Hlavní obsah

Úsporné vodovodní baterie šetří finance

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní vodovodní baterie jsou čím dál víc dokonalé. Jsou komfortní, pěkně vypadají a současně snižují průtok vody z kohoutku. Jak to dokážou?

Foto: ORAS (2x)

Bezdotyková dřezová baterie Optima (od 6292 Kč) je úsporná a hygienická. Má digitální displej ukazující aktuální teplotu, kterou si lze přednastavit. Teplotu i průtok lze ovládat dvěma postranními páčkami. Je vybavena ventilem pro připojení myčky nádobí.

Článek

Velká spotřeba vody v domácnosti a následné vysoké platby nás nutí přemýšlet o tom, kde a jak lze ušetřit.

Nenecháme téct vodu při mytí nádobí zbytečně, radši si koupíme úspornou myčku, využijeme omezovače vody při splachování, budeme se spíše sprchovat než koupat. A hlavně si pořídíme kvalitní a funkční baterie.

Foto: PRODÁVÁ KERAMIKA SOUKUP

Kuchyňská senzorová baterie ke dřezu Kludi I E-GO (15 552 Kč) s napájením na 6V lithium baterii. Optoelektronické čidlo pouští vodu při pohybu v dosahu paprsku senzoru (pod výtokem) a ihned průtok zastaví, když pohyb ustane. Tak přináší úsporu až 66 %.

Kritéria pro výběr

Zásadní je kvalita, dlouhodobá spolehlivost, úspora spotřeby vody, tichý chod, pohodlné ovládání páky a záruka minimálně 5 až 8 let s tím, že solidní firma vyřeší reklamaci na místě. U nástěnné baterie hraje roli rozteč (100 nebo 150 mm).

Druhy baterií
UMYVADLOVÉ — stojánkové, stojánkové vysoké, nástěnné podomítkové
SPRCHOVÉ — nástěnné, podomítkové, sloupy, panely
VANOVÉ — nástěnné, podomítkové, stojánkové na okraj vany, stojánkové na podlahu
BIDETOVÉ — stojánkové
DŘEZOVÉ — stojánkové, stojánkové s výsuvnou sprchou, nástěnné
Foto: RAVAK

Kuchyňská dřezová stojánková baterie Chrome (4690 Kč) se zárukou 5 let, má flexibilní připojovací hadičky 360 mm o průměru G3/8, je vhodná ke dřezu nebo většímu umyvadlu.

I do kuchyně volíme baterie funkční a designové. Trendem jsou termostatické s možností přepnutí na běžný proud vody u spršky s výsuvnou hadicí a velkého rozsahu při otáčení ramene baterie. V kurzu jsou také baterie bajonetové neboli sklápěcí pod okno, nerezové nebo v barvě dřezu.

Instalaci i servis baterií přenecháme odborníkům.

Foto: RAVAK

Vanové nástěnné baterie Chrome (od 4 990 Kč) s roztečí 150 mm. Keramická kartuš má průměr 35 mm, lze kombinovat s vanami Chrome, ale jsou vhodné i k ostatním vanám.

Foto: IDEAL STANDARD

Umyvadlová baterie Connect Blue (3675 Kč) s odtokovou garniturou, s technologií IdealPure® (oddělené vodní cesty v těle baterie) a CLICK.

Výhody pákových baterií

Pákové baterie oproti kohoutkovým výrazně zkracují dobu potřebnou k nastavení požadované teploty vody a jsou tak přibližně o 30–40 % úspornější.

Na míchání teplé a studené vody v baterii se podílí kartuš. Tento mechanismus je součástí každé baterie, stará se o otvírání, zavírání a mixování teplé a studené vody.

Využívají se k tomu keramické destičky – plošky uvnitř těla kartuše, které přes sebe jezdí do všech stran podle pohybu páky u baterie. Tím se reguluje nastavení teploty a průtoku.

Foto: PRODÁVÁ KERAMIKA SOUKUP

Vysoká designová umyvadlová baterie Kludi Balance White (11 149 Kč) v moderní povrchové úpravě bílá/chrom se hodí k umyvadlům na desce. Integrované díly pod kartuší a v perlátoru dosahují úsporného průtoku formou přirozeného proudu vod.

Foto: RAVAK

Podomítková baterie Chrome (3490 Kč) s přepínačem je určena pro sprchové kouty s pevnou a ruční sprchou nebo k vanám s napouštěním přepadem a možností sprchování. Baterie lze kombinovat s ostatními výrobky stejnojmenného konceptu.

