Hlavní obsah

Dřevěný srub v moderním pojetí jako skvělé místo k odpočinku

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkendový srub určený k celoročnímu užívání slouží majitelům především k odpočinku. Postavený je z masivní severské borovice a vypadá, jako by tu stál odjakživa. Architektura domu respektuje místní krajinu a majitelům poskytuje dokonalé zázemí v krásné přírodě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stylový srub postavený z masivní severské borovice má v přední části otevřenou terasu s pohledem do lesa. Okna a střecha ladí odstínem – odstín tmavý grafit.

Článek

Jak se žije v moderním srubu

Majitelé trvale bydlí v prostorném městském bytě, který jim naprosto vyhovuje. Relaxovat přesto utíkali do staré chaty, která stála takřka na samotě v blízkosti potoka s lesem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Původní chatka v trampské osadě, kterou zbourali a na její místo postavili dřevěný masivní srub.

Chatka však byla malá, nevyhovovala ani technicky, a proto se ji rozhodli zbourat a postavit příjemný víkendový dům. Chtěli dřevěný srub, který k lesu patří, a přitom nabízí moderní bydlení s komfortním zázemím a celoročním provozem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kreativita se cení

Firma Kontio, která srubové domy staví, nabízí několik modelů, ze kterých si zákazník může vybrat. Naši hostitelé však šli ještě dále. Srub si navrhli kompletně sami, aby dokonale vyhovoval jejich požadavkům (velikost, dispozice, počet místností).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přízemí

„Manžel pracuje ve stavebnictví, a tak to pro něho není problém. Měli jsme jasnou představu, jak má srub vypadat, společně jsme ladili i detaily,“ říká hostitelka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Krásná a stylová je kuchyň s retro sporákem a všemi doplňky, které ke kuchyni patří.

Majitelé tedy předložili svůj projekt, který se ve Finsku „přeprojektoval“ na srubovou podobu.

„To opravdu není problém. Díky moderním technologiím a průmyslové prefabrikaci se následně podle jakéhokoli zadání vyrobí srubový dům, včetně přípravy pro elektroinstalace, které jsou vedeny vnitřkem srubových stěn,“ vysvětluje Roman Nábělek z Kontio LogHouses.

Prohlídka začíná…

V přízemí domu je technické zázemí s prostornou předsíní a úložnými prostory, nechybí stylová koupelna s toaletou. Hlavní obytný prostor tvoří otevřená kuchyně s kuchyňskou linkou, jídelním stolem a obývacím pokojem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Krbová kamna nádherně vyhřejí srub v chladnějších dnech. Také se do nich hezky dívá na plápolající oheň.

V interiéru každého zaujme velký krb, který za chladných dní bezpečně vytopí celý prostor. Zařízení je dílem dokonalého vkusu majitelky, která drží venkovský styl i na doplňcích a dekoraci. Obdivujeme i retro sporák s plotnou, na kterém ráda připravuje pokrmy pro celou rodinu.

Klidové zázemí v patře

Do patra se dostaneme po klasických dřevěných schodech, použití kombinace kovu či skla, o kterém se také uvažovalo, bylo zamítnuto. V patře je prostorná ložnice rodičů a dva dětské pokoje. Jeden je mladšího syna a druhý patří …náctileté dceři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Útulný srubový pokoj pro mladšího syna. Nechybí místo na hraní ani psací stůl, u kterého se píšou víkendové domácí úkoly.

Manželé jsou ve srubu moc spokojeni a zpětně chválí i průběh stavby. Základová deska byla realizována za tři týdny, hrubá stavba okolo 5–6 dní včetně příček. Kompletně bylo vše hotové do dvou měsíců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podkroví

„Největší problém se ukázal v dopravě, jak sem dostat stavební materiál. Těžká nákladní auta se bořila, někdy to bylo celkem drama,“ říká už dnes s úsměvem majitel srubu.

Proč je srub oblíbený?

Srub je dřevostavba se vším všudy. Dřevo není schováno za fasádu, masivní trámy jsou odhalené a my naprosto přirozeně vnímáme jeho krásu.

Dřevo vykouzlí v interiéru jedinečnou atmosféru, je prostě útulné. Kromě estetického zážitku přispívá i ke zdravému prostředí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pokoj v horním patře, který obývá starší dcera. Hned na první pohled je jasné, že jejím hobby je jízda na koních.

Dřevo udržuje vlhkost v rozmezí 30–55 %, takže uvnitř srubu je mnohem méně prachu, bakterií a virů. Cítíme se zde příjemně, lépe se nám dýchá a odpočívá.

Bydlení v dřevěném srubu je výhodné i po ekonomické stránce, protože masivní dřevostavby nejsou náročné na spotřebu energie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dřevo na nás dýchá i v koupelně v přízemí a přispívá k dokonalé útulnosti v malém prostoru.

Dřevěná stavba skvěle odolává jakémukoli počasí a je v ní příjemně po celý rok. V létě srub zůstává chladný, v zimě se v něm drží teplo. Během jarních a podzimních měsíců navíc dřevo umí akumulovat energii ze slunce a zpětně ji vydávat do interiéru.

Technická data

Velikost pozemku: 283 m2

Zastavěná plocha: 71,25 m2

Užitná plocha: 118,30 m2

Konstrukce: dřevostavba je ze severské borovice, betonová základová deska, obvodové a vnitřní stěny tvoří roubená konstrukce z lepených hranolů 180 x 195 mm, příčky v přízemí trámová konstrukce, příčky v patře rámová konstrukce.

Skladba střechy: stříkaná mezikrokevní izolace, lehká střešní krytina

Výplně otvorů: plastová okna s izolačními trojskly

Vytápění: krbová kamna, sporák na pevné palivo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám