Hlavní obsah

Nápaditě řešené pískoviště má podobu proutěného hnízda

Novinky, nes

Dětské pískoviště není samo o sobě příliš náročnou stavbou, o to více se však u něj klade důraz na nápaditost. Právě tu totiž jeho uživatelé obyčejně nejvíc oceňují. Jedním z opravdu povedených projektů je návrh schovávačky s pískovištěm pro malé návštěvníky vídeňského muzejního areálu MuseumsQuartier, pod nímž jsou podepsaní architekti z rakouského ateliéru PPAG Architects.

Foto: Simon Oberhammer

Některé proutky jsou svázané k sobě tak, aby vznikly průchody.

Článek

Podstatou pískoviště je útvar vytvořený z živých vrbových větví vodorovně propletených rok starými proutky.

Zatímco vodorovně orientované pruty bylo třeba uříznout, svislé jsou zasazené do pytle s humusem tvořícím dno pískoviště. Vzhledem ke schopnosti vrbového proutí snadno a rychle zapustit kořeny je zřejmé, že celý útvar se stane trvale rostoucí strukturou, která se za nějaký čas promění v tajuplné hnízdo, z něj budou malí návštěvníci muzejního areálu ve vídeňské čtvrti Neubau určitě nadšení.

Foto: Simon Oberhammer

Pomalu obrůstající proutěná konstrukce začíná už poskytovat příjemný stín.

Architekti z ateliéru PPAG Architects zvítězili ve výběrovém řízení, které vedení MuseumsQuartier vypsalo a k práci pak přizvalo designéry Simona Oberhammera a Stefanii Meyerovou. Pískoviště plné života s přirozeným stínem a vbrzku i střechou (až se vrbky pořádně rozrostou) stihlo už nadchnout porotu architektonické soutěže Architizer A+Awards, která projektu letos udělila první cenu v kategorii nazvané Rychle vzniklé a dočasné struktury.

Foto: Simon Oberhammer

Z dálky vypadá pískoviště trochu jako proutěná klec na ptáky.

Přestože pruty vrb vyrůstají ze spodního vaku rovnoměrně po celém obvodu, jsou na některých místech k sobě posvazovány tak, aby vznikly průchody a zároveň otvory, jimiž rodiče mohou na své děti dohlížet.

Foto: Simon Oberhammer

Struktura drží pohromadě díky vodorovnému propletení proutky.

Pro někoho zvláštní název pískoviště, Kagome, byl inspirován nejen japonskou dětskou hrou a s ní související písničkou, v níž se zpívá o ptáčkovi sedícím v proutěné kleci, ale také tradičním košíkářským vzorem propletení.

Foto: Simon Oberhammer

Až vrby povyrostou, bude z pískoviště báječná schovávačka.

Reklama

Související články

Fasádu domu tvoří rám

Každý, kdo tento dům v japonské Hirošimě zahlédne, ví okamžitě, jak se jmenuje - Rám. Jeho dvouvrstvá čelní fasáda snad ani jiný název nepřipouští. Za černou...

Dům, ve kterém by se romantika dala krájet

Málokterý dům se těší takové popularitě a je tak známý ve svém okolí, jako Dům na kůlu neboli Pole House, přehlížející ze své výšiny široké a daleké pobřeží...

Výběr článků

Načítám