Odborníci nedoporučují příliš levné baterie, protože mají pod chromem tělo ze slitin kovů a celoplastové kartuše, které se dříve poškodí a tolik nevydrží. U kvalitních baterií jsou těla kartuší mosazná a mají tak delší životnost.

Páková baterie šetří spotřebu vody nejen díky rychlému nastavení, ale také se snadno ovládá. Průtok vody lze zastavit jednoduchým pohybem i s plnýma rukama.

Foto: IDEAL STANDARD

Umyvadlová baterie Gio (4175 Kč) s úsporným perlátorem (5 l/min), vč. odtokové garnitury.

Bezdotykové jsou hygienické i úsporné

Bezdotykové baterie mají z hlediska úspor ještě vyšší účinnost. Poskytují pouze takové množství vody, které je nezbytné pro aktuální potřebu, a není nutné se jich vůbec dotýkat. Spouštějí se pouhým pohybem ruky pod baterií v dosahu paprsku senzoru a voda má teplotu a tlak, jaký si předem přednastavíme.

V porovnání s běžnými bateriemi uspoří více než 60 %, protože uvolní jen malé množství vody na jedno spuštění. Hodí se zejména na mini umyvadla pro oplachování rukou. V případě nastavení senzoru na delší časový úsek se dají využít i do sprch.

Foto: IDEAL STANDARD

Idealrain Cube Lux (21 562 Kč) je sprchový systém s termostatem Ceratherm 100, ultra plochou otočnou hlavovou sprchou 300 x 200 mm (12 l/min) a 3-funkční ruční sprchou 100 x 100 mm (6l/min).

Kombinované senzorové baterie se používají také v kuchyních ke dřezu. Při provozu na senzor teče konstantní úsporný proud vody s průtokem 5 l/min. Baterii lze ale ovládat i pákou a zvýšit tak průtok až na 15 l/min, např. když potřebujeme rychle natočit plný hrnec vody na vaření.

Termostatické baterie

Termostat sníží množství spotřebované vody a energie potřebné na její ohřev až o 50 %, hlavně při sprchování. Zkracuje totiž dobu nutnou pro nastavení na požadovanou teplotu.

Foto: BAUHAUS

Umyvadlová baterie Merida chrom, s LED nástavcem, podle teploty vody mění barvy 1890 Kč.

Baterie fungují na principu automatického míchání vody. Jejich ovládání je jednoduché a bezpečné. Nastaví se jen teplota vody a síla průtoku. Baterie bývají vybaveny omezovačem horké vody, který zabrání nechtěnému nastavení teploty nad 38 °C. Tuto pojistku oceníme hlavně v domácnostech s malými dětmi a seniory. Oproti klasickým pákovým bateriím jsou sice dražší, ale o to výkonnější.

Foto: ORAS

Optima stylová umyvadlová páková baterie (od 4223 Kč) je kombinací chromu a tmavě šedé, která se hodí do všech koupelen. Vyznačuje se snadným ovládáním páky, kdy si pohodlně jednou rukou nastavíme množství i teplotu vody.

Značkové kvalitní baterie mají stabilní teplotu i ve chvíli, kdy se změní tlak a průtok vody.

Baterie, vybavené funkcí na snížení množství protékající vody na 50 %, přinášejí další úspory.

Perlátory a spotřeba vody

Vodu uspoří i baterie s perlátorem, který ji mísí se vzduchem. Díky tomu jí kohoutkem proteče o 40–50 % méně. Vytékající voda působí měkce, ale přitom si zachovává dostatečný proud.

Perlátory jsou buď zabudované, kdy baterie obsahuje speciální vzduchové trysky, nebo je můžeme koupit jako samostatný nástavec, který snadno našroubujeme jako koncovku na stávající baterii a nemusíme ji tak měnit celou.

Foto: RAVAK

Umyvadlovou stojánkovou baterii Neo (2190 Kč) si lze vybrat bez výpusti nebo s výpustí a s táhlem.

K úspoře vody pomůžou i omezovač průtoku vody nebo samostatný stop ventil, které se šroubují na sprchovou hadici.

Víte, že…

...průměrná spotřeba vody u nás se pohybuje kolem 130 litrů na osobu za den (mytí nádobí, praní, vaření, hygiena a další každodenní úkony),

…průměrná spotřeba vody sice od roku 2000 klesla o více než 30 litrů, i když prostoru pro úspory je stále dost!

Reklama

Související témata:

Související články

Sušičky ovoce a zeleniny využijeme po celý rok

Sušení je jedním z nejzdravějších způsobů, jak uchovávat potraviny. K sušenému ovoci a zelenině se nepřidávají žádné konzervační látky, cukr, sůl nebo barviva....

Výběr článků

Načítám