Hlavní obsah

Venkovní dlažba má ladit s okolím domu, důležitá je i bezpečnost

Právo, Karolina Černá

Díky moderním technologiím je už každá dlažba od seriózních výrobců mrazuvzdorná a protiskluzová, bezpečnější a navíc příjemnější na dotek.

Foto: PIEDRA

Kamenný koberec poslouží dobře plochým chodidlům. Cena od 275 Kč/m2

Článek

Na trhu jsou k dostání dlažby s neviditelnými spoji nebo mají jednotlivé díly naopak tak zajímavé tvary, že právě spoje vytvářejí na povrchu originální kresbu.

Při výběru venkovní dlažby hraje roli její vzhled – měl by ladit s případnými venkovními obklady domu, se schodištěm a terasou.

Nákup a pokládka

Podle toho, jaké námaze a nárokům venkovní dlažbu vystavíme, nám odborník v prodejně doporučí sílu dlažby.

Foto: KERAMIKA SOUKUP

Imitace páskových cihel série St. Gallen z keramiky, rozměr 30 x 30 cm. Cena 369 Kč/ks.

Budeme po dlažbě posunovat těžší kovové židle? Pak by měla být otěruvzdorná (a v tomto případě i velkoformátová, aby nohy židlí při posunutí nezajely do spár). Otěruvzdornost má označení PEI, dělí se do pěti kategorií. Čím vyšší stupeň, tím vyšší odolnost. Pro exteriér jsou vhodné dlažby PEI 4 a PEI 5.

Zejména v blízkosti bazénu by měla být dlažba protiskluzová. Pro terasy a venkovní prostory je vhodná skupina označená R9 a R10.

Foto: BEST

Dlažba Korzo, povrch Standard, barva colormix sahara. Cena 460 Kč/m2

Drtivá většina výrobků je mrazuvzdorná, mrazuvzdornost souvisí s nasákavostí, obvykle by měla být E ≤ 0,5 %.

Pokládku dlažby svěříme odborníkům, kteří vytvoří správný sklon dlažby nutný pro odvod vody, aby se na povrchu nevytvářela jezírka nebo voda nestékala k domu. Jednotlivé díly řemeslníci pokládají se znalostí roztažnosti materiálu a neprodyšnosti, které kladou nároky na kvalitu a typ pokládky podle doporučení výrobce.

Foto: DITON

Dřevo imitace Dub – dlažba s krásou dřeva a vlastnostmi betonu. Cena od 131 Kč/kus.

Při nákupu se zajímáme o údržbu materiálu, abychom amatérským ošetřením nepoškodili povrch dlažby.

Beton jako imitátor

Beton dokáže imitovat kámen, dřevo, keramiku i obklady s patinou. Patří mezi oblíbené a levnější materiály. Klasikou je betonová zámková dlažba (jednotlivé segmenty se do sebe uzamykají), dále její varianta – dlažba zatravňovací, kdy otvory prorůstá trávník a dobře vsakuje vodu.

Foto: BEST

Betonová dlažba Rapsodia, povrch Standard, barva colormix arabica. Cena 555 Kč/ks.

Tradičně tvarované dlaždice různých velikostí mají vysokou nosnost, jen tak se nezničí, hodí se pro příjezdové cesty. Vymývaná (neboli vytryskávaná) betonová dlažba vzniká vymýváním drceného kamenina, čímž vznikne speciální drsnější povrch.

Beton vyžaduje vysokotlaké čištění bez použití chemických čistidel. Odstraní se tak mech i mastnota. Po čištění použijeme hydrofobizační nátěr pronikající do pórů betonu, čímž se zamezí sáknutí vody a mastnoty do materiálu. Dlažba si tak dlouho zachová původní vzhled a je odolnější proti dalšímu znečištění.

Kamínky pro zdravé nohy

Plochým chodidlům svědčí chůze naboso po nerovném povrchu. V létě je k tomu spousta příležitostí – tráva, písek, anebo kamínky.

Foto: BAUHAUS

Slinutá dlažba Cala Jet, minimálně viditelné spoje, mrazuvzdorná, protiskluzová. Formát 45 x 45 cm za 699 Kč.

Mezi povrchy s přírodním vzhledem a ozdravujícím povrchem patří bezespárové povrchy tvořené směsí přírodních kamínků (říční kameny nebo také drcený mramor) a speciálního pojiva, např. pryskyřice, tzv. kamenné koberce. Svým vzhledem ladí s prostředím zelené zahrady i s bazénem a příjemně hřejí.

Foto: TOPSTONE

Kamínková podlaha okolo bazénu rychle oschne a neklouže. Cena podle typu od 379 do 484 Kč za m2.

Vhodné kamínky a kameny najdeme v přírodě, do zahrady se hodí oblázky, valouny. O kámen se ale musíme starat. Z přírodního kamene odstraníme mech, hlídáme, aby se mezi spárami neuchytil plevel.

Na kamenné povrchy nepoužíváme přípravky s kyselinou, vsadíme na impregnační nátěry proti pronikání vody.

Cihly a keramika

Díly keramické dlažby mohou prasknout, pokud na ně upustíme něco těžkého a hranatého. Proto už při nákupu dlaždice přikoupíme do zásoby.

Foto: BEST

Dlažba Platen Tergo, povrch tryskaný, formát 40 x 40 x 4 cm. Cena 108 Kč/ks.

Oproti minulosti jsou některé keramické dlažby mrazuvzdorné díky glazovanému povrchu (povrch se sklovinou), obvykle jde o dlaždice slinuté a dlaždice s bílým střepem. Slinutá keramika nabízí mnoho dekorativních úprav terénu.

Dlažba s červeným střepem je porézní, tudíž nasákavá, zamrzlá voda ji může poškodit.

Foto: KERAMIKA SOUKUP

Dlažba série Natural, rozměr: 25 x 25 x 1,4 cm, materiál: keramika. Cena 56 Kč/ks.

Dlažba z pálených cihel se hodí ke klasickým stavením, nejlépe jde-li o nepravidelné střepy nebo o vzhled s patinou. Díky poréznosti materiálu je ale cihla častěji nahrazována imitací z betonu nebo alespoň ošetřena proti vysoké nasákavosti.

Foto: TOPSTONE

Povrch venkovní dlažby ošetříme nejlépe tlakovou vodou.

Optické klamy

Dlažba v pásech vedoucích podélně prostorem ho opticky prodlouží. Dlažba kladená napříč prostor rozšíří a zkrátí. Tento efekt je nejvyšší u pásů a obdélníků.

Vzory volíme jednodušší, které se neokoukají nebo ladí s okolím. Lze jimi oddělovat jednotlivé zóny (odpočinkovou, pochůzkovou). 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám