spodní skříňka od 450 mm, dostupný v 8 barevných odstínech, cena 9540 Kč.

Tectonite je novodobý syntetický materiál s báječnými užitnými vlastnostmi. Jeho speciální povrch s příměsí skelných vláken zajišťuje odolnost a pevnost.

Materiál je 100% recyklovatelný, poškrábání je nemožné, chemikálie a kyseliny, různé čisticí prostředky mu nevadí.

Foto: FRANKE

Tectonitový dřez s odkapávací plochou a malým dřezem, spodní skříňka od 600 mm, dřez má designově skrytý přepad, dostupný ve 4 barevných provedeních (černá, hnědá, kávová, bílá). Cena 5358 Kč

Keramika je osvědčený materiál hezký na pohled i dotek, snadno se udržuje. Má jemné kontury, atraktivní barvy, je odolný proti kyselinám, poškrábání i skvrnám.

Foto: IKEA

Dvojitý dřez, materiál glazovaná keramika, délka 83 cm, hloubka 66 cm, výška 25 cm. Cena 4340 Kč.

Velikost a tvar podle typu sestavy

Velikost a tvar dřezu je potřeba sladit s velikostí a stylem kuchyně. Velikost se volí podle rozměru dřezové skříně, do níž se bude vsazovat, obvykle jde o 60 cm. Tvary jsou různé: hranaté, některé jsou zaoblené, kulaté, rohové.

Foto: OBI

Někdo chce využít tzv. hluché místo na pracovní desce a pořídí si rohový dřez. Zde nerez s odkapávací plochou, cena 2899 Kč.

Můžeme mít i jednoduchý jednodřez, nebo praktičtější dvojdřez, ve kterém se lépe třídí suroviny, oplachuje a odkládá nádobí. Příjemná je i odkapávací plocha nebo krycí pojížděcí deska, která je vlastně další pracovní plochou.

Foto: OBI

Jednoduchý kulatý dřez pro singl domácnost. Průměr 43,6 cm, materiál nerez, cena 1799 Kč.

Montáž

Dřez lze montovat do roviny nebo pod desku. Kompozitní a přírodní materiály se obvykle hodí k dřezům pod pracovní desku. Je to oblíbená varianta, decentní na pohled, nezmenšuje velikost pracovní desky.

Foto: SIKO

Komfortní dřez má hloubku minimálně 190 mm, v mělkých dřezech se hůře oplachují pekáče a větší nádobí. Důležité je ale vybrat dřez i v závislosti na naší výšce, abychom se při mytí nehrbili.

Dřez do roviny s pracovní deskou je naopak na pohled více nápadný, drobky a nečistoty lze přímo z odkapávací plochy spláchnout do výlevky.

Údržba dřezů

Nerezový dřez je vhodné po každém použití otřít měkkým hadříkem se saponátem a opláchnout čistou vodou. Skvrny na nerezové oceli jsou povrchové, jde o usazeniny, kterých se zbavíme speciální pastou, třeba CIF.

Rezavé efekty mohou zůstat po drátěnkách nebo kovových předmětech, které dlouhodobě leží v dřezu, není to vada nerezu, protože ten za normálních podmínek nekoroduje.

Granitové dřezy jsou extrémně odolné, ale mohou se na nich objevit šedivé či bělavé skvrny. Je to dáno kvalitou vody, ta tvrdí je pro dřez náročnější.

Aby granitový dřez pěkně vypadal, vyhneme se používání kovových čisticích houbiček a drátěnek, protože jejich kovové části mohou na povrchu reznout. Také se snažíme vyhnout pádu ostrých předmětů, např. nože, který může povrch naštípnout, poškrábat. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám