Kladem, který autoři projektu vyzdvihují, je relativně velké množství původní vegetace, a to nejen na parcele samé, ale i v jejím bezprostředním okolí. Velký důraz, jak je tomu u japonských architektů zvykem, kladli na přítomnost stromů. V tomto případě jsou na pozemku hned dva pěkně vzrostlé - kafrovník a sakura.

Jedinou částí domu, kterou bylo potřeba zahloubit do svahu, byla nakonec jen garáž. Vytěžený materiál architekti využili na výzdobu a obklady přístupové cesty.

Jedinou částí domu, kterou bylo potřeba zahloubit do svahu, byla nakonec garáž. Vytěžený materiál architekti využili na výzdobu a obklady přístupové cesty.

FOTO: Yutaka Kinumaki

V interiéru architekti bohatě využili dřevo a dřevité materiály.

V interiéru architekti bohatě využili dřevo a dřevité materiály.

FOTO: Yutaka Kinumaki

Stavba umístěná na pozemku o výměře 360 m² je rozčleněna do tří bloků. Tam, kde se stýkají, vznikla přirozená křižovatka, do níž architekti vložili schodiště kopírující svým úhlem sklon země. Volná místa v prostoru schodiště využili jako knihovnu. V severně orientované části, která je nejblíže ke svahu, se nachází koupelna s toaletou a technické zázemí.

Centrální schodiště je místem, kde se propojují všechny tři bloky domu.

Centrální schodiště je místem, kde se propojují všechny tři bloky domu.

FOTO: Yutaka Kinumaki

Stěny schodiště fungují jako knihovny.

Stěny schodiště fungují jako knihovny.

FOTO: Yutaka Kinumaki

Společné prostory domu, určené pro každodenní život, architekti umístili do horního patra stavby, odkud je hezký výhled do okolního kraje. Aby bylo dobře vidět i na výše zmiňované stromy, neváhali autoři projektu prosklít nemalou plochu stropu v obývacím pokoji, k němuž přiléhá i kuchyňka. Přirozeným prodloužením obýváku do exteriéru stavby je terasa. Soukromé pokoje členů rodiny se nacházejí v přízemí.

Z obýváku se vstupuje na terasu, která je jeho přirozeným pokračováním.

Z obýváku se vstupuje na terasu, která je jeho přirozeným pokračováním.

FOTO: Yutaka Kinumaki

Část domu s obývacím pokojem je dvěma vzrostlým stromům na pozemku nejblíže.

Část domu s obývacím pokojem je dvěma vzrostlým stromům na pozemku nejblíže.

FOTO: Yutaka Kinumaki

Jediným místem, které bylo potřeba vysekat do skalnatého podloží, se tak nakonec stala garáž. Vytěžený materiál ovšem nepřišel nazmar, architekti jej využili pro vydláždění a ozdobení přístupové cesty k ní.

Světlík ve stropě přivádí další světlo do prostoru kuchyně a obýváku a zároveň umožňuje výhled na stromy venku.

Světlík ve stropě přivádí další světlo do prostoru kuchyně a obýváku a zároveň umožňuje výhled na stromy venku.

FOTO: Yutaka Kinumaki

Z obýváku a kuchyně je pěkný výhled do okolí.

Z obýváku a kuchyně je pěkný výhled do okolí.

FOTO: Yutaka Kinumaki

Knihovny nad schodištěm jsou přirozenou součástí obýváku, který ho obchází.

Knihovny nad schodištěm jsou přirozenou součástí obýváku, který ho obchází.

FOTO: Yutaka Kinumaki

Dům, jejž autoři nazvali Krampon house (dům Krampon), stojí na ploše 104,5 m². Má dřevěnou kostru a sádrokartonové stěny. Dřevo bylo bohatě využito na fasádě, a rovněž tak v interiéru. Podlahy, jejichž celková plocha činí 136,5 m², jsou jasanové, zatímco na stropy byla použita březová překližka.

Půdorys prvního patra

Půdorys prvního patra

FOTO: Shogo Aratani Architect & Associates (3x)

Pohled z východní strany

Pohled z východní strany

Pohled ze západní strany

Pohled ze západní strany