Hlavní obsah

Bytové textilie jednoduše promění vzhled interiéru

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to právě bytový textil, který dotváří celkový vzhled interiéru a zútulňuje ho. Textilie vtisknou místnostem novou tvář, obmění je, vnesou do prostoru jinou optiku a dynamiku.

Foto: OPTIMAL (2x)

Závěsy z lehké hladké tkaniny propouštějící denní světlo slouží také jako záclony.

Článek

Současné trendy zahrnují širokou škálu módních směrů od jednoduchých po zdobné, které se inspirují romantickým či rustikálním stylem.

Dominantními závěsnými prvky jsou stále záclony a závěsy, které nejen chrání naše soukromí, ale jsou i příjemnou pastvou pro oči. Moderní technologické postupy dovolují zpracovávat jemné i hrubší tkaniny zajímavým způsobem.

Foto: POLSTRIN

Sympatická pohovka Kery v módním odstínu je ideálním modelem pro milovníky pohodlného povalování a variability. Volné polštáře nabízejí množství poloh a uspořádání podle momentální chuti.

Praktické i dekorativní

Nejen záclony, ale i závěsy poskytují úplné zatemnění nebo jen lehké odstínění. Používají se tradiční přírodní materiály (bavlna, len, hedvábí, vlna), ale také polyesterové materiály i látky s podílem kovu zapracované netradičním způsobem.

Foto: OPTIMAL

Elegantní bílou záclonu s barevnou výšivkou doplňuje pruhovaný závěs z těžší kvalitní látky.

Textilie z umělých vláken imitující bavlnu, vlnu a hedvábí jsou lehké a vypadají dekorativně.

Víte, co jsou koordináty?

Zajímavou kombinací jsou tzv. koordináty, kde se vzor závěsu opakuje v jednodušší nebo průsvitné formě také na zácloně. Záclony i závěsy se šijí do řasicích stuh, efektní je zavěšení na šitá poutka nebo provlečení nerezovými, mosaznými či dřevěnými kroužky.

Foto: IKEA

Květinové vzory všech druhů a velikostí z našich domovů jen tak nezmizí, vytvářejí útulné prostředí.

Jednoduchá elegance

Přírodní styl uplatňujeme v interiérech, kde hraje prim dřevo. Jednoduchý způsob ušití i zavěšení preferujeme u potištěných textilií, které jsou samy o sobě dekorativní a nepotřebují žádné zvláštní zdobení ani řasení. Takové záclony stačí doplnit např. šálem sytější barevnosti.

Stále módní jsou transparentní látky v módních barvách s vetkaným kovem, které se vhodně doplňují se zařízením interiéru. Nadčasové geometrické vzorování se hodí ke klasickému i stylovému nábytku.

Foto: F&F

Ultra měkké materiály a imitace kožešin stejně tak jako tkaniny různých vzorů a textur se objevují na polštářích.

Záleží na způsobu ušití, které může být jednoduché, nebo zdobné. Pruhy, kostky a kruhy budou vždy moderní a dobře kombinovatelné. Pojítkem by měla být barevnost. Látky, které se objevují na závěsech lze uplatnit na přehozech, ubrusech či polštářcích, což celý interiér sceluje.

Vedou přírodní odstíny

K trendovým barvám v bytovém textilu patří přírodní odstíny v tónech benzínu, fuchsie, vápna, medu, ale i živé tóny zelené, tyrkysové a královské modři s opakujícími se vzory a jasnými akcenty.

Foto: IKEA

K módním trendům patří tyrkysová, která se v kombinaci s bílou doplňuje na přehozech i polštářích.

Pro umocnění dojmu se tyto barvy často kombinují s bílou, krémovou nebo šedou. Zatímco jemnější tkaniny se objevují v barevných variacích tón v tónu, směsi matných a lesklých přízí poskytují zajímavý vzhled samy o sobě. Kontrastní tmavé pozadí vytvářejí antracitová, moka nebo černá.

Atraktivní design

Zcela nové textilní kreace představují tradiční barvy a vzory v kombinaci s moderními technikami tisku. Prosazují se intenzivní barvy se senzačními vzory a živými detaily. Objevují se dekorativní prvky v podobě květů všech druhů a velikostí.

Foto: F&F

K sedacím soupravám patří polštáře jednobarevné i se vzory, které teprve poskytují to pravé pohodlí.

Na mnoha dekoračních tkaninách a povlacích na polštáře najdeme také motivy zvířat. Svět bytového textilu dobývají jemné bytosti jako motýli, brouci a vážky před nápadnými barokními vzory a klasickými dekoracemi. Stále více tkanin má jemné strukturované povrchy nebo to jsou látky průhledné v odpovídajících barvách a vzorech.

Styl pro křesla a pohovky

U potahových tkanin se prosazují malé vzory, které jsou vhodné pro kombinování s dekorativními polštáři.

Velká část tkanin má reliéfní povrchy, třeba kosočtverce, kruhy, ale i květinové vzory, které mají charakter jednobarevných tkanin.

Foto: A LA MAISON

Oblibu si získávají textilní kůže pro čalounění nebo na stěny. Jsou hladké, monochromatické a představují umělé imitace kůže, nebo mají módní, reliéfní dekorativní prvky.

Na popularitě získávají i ozdobné venkovní tkaniny vzorované i jednobarevné, odolné vůči povětrnostním vlivům pro terasu, balkón nebo zahradu.

Úžasné možnosti digitálního tisku

Roste podíl tkanin se vzory, které se vyrábějí digitální technologií tisku, která je zvláště vhodná pro opakující se velké vzory či realistické reprodukce.

Foto: POLSTRIN

Novinkou je pohovka Arkas s „mrkavým“ potahem Mosaik. Pohovka není náročná na prostor, je snadno rozložitelná, má kvalitní matrace pro každodenní spaní.

Digitální tisk se stále více objevuje na záclonách, závěsech, lůžkovinách i ubrusech, ale i na tapetách. Výrobci si mohou vybrat z nových technologií, postupů a výrobních metod. Digitální tiskařské stroje nabízejí široké spektrum textilních vzorů s téměř miliónem možných odstínů.

Horké novinky

Digitální tisk nabízí průmyslové zpracování tkanin na míru v krátké výrobní lhůtě.

Hravý je i potisk, ať už jde o textilie probarvené, nebo barvené jen na povrchu, určující konečný vzhled a strukturu.

Nové materiály kopírují díky textilním technikám i přírodní textury. Textilie dokonale imitují přírodu, barvy, povrchy i tvary bez příkras.

Oživují se a obnovují tradiční řemeslné techniky, jako je vyšívání, tkaní nebo pletení, jež vedou přirozeně k bohatství textur. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám