Hlavní obsah

Objemné vázy na tulipány nechají plně vyniknout kráse květiny

Novinky, tnk

Vázy na cibulové rostliny by měly být v horní části rozšířené a dát tak prostor listům květiny. Inspirací mohou být i kusy vystavené na Pražském hradě, kde probíhá výstava váz.

Foto: Novinky.cz, Jysk, Ikea

Ideální váza na tulipány trochu připomíná přesýpací hodiny. Vyjde i na méně jak sto korun.

Článek

Vázy, které dají plně vyniknout krásám tulipánů, by měly respektovat fakt, že spodní listy jsou velké a podlouhlé, čímž květinu dělají objemnější i ve spodní části. Květy jsou poměrně velké a po rozvití také vyžadují prostor. Váza na tulipány by tak měla vzdáleně kopírovat tvary otevřených přesýpacích hodin.

Tulipány se kupují hlavně v pugétech, pohromadě lépe drží tvar. Samostatný tulipán má poměrně měkký stonek. I z toho důvodu by mu měla váza poskytovat dostatečnou podporu. V interiérech zařízených v minimalistickém stylu jsou nicméně trendy hranaté vázy.

Foto: Novinky

Moderní vázy na tulipány jsou poměrně robustní a mají jednoduché tvary.

Tulipánů jsou desítky druhů a mají pestrou paletu barevnosti. Pokud tedy nemáte oblíbenou barvu a typ, vyplatí se zvolit univerzální vázu z čirého nebo mléčného skla. Ta zapadne téměř do každého interiéru a dá kráse tulipánů plně vyniknout.

Foto: Novinky

Průhledné moderní vázy můžete dekorovat i barvou nebo dekoračními kuličkami a podtrhnout tak pestrou paletu barev tulipánů.

Váza by měla být vysoká alespoň 23 centimetrů, aby se nemusely stonky příliš seřezávat a květina zbavovat spodních listů. Puget tulipánů je velkou a výraznou dekorací a je škoda se o tento efekt ochuzovat. Velikonoční kytice žlutých tulipánů navíc dodá interiéru na živosti.

Foto: Retreat-Home, Dekoria.co.uk

Tulipány dobře poslouží i jako velikonoční dekorace.

Pokud se chcete nechat inspirovat historií, můžete navštívit výstavu váz na tulipány. Tu hostí stylový empírový skleník v Královské zahradě na Pražském hradě. V jeho prostorách jsou k vidění nejhezčí vázy na tulipány a jiné jarní květiny ze sbírek Pražského hradu.

K vidění jsou i vázy ve stylu delfské Fajáns. Ty získaly velkou popularitu v Holandsku, pro které je pěstování tulipánů typické.

Foto: JasmineWay, Novinky.cz

Zleva: holandská váza na jednotilivé květy tulipánů a vázy stylu delfské fajáns s neprůhlednou bílou glazurou jsou zdobeny dekory modrou barvou.

Vystaveny jsou vázy porcelánové, fajánsové, kameninové i kovové. Zaujme i porcelánová vázy s draky Mang hrajícími si s perlou ze druhé poloviny 14. století i japonské vázy cloisonné z 18. století zdobené jednotlivými oddělenými políčky barvy, případně váza z 2. poloviny 19. století vzniklá ve městě Arita. Za pozornost stojí i alabastrové sádrovcové vázy.

Foto: Novinky

K vidění jsou i vázy z Japonska a Číny.

Na výstavě jsou tulipány vystaveny i s cibulkami. Plně tak vynikne krása celé rostliny. Návštěvníci mohou obdivovat například krásy pivoňkových nebo třepenitých tulipánů.

Unikátem je vystavení tří obřích váz, vytvořených v carské porcelánové manufaktuře v Petrohradě. Vstupné na výstavu vyjde na 20 Kč. Otevřeno je až do 24. března v době od 10 do 16:30 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám